Hovedinnhold

Raser etter VGs avsløring om råvarejuks på restaurant

<p>REAGERER: Ferskvaresjef Erik Sørensen i delikatessebutikken Strøm-Larsen AS i  Oslo, sier til VG at han hadde blitt forbannet om han hadde blitt servert hjort i stedet for reinsdyrkjøtt.</p>

REAGERER: Ferskvaresjef Erik Sørensen i delikatessebutikken Strøm-Larsen AS i  Oslo, sier til VG at han hadde blitt forbannet om han hadde blitt servert hjort i stedet for reinsdyrkjøtt.

Foto: NINA ANDERSEN
VG har avslørt juks med eksklusive råvarer. Fagfolk som selger og produserer varene, reagerer kraftig.

Denne saken handler om:

Bakgrunn

* VGs journalister har oppsøkt flere populære og folkelige restauranter i Oslo, Buskerud og Vestfold for å sjekke om noen av restaurantene serverer gjestene det som står på menyen.

* Ved hjelp av DNA-tester ved Eurofins' godkjente laboratorium har VG avslørt at det ble servert billigere råvarer når man bestilte dyre råvarer på en restaurant i Oslo.

* Retter med sjøtunge, villsvin og reinsdyrfilet ble byttet ut med de billigere råvarene pangasius, grisekjøtt og hjort hos Mona Lisa.

– Jeg hadde blitt forbannet om jeg hadde fått hjort når jeg egentlig skulle hatt reinsdyr. Det er ingen unnskyldning å si at man ikke smaker forskjell, sier Ferskvaresjef Erik Sørensen (58) hos kjøtt og delikatessebutikken Strøm-Larsen.

Bakgrunn: Restaurant jukset med maten: Byttet ut eksklusive råvarer med billigere alternativer

–Kan grossistene ha levert feil produkter til restaurantene?

– Hvis kunden bestiller reinsdyr sender vi dem selvfølgelig ikke hjort. Det er jo ren idioti. Hvis ikke kokken klarer å se forskjell på råvarene, holder det ikke å skylde på grossisten, sier den erfarne ferskvaresjefen.

VG har avslørt at restauranten Mona Lisa i Oslo har servert tre retter med billigere råvarer enn hva som fremkommer på menyen.

Hos Mona Lisa ble sjøtunge erstattet av oppdrettsfisken pangasius, mens reinsdyrfilet ble erstattet av hjort. Vanlig gris ble servert som villsvin.

Kommentar: Utspekulert svindel for å tyne ut penger

Stor etterspørsel etter reinsdyrkjøtt

I 2010 ble markedsutvalget for reinkjøtt opprettet, som en del av reindriftsavtalen mellom staten ved Landbruksdepartementet og Norske Reindriftssamers Landsforbund (NRL).

Utvalgets hovedoppgave er å sikre norsk reinsdyrkjøtt positiv oppmerksomhet og økt salg av reinkjøtt.

<p>LEDER I NORSKE REINDRIFTSAMERS LANDSFORBUND: Ellinor Marita Jåma reagerer på VGs avsløring om at det jukses med reinsdyrkjøtt på restaurant. </p>

LEDER I NORSKE REINDRIFTSAMERS LANDSFORBUND: Ellinor Marita Jåma reagerer på VGs avsløring om at det jukses med reinsdyrkjøtt på restaurant. 

Foto: Jan Roger Østby

–Dette er en sak som opprører meg og som vi vil følge opp, sier leder i Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL), Ellinor Marita Jåma.

–Dette er helt nytt for meg. Det kom virkelig som et sjokk, sier Jåma.

Jåma forteller at markedsføring av reinkjøtt de siste årene har resultert i stor etterspørsel, og at det til tider kan være en utfordring å tilby nok reinkjøtt.

–Vi vet at reinkjøtt er veldig attraktivt, men det er ingen grunn til at det jukses med kjøttet, sier Jåma.

Er reinsdyrkjøtt for dyrt?

<p>VILLSVINBONDE: Rolf Flekkerud anslår at kiloprisen på vilssvin er tre ganger mer enn for vanlig gris.</p>

VILLSVINBONDE: Rolf Flekkerud anslår at kiloprisen på vilssvin er tre ganger mer enn for vanlig gris.

Foto: Kyrre Lien, NTB scanpix

– Vi opplever ikke at pris er et problem, sammenlignet med annet kjøtt man får kjøpt i butikken. Vi har over flere år markedsført reinkjøttet og etterspørselen er god, mener Jåma.

Les mer: Mattilsynet vil gjennomføre tilsyn etter VG-avsløring

Villsvinoppdretter: – Lureri

Villsvinoppdretter Rolf Flekkerud i Hallingby på Ringerike mener restaurantene jukser med råvarene for å tjene mest mulig penger.

Han anslår at kiloprisen på villsvin er tre ganger mer enn for vanlig gris.

–Dette er rett og slett lureri, sier han.

Hos Georg A Nilsen, en av Oslos mest anerkjente spesialbutikker for fisk og vilt, reageres det med hoderisting og vantro når VG forteller at de ble servert pangasius, når vi egentlig hadde bestilt sjøtungefilet fra menyen.

<p>FIKSEHANDLER: Marius Stang Bunæs hos fiskehandler Georg A Nilsen i Oslo, reagerer på at den eksklusive fisken sjøtunge er blitt erstattet av oppdrettsfisken pangasius på restaurant.</p>

FIKSEHANDLER: Marius Stang Bunæs hos fiskehandler Georg A Nilsen i Oslo, reagerer på at den eksklusive fisken sjøtunge er blitt erstattet av oppdrettsfisken pangasius på restaurant.

Foto: NINA ANDERSEN

– Dette er horribelt og ren juks, sier fiskehandler Marius Stang Bunæs (35) bak disken hos Georg A Nilsen.

Havets Rolls-Royce

For fiskehandleren er sjøtunge havets Rolls-Royce.

–Sjøtunge er uten tvil noe av det mest eksklusive og dyreste du kan få når det er snakk om ren fiskefilet. Piggvar, slettvar og helleflyndre er også eksklusive flyndrefisker, men her får du mer ut av filetene, sier Bunæs.

–Hvordan hadde du reagert om du hadde opplevd å bli servert pangasius i stedet for sjøtunge?

– Jeg hadde blitt forbannet. Å selge pangasius som noe annet er ren juks, sier Bunæs.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Mat og drikke

Se neste 5 fra Mat og drikke