Hovedinnhold

Slår kreftalarm om barnemat og frokostblandinger

FARLIG MAT: Spor av det kreftfremkallende stoffet furan er påvist i flere matvarer, blant annet grøt til barn. Foto: NTB scanpix
FARLIG MAT: Spor av det kreftfremkallende stoffet furan er påvist i flere matvarer, blant annet grøt til barn. Foto: NTB scanpix
(VG Nett) Den norske befolkningen får i seg for mye av det potensielt kreftfremkallende stoffet furan fra matvarer.

Denne saken handler om:

Fakta om furan

  • Et fettløselig stoff som lett fordamper
  • Dannes ved oppvarming av mat
  • Bidrar til å gi maten smak
  • Påvist i en rekke industrielt fremstilte matvarer, blant annet kaffe, hermetikk og forseglede glassvarer som har vært varmebehandlet
  • Lite i frisk frukt og grønt
  • Potensielt kreftframkallende

Advarselen gjelder aller aldersgrupper, og spesielt små barn, og funnet ble publisert torsdag i en ny risikovurdering fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM).

Furan dannes ved oppvarming av mat og bidrar til å gi maten smak. Stoffet er påvist i en rekke industrielt fremstilte matvarer. Eksempler er kaffe, hermetikk og varmebehandlede, forseglede glassvarer som hermetiserte grønnsaker, barnemat på glass, pulverbaserte barnegrøter og frokostblandinger.

- Små barn har et større inntak av furan, fordi det forekommer i barnematen. Varmebehandlet mat inneholder furan og hos små barn er denne type mat en vesentlig del av kostholdet, sier seniorforsker Trine Husøy fra Folkehelseinstituttet til VG Nett.

- Bekymringsverdig

De har beregnet forholdet mellom en persons inntak av furan og den mengden som gir uønskede helseeffekter i forsøksdyr.

Også voksne som drikker kaffe har et høyt inntak av av stoffet, mener Husøy.

- Det er bekymringsverdig for alle aldersgrupper. Det er et stoff man ikke ønsker i maten, sier hun.

Kreftfremkallende

Det fettløselige og lettfordampelige stoffet er gen-toksisk, det betyr at det kan være skadelig for arvestoffet (DNA) hos mennesker.

- Stoffet har vist å gi en økning av leverkreft hos rotter og mus. Det er ingen tvil om at stoffet potensielt kan virke kreftfremkallende hos mennesker, sier Husøy.

Dyrestudiene som er gjort på furan er imidlertid ikke optimale og derfor er det vanskelig å si noe konkret om risikoen. Det er en amerikansk dyrestudie i gang nå som forhåpentligvis vil kunne gi bedre grunnlag.

- Vi har påvist innhold av furan i hermetisert mat, mat på glass og annen forseglet mat. Vi kan ikke utelukke at stoffet også oppstår ved varmebehandling av hjemmelaget mat, men dette vet vi lite om, sier Husøy.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Mat og drikke

Se neste 5 fra Mat og drikke