Hovedinnhold

Handle-tips

ERNÆRINGSFYSIOLOG: Gunn Helene Arsky. Foto: Marte Vike Arnesen.
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Gunn Helene Arsky. Foto: Marte Vike Arnesen.
- Når jeg først har anledning til å handle i slike butikker, kommer jeg ut nedlesset med ting jeg egentlig ikke hadde tenkt å kjøpe, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

Denne saken handler om:

FAKTA

  • Innvandrerbutikkene er moderne varianter av «butikken på hjørnet».
  • Ofte små butikker som er eid og/eller drevet av enkeltpersoner eller familier med en annen kulturell bakgrunn enn «etniske» norske.
  • Vareutvalget består for det meste av frukt og grønnsaker og produkter som er bedre kjent i innehavernes hjemland enn i Norge.
  • (Kilde: Store norske leksikon):

Her er hennes handletips til etniske matbutikker:

Røde, brune og grønne linser, som er en kjapp erstatning for pasta og ris, og er fulle av proteiner og kostfiber.

Les også: Guide til eksotisk mat

Juice av granateple, guava, litchi, osv., som smaker himmelsk og er rike på vitaminer.

Tahini og humus, kikert- og sesampasta som smaker deilig i et pitabrød med falafel, og så er de protein- og kalsiumrike.

Bli med og diskuter mat på VGDebatt

Risfylte vinblader, sammen med gigantbønner i rød saus og grillet aubergine på boks. Alt sammen er greske spesialiteter som gir sommerfølelse.

Tørkede frukt og nøtter. Spesielt dadlene, fikenene og mangoen svært gode. Dette sender jeg med som litt snacks i ungenes matbokser av og til. Eller jeg kutter det og bruker i en fruktsalat.

Te og kaffe. Teutvalget er stort, spesielt når det gjelder grønne, smakssatte teer og urteteer. Kaffen er annerledes brent og gir gode smaksopplevelser.

Frisk frukt og grønnsaker. Jeg kjøper gjerne sorter jeg ikke vet hva er, og så spør jeg om råd om tilberedning av betjeningen. Bladpersille i store bunter er et godt tips. De er næringsrike og passer flott i tabbouleh, som er en libanesisk klassisk salat med blant annet persille, bulgur og lime eller sitron.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Mat og drikke

Se neste 5 fra Mat og drikke