Hovedinnhold

Her kan du spise så mye sjokolade du orker

<p>«MAKE MY DAY»: Ungene går sjoko-bananas under besøket hos Zotter. Turen rundt i sjokoladefabrikken har ikke mindre enn 16 stasjoner med smaksprøver...</p>

«MAKE MY DAY»: Ungene går sjoko-bananas under besøket hos Zotter. Turen rundt i sjokoladefabrikken har ikke mindre enn 16 stasjoner med smaksprøver...

Foto: Dag Fonbæk, VG
RIEGERSBURG (VG)  Her kan du spise til du sprekker. Ingen går sultne fra besøket på sjokoladefabrikken Zotter.

Sjoko-borgen i landlige Riegersburg, sydøst i Østerrike, er det nærmeste du kommer Charlie og sjokoladefabrikken.

Ikke bare tar verdens 6. største sjokoladefabrikk imot besøkende. Gjestene sendes like gjerne på rundtur i fabrikklokalene, utstyrt med egen smakeskje!

Husker du?Hundrevis av liter sjokolade rant ut fra Freia

Ikke uten grunn har Zotter-fabrikken blittt Steiermark-regionens best besøkte turistattraksjon – i spann med Friedensreich Hundertwassers usymmetriske spa-resort Bad Blumau like i nabolaget. 

Bare å spise

På sjoko-rundturen passerer vi i alt 16 smakestasjoner, der vi kan smatte og smake på 160(!) ulike sjokolade-produkter.

<p>PÅ BELTEBÅND: Langs glassveggen til produksjonslokalene kommer smaksprøvene på rekke og rad.</p>

PÅ BELTEBÅND: Langs glassveggen til produksjonslokalene kommer smaksprøvene på rekke og rad.

Foto: Dag Fonbæk, VG

Fra ubehandlede kakaobønner og superkraftig råsjokolade til utsøkt, håndlaget sjoko-konfekt av ypperste klasse, striglet for eksport til Kina.

Les også:Eksperter knuser mytene - dette bør du faktisk spise

265.000 besøkende i fjor viser at sjokoteateret til Zotter er et populært utfartssted, beliggende en halvtimes biltur utenfor Østerrikes nest største by Graz. 

– De fleste går mette og fornøyde ut igjen, ler markedssjef Susanne Luef.

Teppet opp 

Gründer Josef Zotter & co. har de like godt laget sitt eget sjoko-teater:

Først får du se en morsomt laget film om hvordan sjokoladen blir til – fra fair trade-pioner Zotter selv besøker bønder i Asia og Sør-Amerika, til råvarene derfra foredles og omskapes til prisvinnende sjokoladeplater på det østerrikske bondelandet.

<p>SJOKO-BAD: Sjokofabrikken i Riegersburg er et morsomt sted å besøke. I nabolaget ligger flere spa- og badehoteller - og Zotter har sin variant.</p>

SJOKO-BAD: Sjokofabrikken i Riegersburg er et morsomt sted å besøke. I nabolaget ligger flere spa- og badehoteller - og Zotter har sin variant.

Foto: Dag Fonbæk, VG

 Filmen gir oss en slags «Friele-følelse», om du skjønner hva vi mener.

Josef Zotter er selv bonde. Vegg i vegg med sjokoladefabrikken hans gresser firbente dyr i alle fasonger i innhegninger på den organiske bondegården, som du også kan besøke.

Les også:Slanke-digg til deg som elsker søtt

Noen av dyrene leverer også råvarer til Zotter-fabrikken.

Men tilbake til sjoko-teatret:

Nå går teppet opp for alvor – i form av digre persienner mot produksjonslokalene, der  de fabrikkbesøkende kan følge sjoko-prosessen med egne øyne – samtidig som de stanser ved nye smakestasjoner og smatter til resultatet av det som skjer på andre siden av glassvinduene.

Les også:Denne grønnsaken kan du spise så mye du vil av

<p>«CHARLIE»: Sjoko-gründer Josef Zotter dyppet i sjokolade. Foto: Zotter Chokolade</p>

«CHARLIE»: Sjoko-gründer Josef Zotter dyppet i sjokolade. Foto: Zotter Chokolade

Kåret til verdens beste

Blant godsakene vi får smake er Labooka-sjokoladen, kåret til verdens beste melkesjokolade i konkurranse med 271 andre, blant andre Freias legendariske – «et lite stykke Norge». 

Sjoko-gründer Josef Zotter går smilende rundt i sin hvite frakk og skriver autografer, nærmest på filmstjerne-manér.

På en av smakestasjone kommer brettene med sjokolade seilende på et beltebånd, som på en sushirestaurant: Creme Edelweiss, Johannisbeer, Labooko Cracker, nougat-Paternoster, balleros Roulette og Lollytop-Stairway to Heaven

Ved teppefall er alle mette.

Charlie kunne ikke gjort det bedre.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise