Hovedinnhold

Giftrester i frukt, grønt, ris og korn

Professor om Mattilsynets funn: Alarmerende

- SKADELIG: Dansk professor mener de europeiske grenseverdiene er for høye, og at Mattilsynets giftfunn i frukt og grønn er skadelig for dem som spiser. Foto: Anne Elisabeth Næss/VG
- SKADELIG: Dansk professor mener de europeiske grenseverdiene er for høye, og at Mattilsynets giftfunn i frukt og grønn er skadelig for dem som spiser. Foto: Anne Elisabeth Næss/VG
(VG Nett) Giftige rester fra plantevernmidler finnes i halvparten av frukt, grønnsaker, animalske produkter, korn og ris.

Denne saken handler om:

Det kommer frem i en årsrapport som nylig ble lagt frem av Mattilsynet. Noen plantevernmidler er harmløse, andre kan skade nervesystemet, hjernen og forstyrre hormoner. Ufarlig, så lenge giften holder seg innenfor grenseverdiene, mener Mattilsynet.

- Så lenge plantevernmidlene i matvarene holder seg innenfor grenseverdiene som er satt i Norge, anser Mattilsynet dette som trygt å spise, sier seniorrådgiver Birgitte Lyrån.

Mattilsynet understreker at av 1471 stikkprøver overskred kun 3,2 prosent av de utenlandske næringsmidlene grenseverdiene - selv om halvparten inneholder rester av plantevernmidler.

- Det påvises også rester av plantevernmidler i norske produkter, men vi har de siste fire årene ikke funnet en eneste overskridelse av grenseverdier i produkter fra Norge, sier seksjonsleder Børge Holen ved Bioforsk.

Les mer om saken i VG+

Foto: Faksimilie: VG+
Foto: Faksimilie: VG+


Sensitive forplantningsorganer

Men selv om Mattilsynet mener spor av gift i halvparten av all frukt, grønnsaker, animalske produkter, korn og ris er ufarlig, er ikke fagfolkene like enige.

- Funnene er alarmerende, sier den danske professoren Philipe Grandjean ved Syddansk Universitet til VG.

Grandjean, som også er professor ved anerkjente Harvard School of Public Health i USA, utdyper:

- Atskillige undersøkelser viser at når kroppen utsettes for plantevernmidler - særlig fostre - er det ødeleggende for flere kroppsfunksjoner. Det som bekymrer meg mest er hvordan hjernen og både menn og kvinners forplantningsorganer er meget sensitive for disse stoffene.

- Feil at det er trygt

- Men er hvert av virkestoffene påvist i Norge farlige for mennesker?

- Ja, det vil jeg si. Selv om ikke hundre prosent av dem er farlige, blir de det når de kommer sammen.

- Men det er svært lave restverdier det er snakk om her?

- Det er fortsatt skadelig. De europeiske grenseverdiene er altfor høye. Vi blir fortalt at det er trygt, men det mener jeg er feil, svarer Grandjean.

Av de utenlandske næringsmidlene som overskred grenseverdiene i Mattilsynets test, kommer verstingene fra Asia og Afrika.
Det største funnet av rester over grenseverdi stammet fra plantevernmiddelet Triazofos i karriblader fra India. 5,4 mg/kg over grensen på 0,01 - med andre ord 540 ganger over grenseverdi.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Mat og drikke

Se neste 5 fra Mat og drikke