UTEN LYSFORURENSNING: De beste nordlysopplevelsene får du der ikke noe annet lys forstyrrer. Dette er på Elgsnes utenfor Harstad

Aurora borealis: Her kan du se nordlyset

I Nord-Norge finner vi mange av de beste stedene i verden for å oppleve nordlyset. Men hvor og når bør du reise for å se det grønngule lyset som danser over den mørke himmelen? Her får du alle svarene om Aurora borealis.

Publisert:

Mennesker har til alle tider latt seg fascinere av den himmelske balletten som bølger over nattehimmelen. Den aller beste tilskuerplassen får du på steder hvor du ikke blir forstyrret av annet lys, det vil si i øde landskap litt utenfor byene.

Se hvor det er fint å oppleve nordlys ved Kirkenes, Alta, Tromsø, Harstad og Narvik, Lofoten og Bodø lenger ned på siden.

Les også

Slik tar du perfekte bilder av nordlys

Fotograf Hallvard Kolltveit er bosatt i Lofoten, et av de beste stedene i Norge for å fange nordlyset på bilde.
FARGESPEKTER: Nordlyset er som regel mest grønt og gulgrønt, men kan også ha innslag av lilla og blått. Dette er Lyngen i Troms

Hvor kan man se Nordlys?

– Først og fremst ved polarområdene. I sjeldne tilfeller kan det sees fra hvilket som helst sted på jorden, men det forekommer hyppigst og klarest i et belte – eller nærmest en glorie – rundt de magnetiske polpunktene i nord og sør. Sirkelen har en radius på rundt 2500 kilometer fra polpunktene. I nord går denne sirkelen rett over kysten av Troms og Finnmark. Den strekker seg videre over Island, sørspissen av Grønland, gjennom det nordlige Canada, Alaska og nordkysten av Sibir, forklarer Truls Lynne Hansen. Han jobbet med nordlys mesteparten av sitt voksne liv, som leder av Tromsø Geofysiske Observatorium ved Universitetet i Tromsø. Nå er han pensjonist.

Hvor ofte er det nordlys?

– Ut ifra et vitenskapelig synspunkt er det nordlys hver natt. Men for det blotte øyet er det ikke alltid synlig. I Troms og Finnmark vil vi kunne se det omtrent annenhver natt med klarvær om vinteren.

Når er det størst sjanse for å se nordlyset?

– Vi kan bare se det når himmelen er mørk. I praksis vil det si fra starten av september til midten av april i Nord-Norge.

– Det er størst aktivitet akkurat rundt høstjevndøgn og vårjevndøgn, derfor pleier vi å si at september-oktober og hele mars måned er aller best. Nordlyset varierer i styrke, i tillegg må det være klarvær og mørkt for at du skal kunne se det. Sånn sett er netter med fullmåne mindre egnet, siden himmelen blir så lys at nordlysopplevelsen blekner, sier Truls Lynne Hansen.

Hvor i Nord-Norge er det best å se nordlys?

– Skydekket er den viktigste hindringen for nordlysobservasjoner, derfor er innlandsstrøkene sikrere enn kysten. Men du kan fint se det ved kysten også. I Reykjavik, for eksempel, er nordlysturismen veldig stor, og der har de nøyaktig det samme været som i Tromsø, sier Truls Lynne Hansen.

TROMSØ: Nordlys sett fra Skulsfjord utenfor byen

Kan jeg se nordlyset i byen?

Ja, det kan du, men opplevelsen blir mye bedre utenfor. Fra Tromsø reiser mange for eksempel i retning Tromvik, der ryktene skulle ha det til at prins Harry tok med seg sin blivende kone Meghan på kjærlighetsferie for å gi henne en uforglemmelig opplevelse før de giftet seg.

Finnes det noe nordlysvarsel?

Ja, akkurat som du får værvarsel på Pent.no, kan du få nordlysvarsel på mobilen. Det finnes flere gratisapper. «Aurora Now» og «Northern Lights» gir nordlysvarsel der du er, mens «Norway Lights» gir nordlysvarsel på 10 kjente nordlysdestinasjoner. Norway Lights finnes også på nett.

Bør jeg melde meg på en organisert nordlystur?

Det kan være lurt. Da tar lokalkjente guider deg med til områder med lite lysforurensning. De fleste nordlysutfluktene VG har sett på koster pluss-minus 1000 kroner per person, og varer tre til fire timer på kveldstid.

Bør det være kaldt?

– Nei, det er en utbredt misforståelse. Temperaturen har ingenting å si for nordlyset. Men det skal være mørkt og klar himmel. Været er vesentlig, sier Truls Lynne Hansen.

Hvor høyt oppe er nordlyset?

Nordlyset forekommer mye høyere enn vanlig flyhøyde, som er rundt 10 kilometer over bakken. De fleste nordlysene er på høyder mellom 90 og 130 kilometer, og noen kan stråle helt opp til 700 kilometer. På grunn av den store høyden kan et nordlys være synlig over flere hundre kilometer på bakken. Et nordlys over Bjørnøya kan sees så vel fra Tromsø som fra Svalbard, sier Truls Lynne Hansen.

