Hovedinnhold

Stor jordbærtest: Rødmet seg til topps

Overraskende mange sure bær

JORDBÆRTESTERNE: Her er smakspanelet. Bak fra v. Erik Østbø Thomsen og Adam Bjerck, kokker på GI/Stavanger og på det Norske Kokkelandslaget. Foran fra v. Emil (12), Ludvik (9) og Tobias (14) Pedersen. Foto: Hallgeir Vågenes
JORDBÆRTESTERNE: Her er smakspanelet. Bak fra v. Erik Østbø Thomsen og Adam Bjerck, kokker på GI/Stavanger og på det Norske Kokkelandslaget. Foran fra v. Emil (12), Ludvik (9) og Tobias (14) Pedersen. Foto: Hallgeir Vågenes
STAVANGER (VG) Norske jordbær er best i verden, men alle smaker ikke like godt. VG har testet jordbær rett fra kurven, og en nykommer klarte å rødme seg helt til topps.

Denne saken handler om:

Fakta om testen:

  • Torsdag 5.juli ble det levert åtte sorter nyplukkede jordbær for smakstesting til Gastronomisk Institutt (GI) i Stavanger.
  • Av enkelte sorter ble det levert jordbærkurver fra flere produsenter.
  • Alle sortene var spisebær som vi finner i butikkene: Sonata, Florence, Korona, Blink, Honeyoe, Frida, Polka og Bounty.
  • Testen foregikk på GI, og var en blindtest. Det vil si at alle bærene ble servert på hvert sitt hvite fat, kun utstyrt med et nummer.
  • Jordbærenes smak, konsistens og størrelse ble vektlagt. Smak talte 90 %.
  • Smakspanelet bestod av kokkene Eirik Østebø Thomsen og Adam Bjerck, begge fra GI, og medlemmer av det Norske Kokkelandslaget.
  • I tillegg Tobias Pedersen (14), Emil Pedersen (12) og Ludvik Pedersen (9). Alle tre erfarne jordbærspisere.


Norske jordbær har ry på seg for å smake bedre enn utenlandske jordbær, med mye aroma og sødme.

Det var ikke tilfelle for alle de åtte norske jordbærsortene VGs proffe smakspanel fikk servert.

Noen grenset til å smake så surt at de kun ble anbefalt å brukes som kakepynt.

Andre fikk derimot enkelte i panelet til å minnes smaken av barndommens søteste jordbæropplevelser.

Testpanelet

Testen foregikk på Gastronomisk Institutt (GI) i Stavanger, et nasjonalt kokke- og matfaglig kompetansesenter, der det blant annet forskes på mat.

I smakspanelet satt to av GIs erfarne kokker, - begge medlemmer av det Norske Kokkelandslaget, som blant annet representerer Norge i Kokke-OL hvert fjerde år.

Som barne- og ungdomsalibi hadde VG hentet inn tre jordbærspisende brødre, som aldri lar en sjanse gå fra seg til å hive innpå enda et jordbær.

Overraskende

At et relativt ukjent jordbær sikrer seg terningkast seks, og knepent feier den mer kjente jordbærsorten «Korona» av banen, overrasker proffene i panelet.

Knapt nok noen hadde hørt om eller smakt jordbærsorten «Frida» tidligere.

«Korona», som er den mest utbredte, har lenge hatt ord på seg for å smake best.

Ifølge seniorforsker Arne Nes ved Bioforsk, er vinnerbæret en tidligsort av relativt ny dato.

TESTENS BESTE: Frida. Foto: Hallgeir Vågenes
TESTENS BESTE: Frida. Foto: Hallgeir Vågenes

- Frida har mange gode egenskaper, som lang holdbarhet, men kan nok være utsatt for meldugg. Den har store fine bær, og kan nesten konkurrere med Korona på smak, forteller Nes.

Smaksforskjeller

Dårligst ut i smakstesten kom jordbærsortene «Blink» og «Honeyoe».

Begge var langt unna å smake jordbær, mente smaksdommerne, og i tillegg var de så sure at selv ikke sukker ville hjulpet.

Det var også store smaksforskjeller innbyrdes i enkelte av jordbærkurvene. Best på smak var ofte de største bærene.

-Skal et jordbær smake godt er det viktig med god balanse mellom sødme og syre, fortalte GI-kokk Eirik Østebø Thomsen.
Han spiser aller helst jordbær uten tilbehør.

For han er det perfekte jordbæret søtt, rundt, rødt og fast.
Det var ikke tilfelle med alle jordbærene i smakstesten av norske spisejordbær, mente VGs proffe og jordbærglade smakspanel.

FRIDA
Terningkast 6

VGs DOM: Flott dyp rødfarge, god sødme, og passe syrlige. God struktur og konsistens. Noe varierende modning i kurven. Passer utmerket som spisebær. Best likt av alle!

KORONA
Terningkast 5

VGs DOM: Flott lys rødfarge, veksler mellom store og små bær i kurven. Mest sødme og aroma fra de største bærene. Overflaten er sårbar, må behandles forsiktig. Fine spisebær.

FLORENCE
Terningkast 5

VGs DOM: Gode og søte bær, men kunne hatt enda mer sødme. Flotte og store bær i kurven, med til dels lys rødfarge. Deilige spisebær for de som liker noe syrlighet.

BOUNTY
Terningkast 4

VGs DOM: Ok bær å spise for deg som foretrekker dem litt syrlige. God smak med noe sødme. Kort ettersmak. Fin og krafig rødfarge. Jevne og fine bær.

SONATA
Terningkast 3

VGs DOM: Flott rødfarge, nesten polert utseende. Faste og saftige bær, med varierende størrelse. Men dessverre altfor sure for panelet. Pynt bløtkaken med de!

POLKA
Terningkast 3

VGs DOM: Middels store bær, med flott dyp rødfarge. Fargen kan lure en til å tro at de smaker bedre enn de gjør. Vassen smak og lite sødme. Noe bløt konsistens. Bruk til kakepynt!

HONEYOE
Terningkast 2

VGs DOM: Store og mørkerøde jordbær som helt mangler sødme. Blir altfor sure på smak, noe som kan tyde på at bærene er høstet for tidlig. Her trengs det sukker!

BLINK
Terningkast 1

VGs DOM: Mørkerøde, nesten burgunderfargede bær. Middel store og veldig blanke. Men mangler helt smaken av jordbær. Surest av alle bærene i testen. Her må det mye sukker til!

OBS!

Korona koster 19,90 hos Sultan Marked AS. Korona, Sonata, Inga og Florence koster 29,90 hos Kiwi. Korona, Sonata og Frida koster 29,90 hos Rimi.

Honeyoe koster 30,00 på Youngstorget. Korona koster 31,90 i alle Coopbutikker. Korona koster 34,90 hos Rema 1000. Korona og Frida koster 45,00 på Youngstorget.

OM JORDBÆR:

Fragraria ananassa
...er det latinske navnet. Kjent som ville markjordbær i Europa siden romertiden.

Kommersielt dyrket siden 1800-tallet.

En krysning av planter fra Nord- og Sør-Amerika med europeiske arter førte til de store og saftige jordbærene vi kjenner. Finnes i tusenvis av varianter for ulike klimatiske forhold og krav til smak, størrelse og holdbarhet.

Er egentlig en oppsvulmet blomsterbunn som inneholder bitte små jordbærfrø som botanisk sett er nøtter.

Inneholder:
Rik på antioksidanter, jern, kalsium, C- og A- vitaminer og den kraftige antioksidanten fenoler. Beskytter kroppens cellestrukturer mot skader av såkalte frie radikaler. Beskytter også mot betennelser.

Sesong:
Mai - august.

Lagring:
Jordbær må oppbevares kaldt.

Passer til:
Spises rå, eller med melk, fløte, rømme og litt sukker. Brukes som syltetøy, eller som pynt i bakst. Passer i bowle.

Hjelper mot:
Får fart på sexlysten, mener britiske forskere.

Bivirkninger:
Noen er allergiske mot jordbær.

Om fargen:
Sterk rødfarge kan bety at bærene inneholder mye anthocyaniner, men sier lite om smaken.

Tips:
Vask aldri jordbærene i vann!

Jordbærtall:
I 2011 ble det i følge solgt 11005 tonn med jordbær. Av dette var 3493 tonn norske bær. Det vil si 2,2 kilo per innbygger.

Produksjonen:
Denne uken nådde jordbærproduksjonen på landsbasis 150 tonn jordbær eller rundt 300.000 kurver daglig.

Kilder: Opplysningskontoret for frukt og grønt, Bioforsk, Grøntprodusentenes Samarbeidsråd (GPS), Nofima og frukt.no.

PS! Denne testen sto først på trykk i VGs papirutgave 8. juli.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Mat og drikke

Se neste 5 fra Mat og drikke