Vår matskrivent mener man burde ha sandwichmiddag minst en dag i uken.

Matskolen: En perfekt sandwich er et stykke kunst

Sandwichene får instagramkontoene til foodies rundt om i verden til å gå varme. Det er det en grunn til.

  • Aftenposten
Publisert:
Artikkelen er over fem år gammel
  • Les Henrik J. Henriksens oppskrifter lenger ned i saken.

Noen ganger kan en sandwich være et dykk inn i sublim minimalisme, som når du har en helt nystekt surdeigsbaguette med tynn og sprø skorpe og et lag tre år gammel iberico-skinke imellom. Eller en chips sandwich: To lag brød med pommes frites og ketchup imellom. Andre ganger er den en øvelse i overflod og kompleksitet, som en moderne trelags club sandwich eller en mexicansk torta, med hele gårdsdriften representert mellom lagene. Av og til er målet bare å klemme inn mengder av én råvare og toppe det hele med smeltet ost. Likevel er det alltid en slags felles følelse i alt dette. Nesten barnslig og ekstremt tilfredsstillende.

Å legge annen mat mellom to skiver, har vi drevet med siden vi lærte oss å bake brød for bortimot 10.000 år siden. Vanen med å stappe mat fra bålet nedi en pita, eller den galliske slektningen fouveé, et pita-aktig brød spekket med rillette, er nok et par tusen år gammel. I tidlig engelsk middelalder brukte man svære, gamle brødskiver som tallerken, og kalte dem trencher. De trakk til seg saft og fett fra måltidet og ble til slutt spiselige.

På Instagramkontoer over hele verden

Det er nok et lite misforhold mellom hva britene har bidratt med rent gastronomisk, og hvor mange gastronomiske begreper de har laget. Ordet sandwich eies for alltid av John Montagu, den fjerde jarl av Sandwich, som trengte et måltid som kunne håndteres med én hånd. Den andre måtte være ledig til å håndtere spillet han var oppslukt av. Med sin rang, løftet han også konseptet opp fra det vulgære til noe nobelt.

Dermed ble arven båret videre fra gods til restauranter, kafeer og hoteller frem til vår tid. Den dag i dag er det ofte nettopp sandwichene som får instagramkontoene til foodies rundt om i verden til å gå varme.

Jeg mener man burde ha sandwichmiddag minst en dag i uken. Enten det er av den typen du perfeksjonerer ved kjøkkenbenken, for så å servere dem mer eller mindre elegant ved bordet. Eller du velger gjør det selv-varianten, som aktiviserer alle de spisende. Det er godt, sunt og hjelper oss til å huske hvor vi kommer fra.

Bacon er gastronomiens gaffa. Funker det ikke med bacon så har du ikke brukt nok. Bare husk å steke den ordentlig sprø.

Bacon, salat og tomat

I en god BLT, Bacon – Lettuce – Tomato, skal baconet være sprøtt, tomatene røde, faste og syrlige og salaten sprø. Det skal være en skvis av lime eller sitron (jeg trodde lenge L-en i BLT sto for Lemon), og du kan bruke et tynt lag med majones. Men ikke noe annet. Bruke gjerne et godt surdeigsbrød, men er skorpen veldig hard, ville jeg skåret den bort for å gi spiseopplevelsen mindre motstand.

Kyllingbryst til club sandwich

Skinnet forteller deg mye om kvaliteten på kjøttet, og dessuten smaker det veldig god når det er sprøstekt. Salte og pepre kjøttet, sett inn et steketermometer. Brun det godt på begge sider (skinnsiden først) på litt over middels varme i olje. Er brystet stort, kan du steke det ferdig i ovnen på 180°C, til det har en kjernetemp på 72°C. Ta av varmen og la gradestokken krype opp til 75°C, og gjerne ned igjen noen grader før du skjærer i det.

OPPSKRIFTER

Har du gode råvarer, kan ikke en BLT bli dårlig.

BLT sandwich (til fire personer)

Jeg hadde min åpenbaring med BLT sammen med min reisende far i Los Angeles på åttitallet, og jeg lagrer minnet i skuffen som heter «De Beste Tingene Jeg Har Spist». Man har ofte ikke så mye å gjemme seg bak i en god sandwich, derfor er det viktig at alle råvarer er av topp kvalitet og riktig behandlet

Ingredienser:

8 skiver godt brød

200 g topp bacon i tynne skiver

2 bifftomater eller 4 vanlige

4 store blader sprø salat (isberg eller crispy)

1 sitron

Majones (hvis du må)

Salt og pepper

Vask og tørk salat og tomat. Plukk ut fire fine salatblader og skjær tomaten i ½-1cm tykke skiver, kast topp og bunn. Bruk en stor panne og varm opp til under middels varme. Legg i bacon og stek på ganske svak varme i sitt eget fett på begge sider til det blir sprøtt. Fortsett til alt er ferdig. Jeg liker å steke brødet i samme panne, på én side i baconfettet og droppe majonesen.

Start med brødet, så eventuelt majones, deretter salat, så tomat. Ha på salt og pepper, deretter bacon og skvis over sitronen. Avslutt med brød (med eventuelt et tynt lag majones). Server!

Lag, på lag, på lag blir et supert måltid.

Club sandwich

Dette er som en utvidet BLT med kylling/kalkun og ost. Og det er gjerne skinke i stedet for bacon, men ingenting hindrer deg å bygge denne ut i det uendelige. Det gjør jeg. Dette er forresten omtrent den eneste middagsretten hvor jeg synes kyllingbryst er helt perfekt.

12–16 skiver godt toastbrød eller loff med skorpen fjernet

100–200 g topp bacon i tynne skiver

4 tynne skiver cheddar

1 kyllingbryst eller 4 store skiver med stekt kalkun

4 skiver skinke

2 bifftomater eller 4 vanlige

Store blader sprø salat (isberg eller crispy)

2 stk. avocado

1 sitron

Majones

Salt og pepper

Gjør som over, men begynn med å brune kyllingbrystet i pannen, hvor du senere steker baconet. La det steke ferdig sammen. Vask og del opp grønnsaker og kjøtt. Legg alt på fat og la folk bygge opp sin egen sandwich ved bordet.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no