Hovedinnhold

Her spiser du den beste isen i Roma

VÆR SÅ GOD: Alessandro Maggio i Fatamorgana har issmaker for de fleste, også mojito eller rosmarin-sjokolade. Carmelita Ribba og datteren Giorgia (7 ½) velger noe litt tryggere. Foto: GJERMUND GLESNES
VÆR SÅ GOD: Alessandro Maggio i Fatamorgana har issmaker for de fleste, også mojito eller rosmarin-sjokolade. Carmelita Ribba og datteren Giorgia (7 ½) velger noe litt tryggere. Foto: GJERMUND GLESNES
ROMA (VG) Roma opplever en skikkelig boom i iskrembarer der mantraet er: Kun fersk frukt, og kun naturlige ingredienser.

Iselskere - pass opp for dette:

Ifølge Katie Parla er følgende seks tegn varsler om at du bør spise isen et annet sted:
  • Det er vanskelig eller umulig å finne listen over ingredienser. Alle gelaterier er lovpålagt å vise denne informasjonen.
  • Fluffy iskrem som velter seg ut av karene. Den luftige konsistensen er kanskje pen, men skyldes kjemiske tilsetninger og stabilisatorer.
  • Mint- og pistasjisen er grønn eller bananisen er gul. Pistasj og banan oksiderer, mens ordentlig mynteis kan ha to farger: hvit hvis det er brukt eterisk olje, superblek grønnfarge hvis smaken kommer fra bladene.
  • Listen over ingredienser viser masse e-stoffer. Men ikke bry deg om E410 og E412, de er greie.
  • Det er et digert iskremformet skilt utenfor butikken. Ingen ismaker med respekt for seg selv vil kjøpe noe sånt. Derfor kan du regne med at iskremen er like kunstig som skiltet.
  • Gelateriaen tilbyr smaken «puffo» (tyggegummi). Hvis ikke tanken om tyggegummiis er ille nok, så tenk på at «puffo» betyr smurf på italiensk.

- Vi kan ikke spise halvdårlig gelato.
Carmelita Ribba er klar i talen selv om datteren Giorgia (7 ½) river i kjolen sin og ikke aner hvilke smaker hun skal velge.

I USA for et par år siden nektet Giorgia å spise isen - hun syntes ikke den var god.

Det er ikke noe problem i Gelateria Fatamorganas filial i Monti, bydelen av trange og bakkete gater som stiger opp øst for Colosseum og Forum.

- Her bruker de ekte frukt i isen. Det gjør en utrolig forskjell, mener Carmelita.

Du ser det på skiltene. Pistasj fra Bronte, mandler fra Avola. Og ingen kjemiske tilsetninger.

Sjekk lista over Romas beste isbarer nederst i saken!

Her er råvarene alt, og det merkes. Her kjenner du bitene av mandel, bananisen smaker ekte banan, og melonisen er som å slikke på en frossen vannmelon.

Du bør faktisk passe på ungene, for her smaker sitronisen også sitron!

Da filialen åpnet i mai kom for første gang gelaterista (ismaker) Maria Agnese Spagnuolos frosne, glutenfrie kreasjoner til sentrum av Roma. I juli åpnet firmaet også i restaurantstrøket Trastevere.

Ifølge den romabaserte matbloggeren og -guiden Katie Perla er nyåpningene del av en trend.

- For et år siden var det ingen virkelig spektakulære gelaterier i sentrum av Roma. Nå er det flere, sier hun.

KLAR TIL SERVERING: Etter ti minutter i ismaskinen kan Sandra Salazar (t.v.), Stefano Marcotulli og Silvia Requejo skuffe ut tre bokser med ferdig sitronis i laboratoriet til Gelateria del Teatro. Foto: GJERMUND GLESNES
KLAR TIL SERVERING: Etter ti minutter i ismaskinen kan Sandra Salazar (t.v.), Stefano Marcotulli og Silvia Requejo skuffe ut tre bokser med ferdig sitronis i laboratoriet til Gelateria del Teatro. Foto: GJERMUND GLESNES

Lavere utleiepriser

Hun tror dyr husleie kombinert med lav profittmargin har hatt mye av skylden. For gode råvarer koster.

- Nå har utleieprisene gått ned og det har blitt lettere å tjene penger, sier hun.

Noen få hundre meter fra Piazza Navona står Stefano Marcotulli og lager is i Gelateria del Teatro, en annen av Perlas favoritter sentralt i byen.

På laboratoriet (det heter faktisk det i Italia) bugner kassene med frukt og bær.

- Dette blir sitron fra Amalfi. Der dyrkes de beste sitronene i Italia. Og de er økologisk dyrket, da kan vi også bruke skallet, sier den tidligere konditoren mens han veier druesukker og rørsukker etter oppskrift.

Han har hundre smaker is i sortimentet og like mange sukkerblandinger.

- Jeg vil ikke starte med bare én base. Jeg vil fange hver enkelt smak, for de er forskjellige. Jeg jobber mot å få frem den sanne, distinkte smaken, forklarer Stefano.

Han er også streng på råvarene. I hans gelateria brukes kun frukt, bær og nøtter som er i sesong.

Sommerens favoritt var salvie og bringebær-is. Om vinteren går det stort sett i epler, pærer, sitrusfrukter og nøtter.
Regelen har bare ett unntak:

- Jordbær. Barna vil ha det, så det må vi ha hele året. Ellers gråter og skriker de. Og i Nord-Italia dyrker de jordbær i drivhus også om vinteren, sier han.

IS-OASE: Garry og Sally Carr nyter en pause fra sightseeing i skyggen utenfor Gelateria del Teatro. Men Alana (3) og Lauren (7) syns isen smelter fort i varmen! Foto: GJERMUND GLESNES
IS-OASE: Garry og Sally Carr nyter en pause fra sightseeing i skyggen utenfor Gelateria del Teatro. Men Alana (3) og Lauren (7) syns isen smelter fort i varmen! Foto: GJERMUND GLESNES

Læremester

Katie Parla mener is-renessansen begynte med én mann: ismakeren Claudio Torcè. Han er ikke bare - som Fatamorgana og Gelateria del Teatro - nøye med kun å bruke naturlige råvarer. De siste årene har han også spesialisert seg på høyst originale smaker, som øl og cashewnøtter, selleri, eller hva med gorgonzola og eddik?

Torcé har også undervist lærlinger og hjulpet dem til å starte egne butikker, som Fatamorgana og Gelateria Gori, forteller Parla.

Hun mener det er en myte at italienere er spesielt kvalitetsbevisste om hva de putter i seg.

- Italienere er helt fornøyde med at isen er lagd av palmeolje, melkepulver og kunstige tilsetninger. Folk tolererer ting som ser godt ut, sier Katie Parla før hun nærmest unnskylder dem litt.

For i Italia handler ikke gelato bare om smak. Det er et helt ritual.

Gelato handler om å stå sammen med andre i kø, å velge mellom de ulike smakene ved disken, og å spasere i gaten med isen etterpå.

Derfor mener hun at du ikke bare bør gå inn i første og beste iskrembar. Da er risikoen stor for at isen ikke er særlig bra.

Og Romas ren-is-sanse gjør det lettere å finne gode alternativer.

De beste isbarene i sentrum av Roma:

Gelateria del Teatro,
Via di San Limone, 70
(Centro Storico)

Fior di Luna,
Via della Lungaretta, 96
(Trastevere)

Fatamorgana,
Piazza degli Zingari, 5
(Monti) og Via Roma
Libera, 11 (Trastevere)

Gelateria Corona,
Corso Vittorio Emanuele II,
144 og Largo Arenula, 27
(begge i Centro Storico)

Il Gelato,
Piazza Monte d'Oro, 91/92

(Centro Storico)

Vice,
Corso Vittorio Emanuele II,
96 (Centro Storico) -
filialen har blitt utsatt flere
ganger, sjekk om den har
åpnet!

Kilde: Katie Parla

Følg VG Reise på Facebook!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise