JURYEN: Per Øyvind Arnesen (35), teknisk sjef i nettsky-selskapet Skyos. Leder i dommerkomiteen i Norbrygg (Norsk hjemmebryggerforening). Vidar Bentestuen (39), sosionom. Ivrig hjemmebrygger, liker å eksperimentere med gjæring. Dommer i Norbrygg. Eline Schulstock (40), eiendomsforvalter. Utdannet ølbrygger fra Chicago, og jobbet i ti år på Oslo Mikrobryggeri. Håkon Skjegstad (32), assisterende butikksjef og drikkevareansvarlig på Jacob’s på Holtet, dagligvarebutikk i Oslo med 250 ølsorter. Foto: ,

Test av juleøl 2014 fra butikk: Mye god juledrikk

Juleøl i butikk er ikke lenger bare industri-øl. Flere av de små bryggeriene har tatt utfordringen med å lage øl i butikk-styrke.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

VGs juleøltest 2014: Se klassene for alkoholfritt øl, pol-øl til mat og pol-øl til kos.

Juleølet det selges mest av i Norge har en alkoholprosent på 4,5–4,7 og selges i butikk.

– Noen av disse produktene bærer preg av at bryggeriet har hatt litt dårlig tid. Da får de ofte en smørsmak, oppsummerer Eline Schulstock i smakspanelet.

Vidar Bentestuen nikker enig:

– Smørsmak kan i og for seg være greit i et juleøl, men da må det være noe som drar den andre veien. Det var det ikke alle som hadde, sier han.

NB: Rull videre – i bunnen av artikkelen kan du finne din personlige testvinner!Finn din egen testvinner

VGs øljury har gitt delkarakterer for testpunktene smak, ettersmak, skum, lukt og farge. Er du uenig i vår vekting av kriteriene? I tabellen nedenfor kan du skreddersy VG-testen til deg selv og finne din egen testvinner! Skyv de hvite håndtakene frem og tilbake langs skalaen, og se hva som skjer.De andre testresultatene:

Alkoholfritt øl

Pol-øl til mat

Pol-øl til kos

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder