Hovedinnhold

Mordersneglene blir verre enn noen gang

Har trolig overvintret i Bergen

NÅ KOMMER DE TILBAKE: Mordersneglene har allerede meldt sin ankomst. Nå er de tilbake, større og mer sultne enn noensinne. Foto: Scanpix
NÅ KOMMER DE TILBAKE: Mordersneglene har allerede meldt sin ankomst. Nå er de tilbake, større og mer sultne enn noensinne. Foto: Scanpix
(VG Nett) Nå er de tilbake, større og mer glupske enn noensinne.

Ute i åkeren i Åsane har to snegleforskere fra Universtietet i Bergen gjort et overraskende funn: fjorårets iberiasnegler er tilbake, enda flere enn før, melder bt.no.

- De er større, mer glupske, mer skadelige og formerer seg kanskje raskere, sier stipendiat Bjørn Arild Hatteland til VG Nett.

Har sneglene kommet til din hage?Del dine bilder og hagehistorier med VG Netts lesere!

Han og Førsteamanensius Torstein Solhøy har siden 2003 undersøkt den lille jordflekken i Åsane og fulgt med på snegleveksten.

- De er såpass store i år at de må ha overvintret, sier Hatteland til VG Nett.

Han forteller at det var flere i år enn i fjor, men de to biologene har foreløpig ikke totaloversikt over hvor mange flere mordersnegler som koser seg i gresset på Vestlandet.

- Nå må vi sette oss ned og tenke litt, sier førsteamanuensis Torstein Solhøy til Bergens Tidene.

Snegletips?Del det med VG Netts lesere!

Få hjelp!Nettsiden Snegledugnaden finner du her.
(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider)

Snøvinter = sneglesommer

På Østlandet kan mye snø bety flere snegler.

- Riktignok hadde vi en barfrostperiode på to uker rundt jul. Men siden har det vært snø og under snødekket er det ganske ålreit for sneglene, sier professor Arild Andersen fra Bioforsk.

Han vet likevel ikke om det vil kravle flere snegler i hagene i år enn i fjor.

- Det var mye snegler for to år siden, men mindre i fjor.

LES OGSÅ:Her er ekspertenes snegleråd

Terroriserer hageeiere

Iberiasneglene, også kalt mordersnegler, kommer fra Spania og Portugal. Hvert år terroriserer den tusenvis av hageeiere og spiser seg gjennom blomster og buskas.

Den gaper gjerne også over åtsler og dør en av artsfrendene, tar det ikke lang tid før andre mordersnegler kommer og begynner å spise av den.

Det fuktige klimaet i Norge er som en drøm for kannibalsneglene og mangel på naturlige fiender gjør at de sprer seg i hopetall

LES OGSÅ:Insektforskere advarer mot skrekksommer

Lesernes tips

- Vi har vært plaget med snegler i flere år, det eneste som funker er Ferramol, dem tar livet av dem fort og man slipper å plukke snegler hver kveld. Er ikke farlig for miljøet, skriver Sunniva (26) fra Orkdal.

- Jeg er zoolog og har gjort en hel del private forsøk på hva brunsnegler elsker. Mitt beste råd er: Hver kveld legger jeg ut hundepellets i hagen - en pellet på forskjellige steder i hagen (ikke mange, for de koster jo litt). Lukten tiltrekker brun- sneglene. Så går jeg ut 2-3 ganger med lommelykt om kvelden, siste gang eter midnatt og klipper over sneglene med saks, skriver Einar Alendal (72) fra Bergen.

- Øl! set ut noen bokser med øl, det funker, skriver Silje (26) fra Oslo.

Har du et bedre?Del det med leserne!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Forbruker

Se neste 5 fra Forbruker