Hovedinnhold

Slank uten hvete og poteter

En ny slankevind blåser over landet, der fett er lov, mens brød og poteter er bannlyst.

Denne saken handler om:

Oppskriftene:
» Frokost
» Sitronmarinerte kyllinglår med tzatsiki og salat
» Ovnsbakt ørret med linsepuré og stekte grønnsaker
» Seifilet med tomat og reker og salat
» Svinefilet med skinke, kremet sopp og kikerter
» Yoghurtfromasj med lime og kumquat

Les også:
» Dr. Lindbergs råd til et lettere liv
» WHO-rådgiver uenig
» Mange guruer

Elisabeth «Bettan» Andreassen gikk ned ti kilo på to måneder, mens Carl I. Hagen har kvittet seg med overflødig magefett. Begge har sluttet å spise mat som inneholder mye stivelse, det vil si blant annet poteter, ris, pasta, brød og sukker.

Her i Norge er det den greskfødte legen Fedon A. Lindberg som er den fremste forkjemperen for den såkalte lavkarbohydratbevegelsen som sprer seg som en farsott i USA og Europa.

I fjor behandlet Lindberg om lag 3500 voksne og barn på sin klinikk «Vekt i balanse» i Oslo. I år starter han opp ernærings- og matlagingskurs i mange fylker over hele landet.

I korthet handler bevegelsen om å kaste kaloritabellen til fordel for en såkalt glykemisk indeks (GI).

Glykemisk indeks er en vitenskapelig metode for å måle matvarers effekt på blodsukkeret. Mat med lav GI holder blodsukkeret stabilt, noe som er gunstig for kroppen. Mat med høy GI, derimot, får blodsukkeret til å stige raskt, gir pangfølelse av sult, søtbehov, og øker fettlagringen i kroppen.

Mat med lav eller middels GI er for eksempel erter, bønner, linser, paprika, blomkål, kål, løk, agurk, grønn salat, asparges, tomat, egg, lettyogurt, peanøtter, sjokolade med 70% kakao, nudler laget av mungbønner (gjennomsiktige), helmelk, syltetøy uten sukker, vermicellinudler og meget godt brød.

Mat med høy GI er for eksempel baguetter, loff, poteter, fint brød, ris, øl, kjeks, hvetemel, cola, sukker, kokte gulrøtter, riskaker, melkesjokolade, tacoskjell, cornflakes, druesukker.

Sunt fett er ikke en fiende, men en venn i lavkarbohydratbevegelsen.

- Enkelt forklart trenger kroppen fett for å forbrenne fett. Derfor skal du ikke være redd for å fete matvarer, men du bør likevel velge magert kjøtt og magre meieriprodukter. I motsetning til andre i denne bevegelsen, anbefaler jeg ikke daglige doser med bacon, for eksempel, sier Lindberg.

For nordmenn flest virker lavkarbohydratdietten vanskelig å gjennomføre. For hva i all verden skal du spise uten kjente og kjære hovedingredienser som brød, poteter og ris?

- Vaner er vonde å vende. Du må gjøre et valg for livet, sier Fedon Lindberg.

Selv skeier han ut innimellom.

- Om det er noe jeg virkelig har lyst på, så spiser jeg det. Poenget er å gjøre det sjelden. Lindberg tror ikke på radikale dietter.

- Om folk går på en slankekur med mat som ikke smaker godt, og som de ikke blir mett av, så kommer de garantert til å sprekke.

Her viser han noen enkle, smaksrike retter som følger hans prinsipper.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Mat og drikke

Se neste 5 fra Mat og drikke