BAKEVERKSTED: Her er elever fra 3. klasse på Kastellet skole i Oslo i full gang med å bake syv slag av en deig til jul. Fra v. Nils Holmen (8), Torunn Nordbø fra Brodogkorn.no, Liv Gjelsnes Rygh (8) og Leonor Bekevik (8). Foto: Frode Hansen
BAKEVERKSTED: Her er elever fra 3. klasse på Kastellet skole i Oslo i full gang med å bake syv slag av en deig til jul. Fra v. Nils Holmen (8), Torunn Nordbø fra Brodogkorn.no, Liv Gjelsnes Rygh (8) og Leonor Bekevik (8). Foto: Frode Hansen

En deig - syv slag julekaker

MAT OG DRIKKE

Feir jul med god samvittighet og gode kaker, uten å la hele desember gå med til bakst. Slik kan du lage syv slag med kun én kakedeig.

Betalt innhold
Publisert: Oppdatert: 03.12.17 11:00

Juletradisjoner og julebakst varierer, men følger du gammel tradisjon skal du ha syv forskjellige kakeslag i hus til jul.

Da er det gjerne krumkaker, sirupssnipper, smultringer, sandkaker, berlinerkranser, goro og fattigmann som gjelder.

Med kun én deig kan du løse tidsklemma før jul med syv nye slag: Sjakkruter, tyske skiver, fylte riflekjeks, stjernekaker, smørkranser, syltetøyhjerter og månekjeks.

– Det finnes egentlig ingen fasit over hvilke julekaker du må bake. Men undersøkelser viser at krumkaker er noe de fleste forbinder med jul, sier Torunn Nordbø, leder ved Opplysningskontoret for brød og korn.

VGs julematbørs: Her er julematen aller billigst nå!

Allikevel forbinder mange julens kakebaking med stress og prestasjonsangst.

– Må vi ha syv slag kaker til jul?

– Det er fult mulig å kjøpe alle syv slag, men julebakst er en hyggelig familie- og venneaktivitet. Hvorfor ikke legge de tradisjonelle julekakene til side, og heller velge en deig som enkelt kan bli til mange ulike sorter, spør Nordbø.

Med én deig trenger du kun å tilsette eller bytte ut ingredienser for å lage ulike kakesorter.

Test av 143 juleøl: Her er årets beste

Varier med julekrydder, syltetøy eller farge på melisglasuren.

Hjertene med gelésyltetøy er Nordbøs favoritt. Med disse kakene i hus er det fare for at kakeboksene er tomme før jul.

– Men julekakene smaker jo best før jul, vet bakermester Nordbø.

Med én deig holder det også å bake et slag av gangen. Grunndeigen inneholder kun mel, smør og sukker, og kan oppbevares i kjøleskapet i flere uker.

Det du ønsker å tilsette av ingredienser som for eksempel egg, mandler eller julekrydder, tar du først i når deigen skal bakes ut.

Nordbø mener det absolutt er verdt å bake småkaker til jul. Selv tilsetter hun mandler i sine sandkaker.

En deig - 7 slag kaker

Her får du oppskrift på sjakkruter, tyske skiver, fylte riflekjeks, sukkerstjerner, smørkranser, syltetøykranser og halvmåner.

Grunndeig: 750 g meierismør, 1 kg hvetemel, 350 g melis

Slik gjør du: Ha romtemperert og mykt smør i en stor bakebolle. Sikt i mel og melis i bakebollen og elt deigen godt sammen. Dekk med plastfolie og sett i kjøleskapet minst en time. Fordel grunndeigen på 7 slag, eller velg ut de sortene du liker best. Husk da å gange opp smakstilsetningene tilsvarende deigmengden. Grunndeigen er stor, bruk derfor en stor bakebolle.

Stek kakene midt i ovnen ved 175 °C i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.

SJAKKRUTER:

● Bruk 1/3 av grunndeigen. Elt inn 1 ts vaniljesukker i deigen. Ta så halvparten av deigen og elt inn 2 ss kakaopulver.

