Hovedinnhold

Rein krise: Snart tomt for joikakaker

<p>JOIKA-TRØBBEL: De populære joikakakene, som dukket opp i norske butikkhyller i 1960, er i ferd med å bli utsolgt over hele landet fordi produsenten ikke klarer å skaffe nok reinsdyrkjøtt.</p>

JOIKA-TRØBBEL: De populære joikakakene, som dukket opp i norske butikkhyller i 1960, er i ferd med å bli utsolgt over hele landet fordi produsenten ikke klarer å skaffe nok reinsdyrkjøtt.

Foto: Trond Solberg, VG
Butikkhyller over hele landet tømmes for Norges mest solgte hermetikkmiddag.

Denne saken handler om:

I fjor kjøpte nordmenn 830.000 bokser med den velkjente retten, som både er elsket og hatet. Nå får reinsdyrkjøtt skylden for at sultne nordmenn ikke får tak i den samisk-inspirerte middagen. 

Nortura SA, som er eier av produsenten Terina, bekrefter overfor VG at det snart er tomt for joikakaker i norske butikker.

– Det stemmer at det er mange tomme joikahyller i butikkene akkurat nå, da vi ikke har fått tak i nok råstoff/reinsdyrkjøtt til produksjonen. Vi har ikke oversikt over hvor mange butikker dette gjelder, sier kommunikasjonsrådgiver i Nortura, Marthine Haugen Petersen, til VG onsdag.

Det var iFinnmark som først skrev om de savnede joikakakene onsdag ettermiddag. Avisen opplyser at de populære kakene er utsolgt i flere butikker landet rundt, blant annet i Østfold.

Petersen i Nortura forteller at de har problemer med å skaffe nok av en av rettens hovedingredienser.

–  Tilgangen på reinsdyrkjøtt er mer uforutsigbar enn på andre dyreslag, og i tillegg har vi hittil i år solgt mer Joika enn vi gjorde under samme periode i fjor.

Fra VGs arkiv: Same forlanger mer rein i joikakakene

Tilbake i oktober

Nortura lover at hermetikkmiddagen vender tilbake til norske butikkhyller neste måned.

– Vi gjør selvfølgelig det vi kan for å løse dette problemet. Det vi kan si nå er at Joika vil være tilbake i butikkhyllene i første del av oktober. Ellers har vi allerede varslet Joika-produsentene om at vi trenger enda mer råstoff til neste år.

–  Hva er deres beskjed til joika-elskere som opplever joika-abstinenser?

– Våre Joika-kunder er kanskje de første til å ta kontakt når de ikke finner produktet sitt i butikk, så vi vet at dette er et kjært produkt for mange. Dette er selvfølgelig veldig hyggelig, men det gjør det også ekstra kjedelig når vi ikke har mulighet til å produsere nok til alle.

VGs matbørs
: Her handler du maten aller billigst

Slik fikk joikakakene sitt navn

En hermetikkboks på 800 gram med matretten, som ifølge produsenten er Norges mest solgte hermetikkmiddag, inneholder ifølge Wikipedia 50 prosent kaker og like mye saus. Kakene består av storfe, rein og sau. Totalt er innholdet av reinkjøtt kun 11 prosent. 

Produktet dukket for første gang opp i norske butikkhyller i 1960 og ble opprinnelig lansert av Trondheim-selskapet P. Hollup AS. Nå produseres de populære kakene av Terina, som igjen er eid av Nortura SA. 

Se sjokkbildene: 323 reinsdyr drept av lyn på Hardangervidda

På selskapets egne hjemmesider fortelles historien om da Jørgen Nordskar og daværende fabrikksjef ved P. Hollup AS, Trygve Hollup, kom opp med navnet til den samisk-inspirerte middagsretten: 

«På denne tiden var reinsdyrkjøtt rimeligere enn storfe, og det ble valgt som hovedingrediens. Med reinsdyr som basis var det naturlig at navnet på produktet ble oppfattet som samisk, og det eneste ordet Nordskar kunne på samisk var «joiking». Det ble vurdert både «Joiki» og «Joika» som navn – men valget falt på «Joika» fordi det klang bedre i munnen». 

Sulten? VG tester hermetikk – best og verst mat på boks (VG+)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Mat og drikke

Se neste 5 fra Mat og drikke