Hovedinnhold

Veien til vin

Her er VGs guide til hjemmelaget vin - fra høsting av frukt og bær til ferdig vare på hylla i vinkjelleren.
Råstoffalternativene er utallige for vinleggerne. Velg blant eple, plomme, solbær, kirsebær, stikkelsbær, rognebær, krekling, nype, hyllebær eller blåbær. Jordbær, bringebær, rabarbra eller løvetann er også gode råvarer for vinlegging.

- Bland gjerne flere råstoffer. Min favoritt er kombinasjonen krekling, blåbær og solbær. En klar forutsetning for et godt resultat er friske bær og frukter, understreker Johan Setnes.

De lærde strides om blandingen skal skje under tilvirkning av råstoff eller når vinen er ferdig på ballongen.

- Jeg foretrekker det første, sier Setnes.

Mengden råstoff avhenger av saftinnholdet i frukten eller bæren. Men tommelfingerregelen tilsier cirka 10 kilo råstoff til en 25 liters vindunk.

- Et godt tips er å fryse råstoffet. Når dette tines opp, er det langt lettere å presse ut saften. Vinproduksjon på badet er ingen god løsning. Trekk ned i kjelleren, er rådet Setnes gir nybegynnerne.

Slik går du fram:

1. Knus råstoffet til en grøt. Tilsett gjærnæring (2-4 gram pr. 10 liter vin) som røres ut i lunket vann før tilsetting. NB! Vannet må ikke være over 30 grader!

Tilsett alltid svoveltabletter, som beskytter mot villgjæring og uønskede bakterier samt DUX - et vinenzym som forsterker farge og smak på vinen. Alt dette fås kjøpt i ferdige pakker. Nøyaktig oppskrift følger med. Temperaturen i rommet bør ligge mellom 15 og 20 grader for best mulig gjæring. Massen skal røres om to ganger daglig til det dannes en hard skorpe. Da er gjæringen i gang, og massen må nå røres i tre ganger daglig.

2. Etter fem-seks dager skal grøten siles for å få ut mest mulig saft. Bruk først dørslag og sil, deretter gjennom laken/klede to ganger. Dette er for øvrig den mest arbeidskrevende delen av vinleggingen. Grundig rengjøring av ballongen (med krystallsoda) er svært viktig før den tas i bruk

Tilsett halvparten av sukkeret (cirka fem kilo for 25 liter vin). Fyll på med lunkent vann (ikke over 30 grader) til ballongen er 3/4 full. Under stormgjæringen de første tre til fem dagene dyttes en bomullsdott i proppen. Bruk IKKE gjærlås! Etter at stormgjæringen er over, tilsettes resten av sukkeret. Fyll opp resten av ballongen med vann. Nå tas gjærlåsen i bruk.

3. I løpet av to til fire måneder skal vinen tappes om for første gang. Hvis det går to minutter mellom hver «plopp» i gjærlåsen, er tiden inne. Husk å tilsette gjærstopp. Vinen tappes om tre-fire ganger de neste seks-syv månedene - til den er klar. Renhold er fortsatt like viktig. Tilsett også svovlingstablett (1 tablett pr. 10 liter vin) etter hver omstikking. Temperaturen bør hele tiden ligge mellom 15 og 20 grader.

4. Før siste omtapping er det viktig å riste svært godt. Det må ikke være kullsyre i ballongen. Etter siste tapping tilsettes klaringsmiddel. Unngå å få med bunnfall.

5. Ettersøtningen av vinen før tapping på flasker er en kritisk fase for mange vinleggere. Unngå for all del å bruke for mye sukker - da er det ingen vei tilbake. Tapp av 1 liter med vin og smak deg frem før hele ballongen ettersøtes.

6. Snart ett år er gått siden prosessen startet, og vinen skal endelig tappes over på flasker. Grundig rengjøring av flaskene er viktig før vinflaskene korkes og plasseres i vinhylla. En rå kjeller med konstant temperatur på cirka 10 grader er ypperlig lagringsplass for aperitiffviner/fruktviner. Husk at kvaliteten øker med antall lagringsår.

PS: Kontinuitet er å foretrekke ved vinlegging. Start på ny frisk når råvarene er modne for innhøsting. Grunnlagsinvesteringene, som ble gjort sist høst, gjør at produksjonskostnadene nå blir svært lave: sukker og nødvendige tilsettingsstoffer til under hundrelappen er eneste utgifter for å produsere cirka 35 flasker med vin.

(Kilder: Johan Setnes og Kargus)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Mat og drikke

Se neste 5 fra Mat og drikke