● Trill deretter ut to hvite og to brune fingertykke pølser.

● Legg en brun og en hvit pølse ved siden av hverandre, så en hvit pølse over den brune og en brun over den hvite slik at det dannes et sjakkrutemønster. Skjær i tynne skiver.

●Legg sjakkrutene på en stekeplate med bakepapir. Stek kakene som beskrevet.

STJERNEKAKER:

● Bruk 1/3 av grunndeigen. Deigen må være godt avkjølt før du starter å kjevle ut.

● Kjevle deigen tynt ut, 2–3 mm, på et lett melet bakebord.

● Stikk ut stjerner og legg på en stekeplate dekket med bakepapir. Stek kakene som beskrevet.

● Pynt med melisglasur, grønn og rød non stopp når kakene er avkjølt.

TYSKE SKIVER:

● Bruk 1/3 av grunndeigen. Tilsett 1 sammenpisket eggeplomme, 3 dråper mandelessens og 50 g finhakkede mandler. Kna deigen godt sammen med hendene.

● Trill deigen ut til en tykk pølse, ca. 3–4 cm i diameter. Pakk inn i plastfolie eller -pose og la hvile i kjøleskapet en halv time.

● Skjær pølsen i 1/2 cm tykke skiver. Pynt med hele mandler.

● Legg skivene på en stekeplate dekket med bakepapir. Stek kakene som beskrevet.

FELLESDEIG: Til smørkranser, fylte riflekjeks, syltetøyhjerter og månekjeks: Bruk halve grunndeigen og kna inn 2 sammenpiskede egg og 1 ts vaniljesukker.

SYLTETØYHJERTER:

● Bruk 1/4 av grunndeigen med egg. Deigen må være godt avkjølt før utkjevling.

● Kjevl deigen tynt ut, ca. 2–3 mm på et lett melet bakebord.

● Stikk ut mellomstore hjerter med pepperkakeform og legg halvparten på stekeplate med bakepapir. I andre halvparten av hjertene stikker du ut et mindre hjerte, og tar «hjerterammen» og legger oppå de andre hjertekakene.

● Sprøyt gelésyltetøy i midten av hjertet, oppi rammen. Stek kakene som beskrevet ovenfor. Syltetøyet vil smelte når kaken stekes og flyte utover inni «hjerterammen».


SMØRKRANSER:

● Sprøyt deigen ut gjennom kakesprut til små kranser på en kald stekeplate dekket med bakepapir.

● Pensle smørkransene med sammenpisket egg. Stek kakene.

FYLTE RIFLEKJEKS:

● Bruk 1/4 av grunndeigen med egg.

● Sprøyt deigen ved hjelp av kakesprut til 1–2 cm tykke og 4–5 cm like lange stenger på en stekeplate med bakepapir. Bruk en fyrstikkeske som mal slik at stengene blir like lange.

● Stek kakene og avkjøl.

● Smelt 50 g kokosfett i en skål i vannbad sammen med 50 g mørk kokesjokolade. Rør inn 1 egg og 3–4 ss melis. La sjokoladefyllet stå kaldt til kakene er ferdigstekt og avkjølt.

● Smør sjokoladefyllet mellom to og to riflekjeks. Sjokoladefyllet blir hardt i kjøleskap og rennende ved romtemperatur.

MÅNEKJEKS:

● Bruk 1/4 av grunndeigen med egg. Kna inn 1 ts anisfrø og revet sitronskall fra ½ sitron. Viktig at deigen er godt avkjølt før du starter å kjevle ut for at den skal være enkel å jobbe med.

● Kjevle en tynn leiv, 2–3 mm på et lett melet bakebord.

● Stikk ut måner med pepperkakeform.

● Legg månekjeksene på en stekeplate med bakepapir. Stek kakene og avkjøl.

● Pynt med melisglasur og revet sitronskall.

Mer å lese med VG+

Kjøpe eløler bake? Her er proffenes tips

Ekspertenes råd til foreldre: Slik ønsker skilsmissebarna å feire jul

Den beste julebrusen

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL785

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »