Hovedinnhold

Her er verdens dyreste storbyer

Sjekk hvor Oslo havner på listen

HØYESTE LEVEKOSTNADER: Tokyo er verdens dyreste by å oppholde seg i, målt i levekostander. Her ser vi Mount Fuji i bagrunnen av storbyen. Foto: AFP.
HØYESTE LEVEKOSTNADER: Tokyo er verdens dyreste by å oppholde seg i, målt i levekostander. Her ser vi Mount Fuji i bagrunnen av storbyen. Foto: AFP.
(VG Nett) For en gangs skyld havner ikke Norges hovedstad engang på pallen over de dyreste storbyene i verden.

Oslo havner i stedet på en delt fjerdeplass, sammen med Melbourne i Australia.
Dette kommer frem i en fersk undersøkelse fra tidsskriftet The Economist. Listen er en rangering av de globale levekostnadene i storbyene.

Beregningene lages på bakgrunn av mer enn 160 priser; alt fra mat og klær til telefon, elektrisitet, transport og så videre.

Tokyo gjenvinner tittelen som verdens dyreste by, etter at Zürich stjal plassen i fjor. Den sveitsiske storbyen er nå nede på en syvendeplass på listen, mens Osaka er nummer to.

Listen domineres av Asia og Australia med 11 byer. Resten er fra Europa, unntatt Venezuelas hovedstad Caracas.

Australia overrasker

SYDNEY PÅ VEI OPP: Sydney, hovedstaden i New South Wales i Australia, har hatt en kraftig vekst i levekostnandene det siste året. Her er operahuset og en turist. Foto: TERJE BRINGEDAL.
SYDNEY PÅ VEI OPP: Sydney, hovedstaden i New South Wales i Australia, har hatt en kraftig vekst i levekostnandene det siste året. Her er operahuset og en turist. Foto: TERJE BRINGEDAL.


Men det mest overraskende ved årets liste, ifølge Jon Copertake, den ansvarlige for målingene, er de markant stigende omkostningene ved å bo i Australia.

Sydney er nå verdens tredje dyreste by, og Melbourne er oppe på en delt fjerdeplass, sammen med Oslo.

- For ti år siden var det ingen australske byer på topp 50. Jeg har aldri tidligere sett byer klatre på listen på denne måten. Men den økonomiske veksten og en sterk australsk dollar har presset levekostnadene i været, sier Jon Copertake til The Guardian.

Dermed kan drømmen om å reise på ferie «Down Under» bli mye dyrere enn tidligere. Men selvsagt er det høye prisnivået først og fremst merkbart for de fastboende.

Det finnes flere ulike målinger av kostnadsnivået i storbyer. På listen til nettstedet pricerunner.dk fra i fjor høst, havnet Oslo øverst på listen over 31 storbyer verden over. Den undersøkelsen omfattet 25 varer og tjenester.

Her er verdens 10 dyreste storbyer, målt i levekostnader

1. Tokyo, Japan
2. Osaka, Japan
3. Sydney, Australia
4. Oslo, Norge
4. Melbourne, Australia
6. Singapore
7. Zürich, Sveits
8. Paris, Frankrike
9. Caracas, Venezuela
10. Geneve, Sveits

Her er verdens 10 billigste storbyer, målt i levekostnader

1. Karachi, Pakistan
2. Mumbai, India
3. Delhi, India
4. Katmandu, Nepal
5. Alger, Algerie
6. Bucuresti, Romania
7. Colombo, Sri Lanka
8. Panama City, Panama
9. Jeddah, Saudi-Arabia
10. Teheran, Iran
(Kilde: The Economist Intelligence Unit, The Guardian.)

Følg VG Reise på Facebook!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise