Hovedinnhold

Matgigant varsler dyrere mat etter kronekollaps

<p>ORKLA-VARER: Her er et knippe Orklaproduserte varer som du finner i matbutikken.<br/></p>

ORKLA-VARER: Her er et knippe Orklaproduserte varer som du finner i matbutikken.

Foto: Jan Petter Lynau
Kronekollapsen kan føre til en betydelig økning i prisene på importert mat, varsler matgiganten Orkla Foods.

Kronekursen har i det siste falt dramatisk mot andre valutaer.

På et tidspunkt tirsdag var den like mye verdt som en svensk krone. Det var fjorten år siden sist det skjedde Men også mot euroen og dollaren står kronen svært svakt. 

Prisen på en euro målt i norske kroner steg til en topp på 9,85 kroner like rundt klokken 13.10 tirsdag, en økning på nesten 60 øre fra åpning melder E24.no.

Deretter styrket kronen seg noe igjen, og en time senere lå euroen på 9,56.

Stupet i kronekursen sprer frykt i markedet.

Dette kan nå få konsekvenser for matprisen melder Orkla Foods. De står bak kjente merkevarer som Stabburet, Grandiosa, Nora, Idun og Toro.

Markant dyrere vareimport

– Alle vareimport er blitt markant dyrere på grunn av svekkelsen i norske kroner. Siden 25. november har euroen styrket seg ti prosent og svenske kroner åtte prosent. Dermed ligger det an til betydelig høyere matpriser. Det er imidlertid de fire norske kjedene som fastsetter prisene i sine butikker, sier konserndirektør for kommunikasjon i Orkla Foods, Håkon Mageli, til VG.

<p>ORKLATOPP: Konserndirektør i Orkla Food Håkon Mageli</p>

ORKLATOPP: Konserndirektør i Orkla Food Håkon Mageli

Foto: Jan Petter Lynau, VG

Svenske kjøpmenn: Mer bekymret for snøvær enn svak norsk krone

Ifølge dem er rundt halvparten av maten vi spiser, importert. Denne beregningen er basert på kaloriinntak.        

Tirsdag kostet det ifølge Norges Bank 99,91 norske kroner å kjøpe 100 svenske kroner. 100 danske kroner fikk du for 128,24 norske kroner og en amerikansk dollar kostet 7,61 kroner. En euro kostet 9,54 kroner mens det engelske pundet måtte du ut med 11,98 kroner for.  

Når det gjelder euroen har kursen bikket over 9,5 tirsdag og var på det meste oppe i 9,85 kroner. Det er det svakeste kronen har vært mot euro siden finanskrisen.

Dollaren har vært helt oppe i 7,86 kroner tirsdag. Det er nivåer vi ikke har sett siden våren 2002 ifølge E24.no.

Dette gjør den svake kronen med bilprisene.

Direktør for Handel i Virke, Thomas Angell, representerer de store dagligvarekjedene. Han er langt på vei enig med Magli.

-Han har vel rett i det, men bildet er nok litt nyansert.  For de importerte dagligvarene blir det avgjørende hvilken valuta de er importert i, sier Angell.

Norsk mat kan også bli dyrere

Han minner samtidig om at mange av matvarene vi spiser i Norge er norske og ikke blir påvirket av økte innkjøpskostnader som følge av svak norsk krone.

– På lang sikt kan det imidlertid tenkes at import av innsatsvarer, varer som anvendes i produksjonen av andre varer, vil kunne slå ut på prisen også på de norskproduserte matvarene, sier Angell til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Mat og drikke

Se neste 5 fra Mat og drikke