Hovedinnhold

Danskenes shoppingmekka

Nei, vi snakker ikke om København

SJOKOLADEHIMMEL: - Det dufter vidunderlig, sier chocolatier Benita Hyldegaard. Foto: PAAL AUDESTAD
SJOKOLADEHIMMEL: - Det dufter vidunderlig, sier chocolatier Benita Hyldegaard. Foto: PAAL AUDESTAD
Holstebro er en av Danmarks flotteste shoppingbyer med spesialbutikker, koselige kafeer og deilig dansk stemning.

Denne saken handler om:

REISE DIT:

  • Holstebro ligger på Midtjylland, ikke langt fra Legoland og Løveparken.
  • Det er praktisk å ha egen bil, og da kan du reise med Stena Line fra Oslo til Frederikshavn, med Color Line fra Larvik eller Kristiansand til Hirtshals eller med Fjordline fra Stavanger eller Bergen til Hirtshals. Du kan også reise kollektivt fra fergebyene.
  • Du kan nå fly til Billund, som ligger 9 mil fra Holstebro, med SAS, Norwegian og British Airways. DOT LT flyr til Billund fra Stavanger. British Airways flyr fra Bergen. Du kan også fly med British Airways direkte fra Oslo til Aarhus eller med Norwegian til Karup, via København.
  • Les mer på www.visitdenmark.no eller www.visitholstebro.dk.

Av STINE HOLBERG DAHL og PAAL AUDESTAD (foto)

Nylig tok SAS opp konkurransen med Norwegian og British Airways om flypassasjerene fra Oslo til Billund. Holstebro ligger bare en drøy times kjøretur fra flyplassen i Legoland-byen.

Holstebro byr på 200 spesialbutikker, en hyggelig gågate og kafeer med rause menyer. Hele tre ganger er byen kåret til «Danmarks flotteste handelsby» av de danske handelsorganisasjonene Detailforum og ICP - og kåringen er basert på intervjuer gjort med kundene selv.

Når vi entrer klesbutikken Designers Market By Miss O, skjønner vi at dette er en dejlig by å være kunde i.

- Hvis du ringer på forhånd og oppgir størrelse og hvilken stil du liker, kan vi ha noen forslag klare når du kommer, sier den vennlige ekspeditøren.

Klesbutikken tilbyr faktisk gratis personal shopper, og er du så heldig at du bor i nærheten kommer de hjem til deg og rydder i klesskapet ditt - og forteller deg hva som er hot og hva som er not.

PROFFSHOPPER: Christina Rud Nielsen tilbyr personlig shoppehjelp i butikken Designers market. Her finner du fine danske merker som Kön
PROFFSHOPPER: Christina Rud Nielsen tilbyr personlig shoppehjelp i butikken Designers market. Her finner du fine danske merker som Kön

Gågatene utgjør byens shoppinghjerte, og er du på jakt etter noe helt spesielt, er sjansen stor for at du finner det. Klær, sko, bøker, interiør, leker - og ikke minst mat og drikke.

Er du svak før det søte bør du svinge innom Chokolade & Co i Østergade. Der møter du Benita Hyldgaard, som etter mange år som sekretær i økonomi- og IT-bransjen bestemte seg for å følge magefølelsen. Den sa at hun skulle jobbe med langt søtere saker.

Chocolatier

Nå kan 41-åringen titulere seg som chocolatier, og hennes verksted tilfredsstiller både smak- og synssansen. I tre digre gryter ligger flytende hvit, lys og mørk sjokolade. Setter du tennene i en ferdig bit, er sjansen stor for at du blir overrasket.

- Jeg har alltid mange ideer til ulike fyll. Akkurat nå er lakris veldig populært, men jeg har prøvd både basilikum og chili. Jeg eksperimenterer hele tiden, og det er alltid lett å få testpanel, sier Benita.

Baileys, whisky, bringebær, pistasj ... Disken bugner av smaker, og mens du funderer på hva du skal kjøpe, kan du se på at eieren lager flere godsaker.

KULTURGUIDER: Jørgen Jensen og Henning Lorentsen synes guidejobben er en fest. Foto: PAAL AUDESTAD
KULTURGUIDER: Jørgen Jensen og Henning Lorentsen synes guidejobben er en fest. Foto: PAAL AUDESTAD

Mange historier

Ved siden av alle butikkene er byen spesielt kjent for sin kunst. Befinner du deg i gågaten, er sjansen stor for at du treffer de stramme kulturguidene Henning Lorentsen og Jørgen Jensen. Da kan du godt slå av en prat, og kanskje bli med dem på en gratis, guidet tur rundt i gatene. Da får du garantert mange historier om byens mange kunstverk - som skulpturen «Borgerne fra Holstebro», der 12 bysbarn har stått modell.

- Da kunstverket var ferdig fikk de sjokk. De hadde for eksempel fått en annen underkropp. «Dette er jo ikke meg», sa de. Men kunstneren svarte at et kunstverk skal skape snakk, og det er jo sant, sier Jørgen.

HER ER KULE KAFEER!:
Cafe Utopia: Hyggelige lokaler og bra meny. Du får en god lunsj for hundrelappen (Danmarksgade 3).
Estate Wine & Coffee Bar: Kaffebaren er like sjarmerende som butikkdelen. Gode sandwicher har de og (Nørregade 54).
Det gamle apothek: Klassisk interiør og rikholdig meny - burgere, smørrebrød og småretter i fleng. Restaurantmeny fra kl. 17 (Nørregade 53).

SHOPPING-GUIDEN:
*En romantikers deilige drøm
Liker du det romantiske, nostalgiske eller franske landlige kommer du til å elske Moster D. Den er fylt til randen med saker og ting til hjemmet, både brukt og nytt. Her finner du garantert noe du ikke visste at du trengte (Østergade 7).

*Stilig til småfolk
Du finner mange fine butikker til de minste også. Emmamai har mange kule merker og stort utvalg (Nørregade 58). Prinsesser & Pirater er også herlig, med klær blant annet fra Katvig og Ej sikke lej (Nørregade 44).

*Dansk design
Sinnerup har klær og kjøkkenutstyr i første etasje og masse designmøbler i etasjen over. Kjeden reklamerer med «dansk design til små priser», og det stemmer faktisk. Her kan du finne kule møbler til en rimelig penge, og hvis du ikke kjører bil og kan ta med møblene selv, er eierne åpen for å fikse frakt til Norge (Nørregade 10).

*Underbart for henne
Om du ønsker å fornye deg aller innerst, kan du starte hos Missya, som har fantastisk utvalg (Nørregade 28). Blir det ikke perfekt match her, kan du sjekke ut Femilet eller Triumph. Disse ligger også i gågaten.

*Sko, sko og mer sko
Skobutikktettheten er relativt høy i Holstebro. Havanna har stort utvalg og lave priser, og er du på jakt etter noe spesielt kan du prøve Six Mix. Andre alternativer er R.J.P. Sko, Deichman og velkjente Bianco.
Psst: Åpningstidene i byen er fra 10-17.30 mandag til fredag, lørdager 10-14.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise