Hovedinnhold

Kokkeskolen: Fete lår i vårsol

ANDENAM: Andelår på en seng av nykål og stekte mandelpoteter. Litt fett, men det er mest på utsiden. Foto: Magnar Kirknes
ANDENAM: Andelår på en seng av nykål og stekte mandelpoteter. Litt fett, men det er mest på utsiden. Foto: Magnar Kirknes
Fettstekte andelår gjør susen - selv om vinteren er over.

Denne saken handler om:


Det passer vel aldri å steke i sitt eget fett, og i hvert fall ikke nå med sommeren rett rundt hjørnet, når alt vi har gjemt skal frem i lyset.

Men lenge før hermetikkbokser og kjøleskap var oppfunnet, brukte man confitering som konserveringsmetode for å få maten til å holde seg frisk.

Mange vil hevde at confiterte andelår er en typisk rett for kalde dager, men dette er smaker som passer året rundt. Og med nykål som tilbehør blir dette en utmerket vårrett.

Selv om lårene bader i andefett under stekingen, blir de ikke så fete etter å ha fått rent fra seg. Kokemetoden er en fantastisk måte å ta vare på smakene på - og også en måte for å lagre godsakene, om de ikke skal spises samme dag.

Andelårconfit

Til fire personer
4 stk. andelår
ca. 3 ss havsalt
2-3 kvister rosmarin
3-4 knuste hvitløksfedd
Andefett

Tilbehør:
1 nykål
1 ss finhakket ingefær
1 ts finhakket chili
1 ss andefett
Salt og pepper
500 g mandelpotet i skiver
Andefett til steking

Foto: Magnar Kirknes
Foto: Magnar Kirknes

1. Legg lårene tett i en form, strø over grovt salt og rosmarinkvister. Dekk formen med folie og la den stå natten over i kjøleskap, i minst 6 timer.

Ta lårene ut, skyll av saltet og tørk med kjøkkenpapir. Legg dem i en form eller kjele. Hell over andefett til lårene er dekket. Ha i rosmarinkvister og knuste hvitløksfedd, og la de trekke på svak varme (90 grader) i ca. 2 timer, eller til lårene er møre.

Foto: Magnar Kirknes
Foto: Magnar Kirknes

2. Før lårene serveres, legges de noen minutter under grillen for å få en sprø skorpe. Sil andefettet, dette kan fryses og brukes flere ganger.

Foto: Magnar Kirknes
Foto: Magnar Kirknes

Rens mandelpotene og del disse opp i skiver eller båter. Bruk noe av andefettet og stek potetene gylne og møre i fettet. La potetene renne av på kjøkkenpapir og strø over salt.

Foto: Magnar Kirknes
Foto: Magnar Kirknes

3. Finsnitt nykålen, legg denne i en kjele med ca. 1 spiseskje andefett. Finhakk frisk ingefærrot og rød chili. Tilsett dette i kålen og stek lett til den er myk, men med fortsatt litt spenst.

Foto: Magnar Kirknes
Foto: Magnar Kirknes

Server confiterte andelår på en seng av nykål og stekte mandelpoteter.

Denne artikkelen har tidligere stått på trykk i VG. Magnar Kirknes skriver spalten Kokkeskolen i VG Helg hver lørdag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Mat og drikke

Se neste 5 fra Mat og drikke