Hovedinnhold

Preethi (22) lå tre dager i respirator etter peanøtt-sjokk

Folkehelseinstituttet: Potensielt dødelig og ren gambling

FARLIGE NØTTER: Preethi Koshy (22) var en hårsbredd fra døden etter å ha spist en kake som inneholdt peanøtter. Rundt 25.000 nordmenn er allergiske mot peanøtter. Foto: Caters/ Bulls Press / Magnar Kirknes / VG
FARLIGE NØTTER: Preethi Koshy (22) var en hårsbredd fra døden etter å ha spist en kake som inneholdt peanøtter. Rundt 25.000 nordmenn er allergiske mot peanøtter. Foto: Caters/ Bulls Press / Magnar Kirknes / VG
(VG Nett) 22 år gamle Preethi Koshy fikk alvorlig allergisjokk etter å ha spist en kake som inneholdt 55 prosent peanøtter.

Denne saken handler om:

Moren til Preethi Koshy hadde kjøpt kaken på et marked i byen Hull i England, og var blitt forsikret av selgeren at den ikke inneholdt nøtter.

Nå har selskapet som solgte kaken blitt idømt en bot på 70.000 kroner, skriver Hull Daily Mail.

Etter kun å ha spist en liten bit av kaken, gikk Koshy inn i anafylaktisk sjokk, en kraftig allergireaksjon.

HAR DU OPPLEVD NOE LIGNENDE? TIPS VGS JOURNALIST HER !

I all hast ble hun fraktet til sykehus, men fikk hjertestans på vei dit. Tre dager senere kom hun til bevissthet på sykehuset.

- Jeg vet at jeg er heldig som er i live. Legene sa at hvis jeg hadde gått to minutter lenger uten behandling, så hadde jeg antageligvis ikke overlevd, sier Preethi Koshy til den britiske avisen.

Tester som ble gjennomført av kaken i ettertid viste at den inneholdt opp i mot 55 prosent peanøtter.

Det lille selskapet som solgte kaken har ikke svart på henvendelser fra de lokale myndighetene.

- Denne saken er en advarsel til den lille andelen av matprodusenter som er villige til å risikere kundenes liv, sier Chris Wilson, talsperson for Hull City handelskammer.

Hva mener du om denne saken? Delta i kommentarfeltet under artikkelen!

25.000 har peanøtt-allergi

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er nøtter og peanøtter den maten som oftest gir allergiske reaksjoner i Norge.

De beregner at rundt 3-4 prosent av befolkningen har en matallergi. I befolkningen har rundt 25.000 (cirka 0,5 prosent) en allergi mot peanøtter.

PROFESSOR: Martinus Løvik, professor i allergi ved Folkehelseinstituttet. Foto: MARKUS AARSTAD / VG
PROFESSOR: Martinus Løvik, professor i allergi ved Folkehelseinstituttet. Foto: MARKUS AARSTAD / VG

- Mennesker med alvorlige matallergier må være nøye med å spørre hva som er i maten. Det er farlig å stole på mat som ikke selges innpakket med merking etter forskriftene. Det er ren gambling, sier Martinus Løvik, professor ved NTNU og avdelingsdirektør ved FHI, til VG Nett.

Symptomene på en allergisk reaksjon kan variere.

- Noen vil merke at man begynner å bli dårlig ved at blodtrykket faller eller man blir svimmel og «fjern». Noen får hudreaksjoner eller opplever at man klør i hals og munn. Andre kan utvikle pustevansker og astmasymptomer.

Behandlingen ved alvorlige sjokk er derimot forholdsvis enkel.

- Sjokkreaksjoner behandles med adrenalin først og fremst. En kan få kjøpt adrenalinpenn på resept, sier Løvik.

Kan være dødelig

Et ubehandlet allergisjokk kan i verste fall føre til hjertestans og døden. I Norge kjenner man ikke til at noen har dødd av matallergi, men i Sverige har det vært tilfeller med dødelig utgang.

- Allergisjokk er potensielt dødelige og må tas alvorlig. Vi får hvert år inn meldinger om alvorlige tilfeller som kunne gått galt. Selv om man vet at man har allergi og prøver å unngå det man ikke tåler, er det i praksis ikke så lett, sier Løvik.

Matvareallergier kommer ofte i tidlig alder. Da vanligst som allergier mot egg og melk, men forskerne vet ikke hva som forårsaker matallergi.

- Det er et større problem hos unge voksne enn man tidligere har vært klar over. Det er noe vi har sett i det norske registeret. Rent statistisk skal vi ha ett til to dødsfall forårsaket av allergisjokk i året i Norge, men vi har ikke registrert noen. De kan ha blitt klassifisert som astmadødsfall, sier Løvik.

Vil ha bukt med feilmerking

I forrige uke viste en ny tilsynsrapport fra Mattilsynet at mange matvarer på det norske markedet er merket feil når det gjelder ingredienser som kan gi allergiske reaksjoner.

FAGSJEF: Helle S. Grøttum, fagsjef for matallergi hos Norges astma- og allergiforbund. Foto: Nina Brun / NAAF
FAGSJEF: Helle S. Grøttum, fagsjef for matallergi hos Norges astma- og allergiforbund. Foto: Nina Brun / NAAF

- Rapporten viser at det ble funnet feil i merkingen på 23 prosent av de norske produktene som ble kontrollert. I flere tilfeller var allergifremkallende ingredienser ikke oppført på produktet i det hele tatt, sier Helle S. Grøttum, fagsjef i Astma- og Allergiforbundet, til VG Nett.

- Det er et høyt tall. Altfor høyt, sier Grøttum.

For noen år siden valgte flere flyselskaper å slutte og servere peanøtter om bord i fly.

- Det som er spesielt med peanøtter er at det allergenet gir de alvorligste reaksjonene. Støv fra en peanøtt-pose kan i verste fall utløse allergisk reaksjon, og når man er oppe i 10.000 fot er det ikke lett å få behandling, sier Grøttum.

Fra 2016 vil EU innføre regler for merking av restaurantmenyer og uemballerte matvarer.

- Jeg regner med at det vil komme til Norge. Det vil stille ekstra krav til serveringsbransjen, som må være ekstra tydelige på hva som brukes i maten, sier Grøttum.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Mat og drikke

Se neste 5 fra Mat og drikke