LEVERPOSTEIGUTTEN: Per Andreas Christensen var den første leverpostei-gutten på Stabburet sin gule Leverpostei-boks i 1955. Foto:Stabburet,STABBURET

** Snart slutt på at Norges mest solgte leverpostei lages på 50 år gamle maskiner: Ruster opp leverposteifabrikk for 130 millioner

Siden 1955 har det smilt et barnefjes fra den gule
leverposteiboksen. Nå skal de 50 år gamle maskinene som pålegget produseres på skiftes ut til en prislapp av 130 millioner kroner.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Stabburets Leverpostei har vært en del av den norske «folkesjelen» siden boksen ble lansert i 1949.

Leverposteien som i fjor satte salgsrekord med 21,9 millioner bokser, lages fortsatt på maskiner som snart er 50 år gamle.

– Nå skal de byttes ut og Orkla Foods skal bruke 130 millioner på en «total makeover», forteller Bjørn Brennskag til VG.

SKIFTES UT: Fortsatt produseres det leverpostei på 50 år gamle maskiner på Stabburets fabrikk i Fredrikstad. Nå skal de byttes ut. Foto:Linn Cathrin Olsen,VG

Fabrikken holder til på Råbekken i Fredrikstad, på samme sted som det hele startet med Gunnar «Stabbur» Nilsen.

Siden maskinene ble montert er det produsert over en milliard bokser i maskinene.

Seksogseksti år etter lanseringen holder den gule leverposteiboksen fortsatt stand som Norges mest solgte pålegg, skal man dømme etter salgstallene.

Helsetrend

Selv om innholdet av svinelever begrenser seg til 31 prosent i boksen på 100 gram, har Norges mest solgte leverpostei fulgt helsetrenden.

– Vi har nå redusert saltinnholdet og bedret fettsammensetningen i produktet ved å redusere andelen mettet fett, uten at det har gått utover smaken, forteller kommunikasjonssjef Bjørn Brennskag til VG.

Han forteller at dagens hermetiseringsutstyr på leverposteilinjen stammer fra samme året fabrikken ble bygd, – nemlig i 1966.

Den gang ble fabrikken regnet blant de mest moderne i Norge.

I tillegg til leverposteiboksene, produseres det i dag også pølser, hamburgere, kjøttkaker og pizzatopping på fabrikken på Råbekken.

– Men det er først og fremst i hermetikkavdelingen de største investeringene vil bli gjort, opplyser Brennskag.

Orkla Foods har til sammen 22 fabrikker spredd rundt i Sverige og Norge.

Best kjent er nok fabrikken på Stranda på Sunnmøre som produserer frossenpizza.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder