Hovedinnhold

Dette må du ikke gjøre på jobb:

#vgdigitaleliv: Fem sosiale medier-tabber du må unngå

<p>IKKE GJØR DETTE: Er du på jobbreise, og sjekker inn hvor du er på sosiale medier, kan det skape trøbbel på jobben.<br/></p>

IKKE GJØR DETTE: Er du på jobbreise, og sjekker inn hvor du er på sosiale medier, kan det skape trøbbel på jobben.

Foto: Roger Neumann, VG
Selv om sosiale medier kan gi inspirasjon og kreativitet på arbeidsplassen – er det noen feller du ikke må gå i.

Denne saken handler om:

Over en av to menn sjekker sosiale medier i arbeidstiden. Rundt en av tre kvinner gjør det samme. Det viser en ny undersøkelse InFact har gjennomført for VG.

Ekspertene mener det er helt greit: Å sjekke sosiale medier privat i arbeidstiden kan gi et pust i bakken som er godt for enhver arbeidstager. Men det er ikke alltid sosiale medier og jobb matcher like godt. 

VÅRT NYE DIGITALE LIV

* 26. september 2006 ble Facebook åpnet for alle med gyldig e-postadresse i Norge.

* En av tre nordmenn over 18 år sjekker sosiale medier fem eller flere ganger daglig, viser en undersøkelse InFact har gjennomført for VG.

* 75 prosent av befolkningen over 18 år har en Facebook-profil. 

* Etter Facebook følger Snapchat (17 prosent), Instagram (16 prosent) og Twitter (8 prosent)

* Med en daglig dekning på 82 prosent i aldersgruppen 15-29 år er Facebook fullstendig dominerende blant den viktige kommersielle målgruppen ungdom og unge voksne.

Kilder: Ipsos, Facebook Newsroom, LinkedIn Press Center, Instagram Press, Twitter.

Hvordan har bruken av smarttelefoner og sosiale medier påvirket deg?Fortell din historie! #vgdigitaleliv

Dette er tabbene sosiale medier-ekspert Cecilie Schou Andreassen og sikkerhetsforsker John Pirch mener du må unngå:

1. Sett en grense.

Det er greit å ta en pause og sjekke sosiale medier – av og til. Ikke gjør det for ofte, og ikke for lenge. Du har gått over en grense når sosiale medier virker forstyrrende på arbeidet.

2. Ikke sjekk inn!

Dersom du reiser i forbindelse med jobb – vær forsiktig med å sjekke inn med karttjenester til enhver tid. Det er nemlig viktig å beskytte alle de involverte i besøket. Det kan være at det forhandles om fusjoner, oppkjøp eller konkurrerende prosjekter som ikke alle bør få vite om.

3. Ikke gi jobben din IT-trøbbel.

Lenkene på Twitter blir ofte forkortet til kort-URL-er for å omgå begrensningen på 140 tegn. Dermed vet du ikke sikkert hvor du havner ved å klikke på lenkene. Svindlere er flinke til å utnytte dette smutthullet. Resultatet av å klikke på en lurelenke kan bli å få ondsinnet programvare på maskinen din, og det kan komme til å ramme hele bedriftens IT-infrastruktur.

4. Venn med sjefen?

Tenk deg om før du blir venn med sjefen på Facebook. Dersom du deler privatlivet ditt på sosiale medier – er det kanskje ikke alt arbeidsgiveren din bør se. Og det er ikke alle arbeidsgivere som blir imponert av å se at du oppdaterer sosiale medier mens du er på jobb.

5. Facebook-profilen kan avsløre hvordan du jobber.

Unngå festbilder, og vær kritisk til hva du legger ut. Ja, du har nok hørt det før. Men studie av Northern Illinois University viser viktigheten av det. De gikk gjennom 56 Facebook-profiler til studenter som er på jobb i tillegg til studiene. De leste statusoppdateringer, kommentarer og sjekket personlig informasjon som utdanning og interesser. Seks måneder senere ble resultatene sammenlignet med de utvalgte studentenes arbeidsgiveres vurdering av deres arbeidsinnsats. De fant en sterk sammenheng mellom hvordan de utfører jobben sin og hvordan de ble oppfattet basert på informasjonen de selv hadde lagt ut på Facebook. De som reiser mye og har mange venner fikk de høyeste karakterene. De som legger ut festbilder fikk ikke like gode karakter.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Forbruker

Se neste 5 fra Forbruker