Hovedinnhold

Her er globetrotter-Gunnars beste reisetips

** Slik reiser han billig **Tips til alternative reisemål ** Dette bør du tenke på!

(VG Nett) Han har vært i alle verdens land, han reiser billig og han reiser lett. Her er Gunnar Garfors beste tips!

Gunnars alternative reisemål

  • Badeferie: - Ikke Spania, men Kapp Verde. Kapp Verde ligg også lenger sør enn Kanariøyane og har meir stabilt klima.
  • Fjelltur: - Ikke Sveits, men Kirgisistan. Mye høyere og villere fjell. Og langt mer serviceinnstilte folk.
  • Fest: - Ikke Monaco, men Israel. I Tel Aviv og Eilat tar det helt av med trendy kaféer og heftig natteliv.
  • Eminent mat: - Ikke USA, men Japan. Tokyo har flere trestjerners Michelin-restauranter enn noen annen by.
  • God vin: - Ikke Frankrike, men Georgia. Georgia var en av verdens eldste vinproduserende område og kan lage vin.

Den 8.mai landet Gunnar Garfors (37) på Kapp Verde, landet som var det siste på listen før han hadde besøkt alle verdens land.
Han har dessuten verdensrekord i å besøke flest kontinenter på ett døgn. Dermed er den reiseglade mannen fra Naustdal blant de få som har besøkt alle verdens land som turist.

Reisevant som han nå er, har Garfors mange tips og triks for hvordan man får den beste ferien og ikke minst hvordan man får mest mulig for pengene når en legger ut på tur.

Her deler han sine beste tips med VGs lesere!

BAKGRUNN: Gunnar (37) har vært i alle verdens land

Reis utradisjonelt - spar penger

For å sikre seg de beste prisene på flybilletter abonnerer han på nyhetsbrev fra ulike flyselskaper for å fange opp gode tilbud, legger reisen til midt i uka og benytter ulike samlesider for både hoteller og flyselskap for å sikre at han finner de billigste billettene.

Og ikke minst råder han til å velge utradisjonelle reisemål:

- Ikke reis til Malaga, Gran Canaria eller Mallorca til påske, «alle andre» gjør det samme. Om du er lei av å møte naboen selv på ferie, reis «sør for syden» til Kapp Verde og ikke Spania,sier han.

Er du glad i god vin, for eksempel, foreslår Garfors Georgia framfor Frankrike.

- Frankrike er verdens mest besøkte turistland. Du kan altså ikke reise til et mindre originalt land. Georgia er en av verdens eldste vinproduserende område og kan lage vin. Bare ikke forvent å kunne skryte av vin-navn som noen har hørt om når du kommer hjem igjen.

For beste opplevelse: - Dropp guideboka!

For å få den beste reiseopplevelsen er det bare å glemme reisehåndbøker, skal en tro globetrotteren.

- Dropp Lonely Planet eller andre tilsvarende guider. De er ofte skrevet av folk som ikke bor i de områdene som de omtaler, men som bare har vært der i noen timer eller dager. I tillegg blir du da gående i «kø» der alle andre turister går.

For å få den beste opplevelsen av et sted kommer alltid de beste tipsene fra lokalbefolkningen.

- Bli kjent med lokale mennesker og spør dem ut om hva som er verdt å se, hvilke restauranter de anbefaler for lokal mat, hvor de kuleste galleriene, kaféene, barene, eller nattklubbene er. Ved aktivt å oppsøke lokale mennesker får du fort en mye mer ekte opplevelse av byen eller området.

Nettsider som inyourpocket.com, som er skrevet av lokale, er også en fin måte å finne de beste stedene i byen på.

Før avreise - Garfors sin huskeliste

Alle forbereder seg mer eller mindre før en reise, men Garfors har kanskje en mer detaljert «sjekk-liste» enn andre. Skal du sjekke været for eksempel; Ikke nøy deg med å sjekke været bare på pent.no, men det kan også være lurt å svinge innom wunderground.com hvor man kan få en historisk oversikt over hvordan været pleier å være på årstiden du reiser, tipser han.

- Sjekk også om du treng adapter til telefonlader, PC, og så videre og hva slags adapter du eventuelt trenger.

Undersøk også om du har de vaksinene som trengs for å komme inn i landet du skal besøke.

- Enkelte land kommer man ikke inn i uten gulfebervaksine, og da må du ha med vaksinekortet for å bevise det.

Han forteller at i noen land kommer du heller ikke inn uten å kunne vise frem returbillett.

- Så print alltid ut full reiserute med referansenummer på billetten. Noen steder trenger du også utskrift av billett for å i det heile komme inn på flyplassen du skal reise fra.

Ellers bør du sjekke det er minibanker dit du skal. Reiser du utenfor allfarvei i Afrika, Sør-Amerika eller deler av Stillehavet og Asia kan det også være lurt å ha med dollar, råder globetrotteren.

Spar tid - reis med sekk

- Jeg reiser så og si alltid bare med håndbagasje. Det sparer jeg tid og frustrasjon på, men det avgrenser selvsagt hvor mye jeg kan ha med.

- Jeg vasker heller underveis enn å ta med mye. Jeg blir riktignok avbildet med noen av de samme klærne flere dager, men heller det enn å få avgrenset hva jeg kan gjøre og hvor jeg kan gå på grunn av mye bagasje.

Foruten penger, pass, billett og PC er dressjakken alltid med Garfors på reise.

- Det gjør at en gjerne får bedre service på fly, restauranter og lignende, men det er like viktig at jeg da har flere innerlommer til pass, telefon, billetter og lommebok som jeg absolutt ikke vil miste eller bli frastjålet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise