Hovedinnhold

Lag din egen rakfisk

Denne saken handler om:

Bruk fersk, fet fisk, fortrinnsvis ørret. Rens og skyll den godt.

Bland salt og sukker i forholdet ca. 50 g salt pr. 1 ts sukker. Noen bruker denne blandingen bare i buken, mens andre bruker den overalt.

Legg et lag med salt i bunnen av et kar. Strø saltblanding i buken og hodet på fisken og legg den med buken opp, tett i tett. Det skal ikke være store hulrom. Strø saltblanding over fisken, og legg neste lag med fisk på tvers av det første. Slik legges det lag på lag, og med salt på toppen. Press til slutt alt ned med et lokk med noe tungt på.

Laken som dannes, skal dekke fisken. Hvis lakenivået synker, må du fylle på mer.

Oppbevares kaldt, ca. fire grader.

Hvor lenge den står, avgjør hvor skarp den blir i smaken. På Noraker gård lager de tre varianter: mild, lagret og vellagret.

Den milde har stått i tre-fire måneder, og den vellagrede i et år.

Enkel middag

En rakfiskmiddag er enkel å forberede: Skjær rakefisken i skiver. Server med hakket rødløk, rømme eller crème fraîche, mandelpoteter, lefse eller flatbrød med fjellsmør. Det er også godt med hakket avokado til.

Serveres med øl og akevitt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Mat og drikke

Se neste 5 fra Mat og drikke