SVALBARD: Nordlys over Longyearbyen

Hvordan er nordlyset på Svalbard?

Siden Svalbard ligger så langt nord kan det oppleves litt mer diffust enn for eksempel i Tromsø. Men på Svalbard kan du i mørketiden også se det sjeldne dagsnordlyset.

Hvordan oppstår nordlys?

– Det oppstår når store mengder elektriske partikler strømmer ut fra solen, i stor hastighet mot jordens magnetfelt og kolliderer med de øvre lagene av atmosfæren. Det får gassene der til å lyse. Den grønngule og røde fargen kommer fra oksygen, mens den fiolette og blå kommer fra nitrogen.

Er sørlyset like fint som nordlyset?

– Ja, det er like fint, og det opptrer samtidig. Men det er ikke så mange som ser det, fordi ingen bor i antarktiske strøk. På den sørlige halvkule er Tasmania og det sørlige New Zealand de eneste bebodde områdene hvor det går an å se sørlys.

NORDLYSJAKT: Hotellgjester på jakt etter nordlyset.

Hvor er det fint å se nordlys i Kirkenes?

– Kirkenes har innlandsklima med mye klarvær og stor sjanse for å se nordlys. Sett deg i en bil og kjør et par kilometer ut av byen i retning Tafjord, Pasvik eller Neiden, er oppfordringen fra Sør-Varanger kommune.

10 kilometer utenfor byen finner du Kirkenes Snowhotel. Snø-delen av hotellet åpner i slutten av desember, mens de gamme-inspirerte hyttene tar imot gjester hele året. Der er det enorme vindusflater, og ser du ikke nordlyset direkte fra hotellvinduet kan du være med og jakte på det. Hotellet tilbyr nordlysjakt både med hundeslede, snøscooter og buss.

Bor du på hotell inne i selve Kirkenes kan du kontakte Pasvikturist for å være med på nordlysjakt med buss, hundeslede, slede etter snøscooter, eller på snøscooter som du kjører selv.

Dette koster en helg på Kirkenes Snowhotel
1 / 3
IGLOOHOTELLET: Det ligger så øde til at du kan få en flott nordlysopplevelse her også

Hvor er det fint å se nordlys i Alta?

På Altas offisielle turistinformasjonsside, står det «velkommen til nordlysbyen Alta».

Turistinformasjonen anbefaler å være med på en organisert tur med hundeslede eller snøscooter og jakten på nordlyset, siden sjansen for å få den beste nordlysopplevelsen øker hvis du drar med lokalkjente guider som vet hvor lyset er best akkurat da. Lyset endrer seg hele tiden.

For en ekstra spesiell nordlysopplevelse kan du overnatte på Sorrisniva Igloohotell, som i vinter bygges for 20. gang, og åpner den 15. desember. Det ligger 25 minutters kjøring fra Alta, langt unna alt annet lys som kan ødelegge nordlysopplevelsen. Der er er det helt vanlig at gjestene slipper kniv og gaffel og løper ut hvis nordlyset plutselig kommer midt under middagen. Hotellet har eget kapell hvor det går an å gifte seg, og plass til 60 overnattingsgjester, fordelt på seks suiter, fire familierom og 17 dobbeltrom.

En uforglemmelig natt på iglohotellet Sorrisniva? Sjekk ledige datoer
NORDLYSSAFARI: Nordlysturister på Kvaløya utenfor Tromsø

Hvor er det fint å se nordlys i Tromsø?

– Det beste er å se det på et mørkt sted borte fra gatelyset, selv om det er mulig å oppleve nordlyset i byen også! Det er flere fine plasser rundt Tromsø som du kan kjøre til, for eksempel Sommarøy, Katfjordeidet, mot Nordkjosbotn, Skibotn eller Kvaløya, sier reiselivssjef Chris Hudson.

– Hvis det er dårlig vær kan det være vanskelig å finne nordlyset, så av og til man må kjøre mange mil, kanskje til Sverige eller Finland. Men statistisk opplever omtrent 95 prosent av alle gjester nordlyset hvis de er her i tre døgn.

– Vi vil alltid anbefale å ta en organisert tur. Vi har proffe guider og erfarne folk som finner de beste stedene. Det er to typer utflukter: Nordlysjakt, hvor man er «på jakt etter nordlyset» i en buss eller minibuss, eller en Nordlys Camp der man reise til et spesifikt sted. Det er mer komfortabelt med en Camp, men en jakt er mer fleksibelt. Turistkontoret hjelper til med å finne den type utflukt som passer den enkelte gjest, sier reiselivssjef Chris Hudson.

I Tromsø er det også mulig å jakte nordlyset fra luften. Hver tirsdag kveld frem til 5. mars tar en liten Dash-8 fra Widerøe av fra byens flyplass med passasjerer som kan se nordlyset gjennom flyvinduet, forutsatt at det er minst 20 påmeldte. Turen som tar to timer og inkluderer ett glass champagne, koster 2900 kroner for sete ved midtgang, og 3500 for vindusplass.

