Hovedinnhold

Produsentene: Ikke skyll oppvasken

RETT I MASKINEN: Lar du være å skylle sparer du både strøm, krefter og får en renere oppvask.
RETT I MASKINEN: Lar du være å skylle sparer du både strøm, krefter og får en renere oppvask. Foto: KARIN BEATE NØSTERUD/VG / NTB SCANPIC
Produsenter av oppvaskmaskiner og oppvaskpulver ber deg om ikke å bruke vann på tallerknene før de skal i maskinen.

95 prosent av brukerne renser oppvasken under rennende vann før de putter den i maskinen, viser en undersøkelse Miele har gjort.

– Manuell skylling er den største feilen folk gjør når de bruker oppvaskmaskin, sier produktsjef Tommy Christoffersen i Miele Norge til NRK.no.

Også andre produsenter som VG har snakket med er enige.

Avanserte maskiner

– Når fabrikkene tester oppvaskmaskinene så testes de uten å skylle bort maten. Og det viser seg at resultatet er bedre da. I tillegg tar det mer energi å skylle først og vaskemiddelet renser veldig greit. Det er et selvrensende filter som gjør at matrestene samles opp og løses opp. Dette går gjennom en egen pumpe og forsvinner, sier markedsansvarlig Kjetil Mikkelborg i Grundig til VG.

Årsaken er at dagens maskiner er så avanserte. De aller fleste av dagens maskinmerker har automatikk som analyserer hvor skitten oppvasken er. Og hvis mye av smusset allerede er fjernet, vil maskinen senke temperatur og tidsforbruk, mens den mest effektive temperaturen er på opp mot 60 grader.

Stygge glass

Også hos vaskepulveret Finish er de klare på at mat skal skrapes av, ikke skylles. I Electrolux er de av samme oppfatning.

– Det er den nye teknologien som er slik. Du vil spare mye vann fordi skylleprogrammene bruker maks fire liter. Og du kan tenke deg hvor mye varmtvann som bruker når du skyller hver tallerken. I tillegg vil du fort få stygge glass fordi eggehvitestoffer kan brenne seg fast i oppvasken, sier pressekontakt Finn Aagaard i Electrolux Norge til VG.

Han vil anbefale å skrape av kjøttbein, fiskebein og de største matrestene, resten av oppvasken fikser maskinen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Forbruker

Se neste 5 fra Forbruker