Hovedinnhold

Norge kan bli rammet av kyllingmangel

PRODUSERER: Roman Romanous (til venstre) og Georg Wedel skjærer Liveche-kylling for Nortura på Hærland, i 2010. Foto: Annemor Larsen, VG
PRODUSERER: Roman Romanous (til venstre) og Georg Wedel skjærer Liveche-kylling for Nortura på Hærland, i 2010. Foto: Annemor Larsen, VG
I fjor var det smørmangel. I år kan det bli kyllingmangel. Nå ber Nortura om heving av produksjonstaket og tollkutt på import av kylling for å dekke etterspørselen.

Denne saken handler om:

Sterk salgsvekst for kylling gjør at det fram mot jul kan bli mangel på over 1000 tonn kyllingkjøtt, ifølge prognoser fra markedsregulatoren Nortura.

- Salget vokser kraftig, og produksjonskapasiteten har ikke økt nok. Vi har ansvar for at kundene skal få den kyllingen de bestiller. Når vi ikke klarer å dekke markedet med norsk kylling, må vi be om tollreduksjon for å dekke etterspørselen med import, sier kommunikasjonsdirektør Tor Olav Brandtzæg i Nortura til Nationen.

Kyllingsalget er ventet å øke 6 prosent i år og ytterligere 4 prosent neste år. For å dekke etterslep og salgsvekst må dermed produksjonsveksten neste år bli på 7 prosent, eller rundt 5000 tonn.

Konsesjonsgrensen på maksimum 120.000 kyllinger per bonde per år setter en stopper for å utnytte kapasiteten, mener Brandtzæg. Han ber derfor om økte konsesjonsgrenser, et spørsmål som myndighetene må avgjøre.

Norges Bondelag åpner også for økt konsesjonsgrense. Bondelaget er også åpent for tollkutt for å dekke markedet fram til jul. Det er også Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF), selv om begge helst hadde sett at markedet ble mettet med norskprodusert kylling.

Men Norsk Fjørfelag ønsker ikke økt konsesjonsgrense.

- Det frykter vi kan gi overproduksjon og dårlig økonomi. Vi har derimot lenge ønsket oss mer fleksible grenser, sier styreleder Jan Arne Broen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Mat og drikke

Se neste 5 fra Mat og drikke