Hovedinnhold

Kokkeskolen: Fyrig fest

Alle foto: Magnar Kirknes
Alle foto: Magnar Kirknes
Gjør deg klar til å piffe opp fiskebollene!

Denne saken handler om:


Alle husker vel fiskeboller i skjell. Denne retten er i samme gate som den gamle klassikeren, men med et noe mer fyrig fyll.

Jeg har brukt store kongereker, men vanlige norske reker passer også utmerket.

Fylte butterdeigsringer passer godt som en forrett, eller som et smakfullt innslag på et sommerfestbord. Uansett vil de vekke begeistring hos sultne sommergjester.

Butterdeigsringer med kongereker
6 plater frossen butterdeig
1 egg, sammenvispet
1 eggeplomme
50 g hvetemel
1 ss smør
2 dl fiskebuljong
1 ts karripasta
1 ts vann
1 dl fløte
18 kokte rensede kongereker
3 stilker vårløk
1 ss finhakket dill
Salt og pepper

Foto:
Foto:

La butterdeigsplatene tine på kjøkkenbenken. Strø hvetemel utover bakplaten, kjevle butterdeigen til platene er ca. 5 millimeter tykke. Trykk ut 12 ringer som er ca. 10 cm i diameter. Ta halvparten av ringene og trykk ut kanten, som er ca. 1 cm. Pensle bunnen med sammenvispet egg og plasser ringene oppå.

Foto:
Foto:


Forvarm ovnen til 200 grader og stek i 10-15 minutter, til deigen har løftet seg og blitt gyllenbrun. Ta ut ringene og la dem avkjøle seg mens du lager kongerekefyll.

Foto:
Foto:

Smelt smør i en kjele og tilsett hvetemel, rør til alt er godt blandet og klumpefritt. Rør inn fiskebuljong, kok opp, la sausen småkoke under omrøring i ca. 10 minutter, til den er passe tykk. Rør ut karripastaen i en teskje vann, slik at den blir myk.

Foto:
Foto:

Visp sammen eggeplomme og fløte, tilsett dette i sausen under kraftig visping. Finhakk vårløk og dill i sausen, dra kjelen bort fra varmen og rør inn kongerekene. Smak til med salt og pepper.

Foto:
Foto:

Fyll rekesausen i butterdeigsringene, stek ringene med fyll på 200 grader i 10-12 minutter. Pynt med dill, server ringene varme, gjerne med salat som tilbehør.

Denne artikkelen har tidligere stått på trykk i VG. Magnar Kirknes skriver spalten Kokkeskolen i VG Helg hver lørdag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Mat og drikke

Se neste 5 fra Mat og drikke