Hovedinnhold

Kokkeskolen: Pai for et perfekt party

PAI-AI-AI: Sesongens asparges og den utvalgte lagringsosten løfter forsommerpaien til real festmat. Foto: Magnar Kirknes
PAI-AI-AI: Sesongens asparges og den utvalgte lagringsosten løfter forsommerpaien til real festmat. Foto: Magnar Kirknes
Dypt inne i berget det blå lagres osten som gir denne velsmakende paien et ekstra løft.

Denne saken handler om:


I smak og konsistens minner Holtefjellosten fra Buskerud om italiensk parmesan. Den modnes langt nede i de nedlagte koboltgruvene ved Blaafarveværket på Modum, der det er stabil temperatur og luftfuktighet året rundt.

Jeg synes den kler aspargesen og spekeskinken som jeg har brukt i denne lette, fine forsommerpaien.

Paier bør etter min mening serveres rykende varme. Men ønsker du en lettvint stund på kjøkkenet, er det fullt mulig å steke ferdig bunnen dagen før.

Asparges- og brokkolipai med gruveost

Paideig
300 g hvetemel
90 g smør
½ egg
2 ½ ss vann

Paifyll
4 egg
2 dl fløte
1 brokkoli
1 rødløk
1 bunt grønne asparges
6 tynne spekeskinkeskiver
200 gram revet gruveost
Salt og pepper

1. Bland sammen alle ingrediensene til paideigen, gjerne i food processor. La deigen hvile kaldt før den kjevles ut til en tynn leiv som dekker paiformen. Trykk deigen ut i paiformen, prikk bunnen med gaffel og sett den kjølig i en time eller 15 minutter i fryseren.

2. Dekk paibunnen med aluminiumsfolie, fyll i tørre erter, dette for å unngå at deigen krymper under stekingen.
Forstek paibunnen ved 200 grader 8-10 minutter, slik at den får en stekeskorpe og en bunn som ikke blir rå og klissete. Skjær opp løken i tynne skiver, bryt brokkoli i små buketter og fjern litt av skallet på aspargesen nederst på stilken med en rotskreller.

3. Varm litt olje i pannen, stek løk, brokkolibuketter og asparges til de er lett møre. Fordel grønnsakene i paiskallet, tøm over sammenvispet egg og fløte.
Legg i spekeskinke og tre-fire hele asparges på toppen. Strø over revet gruveost og stek paien ved 200 grader i cirka 40 minutter til eggemassen har satt seg.

Denne artikkelen har tidligere stått på trykk i VG. Magnar Kirknes skriver spalten Kokkeskolen i VG Helg hver lørdag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Mat og drikke

Se neste 5 fra Mat og drikke