Hovedinnhold

WHO: Bacon, pølser og skinke er kreftfremkallende

<p>KREFTFREMKALLENDE: Verdens helseorganisasjon vender tommelen ned for bacon, pølse og skinke.</p>

KREFTFREMKALLENDE: Verdens helseorganisasjon vender tommelen ned for bacon, pølse og skinke.

Foto: Øyvind Nordahl Næss, VG
Bearbeidede kjøttprodukter kan gi deg tarmkreft, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO), og plasseres nå på listen sammen med kreftfremkallende stoffer som tobakk og asbest.

Verdens helseorganisasjon (WHO) publiserte mandag nye forskningsfunn som trolig vil blåse liv i debatten om hvor mye kjøtt vi bør spise.

– Risikoen for å utvikle tykktarmskreft som følge av inntak av bearbeidet kjøtt er fortsatt liten, men øker i takt med mengden kjøttprodukter som konsumeres, opplyser Kurt Straif ved International Agency for Research on Cancer (IARC).

Bearbeidet kjøtt

* Begrepet «bearbeidet kjøtt» brukes om kjøtt og kjøttprodukter som er saltet, røkt eller behandlet på en annen måte for å forlenge holdbarheten.

* Kjøtt og kjøttprodukter som er temperaturbehandlet (frysing eller koking) betraktes ikke som bearbeidet kjøtt i denne sammenheng. 

* Eksempler på bearbeidet kjøtt er røkt skinke, bacon, salami, pølser, og det meste av kjøttdeig og farseprodukter som er på markedet

* Alle typer pølser man får kjøpt i butikk tilhører kategorien bearbeidet kjøtt.


Kilder: Helsedirektoratet, lege Tanja Kalchenko

Forskerne fant en sammenheng mellom inntak av bearbeidet kjøtt (se faktaboks) og kreft.

IARC er en del av WHO, og plasserer nå, ifølge Reuters, bearbeidet kjøtt på listen sammen med kreftfremkallende stoffer som tobakk, asbest og dieselavgasser.

Les også: Bearbeidet kjøtt øker sjansen for en tidlig død

Annet rødt kjøtt - fra lam, gris eller storfe - klassifiseres som trolig kreftfremkallende.

Basert på 800 kreftstudier

En artikkel om funnene ble mandag publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet

Ekspertene fastslår at for hver 50-gramsporsjon med bearbeidet kjøtt du spiser daglig, øker risikoen for tarmkreft med 18 prosent.

Forskerne understreker imidlertid at sammenhengene mellom inntak av ubehandlet rødt kjøtt og kreft ikke er signifikant, men at inntak av ubehandlet kjøtt «kanskje» gir økt risiko for tarmkreft.

IARCs arbeidsgruppe, som har bestått av 22 eksperter fra 10 ulike land, har gjennomgått mer enn 800 studier som undersøkte sammenhengen mellom flere typer kreft og inntak av rødt og/eller bearbeidet kjøtt.

I lys av det store antallet mennesker som konsumerer bearbeidet kjøtt, er den globale innvirkning på kreftforekomst av betydning for folkehelsen, fastslår IARC.

Les også: Vegetarmat forebygger kreft

<p>KJØTTNASJON: Nordmenn spiser fortsatt dobbelt så mye kjøtt som fisk.<br/></p>

KJØTTNASJON: Nordmenn spiser fortsatt dobbelt så mye kjøtt som fisk.

Foto: Line Møller, VG

Nordmenn spiser 76 kilo kjøtt årlig

– Disse funnene gir ytterligere støtte til dagens offentlige helseanbefalinger om å begrense inntaket av kjøtt, sier IARC-direktør Christopher Wild i en pressemelding

– På samme tid har rødt kjøtt næringsverdi. Derfor er disse resultatene viktige for regjeringer og internasjonale regulatoriske myndigheter for å foreta risikovurderinger, slik at man kan balansere risikoen og fordelene ved å spise rødt og bearbeidet kjøtt og gi best mulig kostanbefalinger, sier Wild.

Les også: Advarer mot å legge pølser og hamburgere på grillen

Forbruket av kjøtt varierer sterkt fra nasjon til nasjon. Ifølge Helsedirektoratet spiste hver nordmann 76 kilo kjøtt hver i 2013, mens inntaket av fisk begrenset seg til kun 35 kilo per innbygger.

– Både av helsemessige og miljømessige hensyn er det viktig at vi oftere finner alternativer til kjøtt. Et høyt inntak av rødt kjøtt øker risikoen for kreft i tykk- og endetarm, mens inntak av fisk minsker risikoen for hjerte- og karsykdom, uttalte Knut-Inge Klepp, daværende divisjonsdirektør  i Helsedirektoratet, til VG i januar i år.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Mat og drikke

Se neste 5 fra Mat og drikke