Dette koster en hotellweekend i Tromsø
ELGSNES: En halvtimes kjøretur fra Harstad ligger stranden på Elgsnes. Der er det ofte klarvær, slik at du kan se nordlyset speile seg i havet.

Hvor er det fint å se nordlys i Harstad?

«Det vakre sløret som danser lekende over nattehimmelen vil forbløffe deg – enten du besøker et av de mange utsiktspunktene i Harstad eller ser ut av hotellvinduet», står det på Visit Harstads nettside.

Daglig leder Jann Erik Kristoffersen anbefaler å kjøre opp på Aunfjellet, og videre ned til stranden ved Elgsnes for å få den aller beste nordlysopplevelsen på egen hånd.

– Det området ligger midt i en værskille, slik at det kan være klarvær der mens det er overskyet i byen, sier han.

Selskapet Aktiv Events har flere alternativer for dem som vil være med på en organisert nordlystur. Den ene går til fjellet Aun, der det er bilvei nesten helt frem til campen hvor det eneste lyset kommer fra arrangørnes bål. Hvis det tilfeldigvis ikke er nordlys på himmelen den kvelden, kan du se en film om nordlyset på et lerret av is. Den mer eksklusive varianten går med et beltekjøretøy opp til hytta Aurora Summit Lodge på Sollifjellet hvor du får vafler med brunost, nordlysdrink og utsikt til blant annet Senja og Stetind.

Disse hotellene finnes i Harstad
HEAVEN ON EARTH: Granittskulptur ved havet en times kjøring fra Narvik.

Hvor er det fint å se nordlys i Narvik?

– Efjord er et fantastisk utgangspunkt for nordlys. Der står det en granittskulptur, laget av Inge Mahn, ut mot havet. Det tar en time å kjøre fra Narvik, og på turen passerer du fjorder og fjell og vakker natur. Du er nesten garantert å se både havørn, elg og rein, sier reiselivssjef Lise Janita Hansen.

For organiserte nordlysopplevelser anbefaler hun Njalasouka Adventures som drives av en samisk familie fra Beisfjord, 15 minutters kjøring fra Narvik. Gjestene hentes på hotellet, og kan enten være med på en reinsdyropplevelse ved lavvoen der familien holder til i Beisfjord, eller bli med på nordlysjakt i Beisfjordfjellene. Da går turen med snøscooter og slede til lavvoen høyt til fjells. Der kan du ligge på reinsdyrskinn, se på himmelen, og ta naturens stillhet inn over deg.

Sjekk hotellprisene i Narvik
LOFOTEN: Her er nordlyset over Reine.

Hvor er det fint å se nordlys i Lofoten?

- Vi har mikroklima, det vil si at den ene siden av fjellet kan ha skyer, mens den andre har åpning i skylaget og dermed tilgang til nordlyset. Nordlysguidene er meget erfarne og vet hvor de beste stedene er, også på kvelder og netter der store deler av Lofoten er dekket av skyer. Ofte trenger man ikke å kjøre langt for å finne en åpning. Det er dette som er nordlysjakten. Lokale turoperatører er lommekjent, og gir deg den beste garanti for en vellykket tur, sier Guri Bendz på turistinformasjonen i Svolvær/Lofoten.

Om nordlyset mot formodning ikke skulle vise seg, garanterer hun likevel en minnerik opplevelse. For landskapet i Lofoten er spesielt, med dramatiske linjer i kombinasjon med storhavet på begge sider.

For de som vil prøve å se nordlyset uten guide, anbefaler hun å reise til Gimsøy, Eggum og Laukvik på nordsiden av Lofoten, der himmelen åpner seg ut over havet.

Arrangerte nordlysturer kan bestilles gjennom turistinformasjonen. Der hjelper de til med å finne den turen som passer deg. Det arrangeres mange ulike type nordlysturer med alt fra  bil, til kajakk, truger og hest. Det er også egne fototurer for de som vil lære å ta gode bilder av nordlyset. De gode fotomotivene ligger tett, med rorbuer, fiskehjeller, bratte fjelltopper og levende hav.

Sjekk hotellprisene i Lofoten!

Hvor er det fint å se nordlys i Bodø?

Hvis du skal oppleve nordlyset alene, er Rønnvikfjellet et bra utsiktspunkt. Der er det ingen forstyrrende lyskilder så du ser nordlyset klart. Du har utsikt over hele byen, Lofoten og øya Landegode.

Vil du være med på en organisert tur, kan du kontakte Polar Tours. De henter gjester på hoteller i Bodø om kvelden, og kjører med buss ut til et utkikkspunkt utenfor byen, varierende etter hvor lyset er best. På bussturen lærer gjestene om hva nordlyset er.

Her bor du i Bodø

Følg VG Reise på Instagram under navnet @vgreise for reiseinspirasjon. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan det bli repostet av oss.

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no