BLINDSMAKING: Har kvinner andre smakspreferanser enn menn? Fra v. ølentusiastene Stine Sem, Stine L. Borgersen, og Liv Ødegård mot slutten av blindtesten. I bakgrunnen Tone Krüger fra Færder Mikrobryggeri i Tønsberg og Kjersti Sundby fra Sundbytunet på Jessheim som venter spent på resultatet. Foto: Therese Alice Sanne , VG

Derfor smaker øl annerledes for kvinner

Smaksforsker: Ølet har et maskulint image

JESSHEIM (VG) Mange kvinner liker ikke smaken av øl. Gutta starter derimot tidlig å trene på å like den bitre og maskuline drikken, mener smaksforsker.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tallenes tale er klar: Kvinner og menn velger ofte ulikt når det er snakk om alkohol.

Tall fra Statens Institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) for 2014, viser klare forskjeller på hvor mye de ulike drikkesortene utgjør av det totale alkoholforbruket for kvinner og menn.

■ Øl utgjør mer enn halvparten av alkoholforbruket for menn.

■ Vin utgjør 60 prosent av alkoholforbruket for kvinner.

ØL-TEST: Det finnes mer enn 1000 ølsorter i Norge, men mange kvinner sier de ikke liker smaken av øl. Her er noe av ølet fra smakstesten. Foto: Therese Alice Sanne , VG

Antall bryggerier i Norge har økt betraktelig de siste årene, og med det også antallet ulike smaker, farger, bruksområder og muligheter. Mange kvinner tror at jo mørkere ølet er, jo sterkere er det på smak.

Se resultatene fra testen her

Ikke mørkt på smak

Ifølge brygger Kjersti Sundby på Sundbytunet bryggeri og destilleri på Jessheim, er mørkt øl ikke nødvendigvis mørkt på smak.

Hun er opptatt av mat og drikkeopplevelser, og at flere kvinner skal sette pris på øl.

– Vi opplever at flere jenter er nysgjerrige på øl, men hører samtidig at mange sier at de ikke liker smaken, sier Sundby.

Øl består av malt, humle, vann og gjær. Humle brukes for at ølet skal få en bitter smak og aroma, men virker også konserverende og har innvirkning på skummet.

SMAKSFORSKER: Margrethe Hersleth ved matforskningsinstituttet Nofima, har i flere år forsket på sensorisk oppfattelse av mat og drikke. Foto: Kjell J. Merok/Nofima ,

På matforskningsinstituttet Nofima, på Ås utenfor Oslo, har seniorforsker Margrethe Hersleth i flere år forsket på sensorisk oppfattelse av mat og faktorer som påvirker spiseopplevelse og matvaner.

Hun mener den viktigste årsaken til at mange kvinner ikke liker øl er kulturelt betinget.

Bitre smaker er også noe vi fra naturens side er født til å styre unna.

– Hovedårsaken til forskjellen er det kulturelle. Vi læres tidlig opp til at det er maskulint å drikke øl. Når unge gutter vil lære å like denne drikken, som de i utgangspunktet ikke liker, trener de seg opp til å like øl til slutt, sier Hersleth.

Større aksept

Det er også større aksept for at kvinner kan velge vin fremfor øl, og da gjerne søt hvitvin eller sider.

Men motstanden mot det bitre kan også ha noe å gjøre med sanseapparatet vårt.

– Erfaring tilsier at kvinner er mer sensitive for enkelte smaker enn menn. Evolusjonen preges av at mennene tidligere skaffet mat gjennom jakt og fiske, mens kvinnene tilberedte og smakte seg fram til hva som var godt for barna. Mange giftige planter oppfattes som bitre av vårt sanseapparat, og dette er derfor noe vi bør styre unna, sier forskeren.

Kvinner og menn er fra naturens side også født for å unngå det bitre, og i stedet søke det som er søtt og godt.

– Det ligger mye nedfelt i oss som mennesker. Vi er født til å like søt morsmelk, og som små styrer vi unna sure ting, sier hun.

Hersleth mener vi må lære å like det bitre, men ser at kvinner er mer sensitive enn menn.

– Fet mat og salt mat demper bitterheten og bidrar til å kamuflere bitter smak. Øl sammen med god mat i hyggelig lag kan også være med på å gi positive assosiasjoner, sier Hersleth.

I dag kan vi velge mellom over 1000 ulike norske øl. Men ikke alt øl egner seg like godt til mat, fordi øl forandrer karakter sammen med mat.

Artikkelen fortsetter under

TEST: Damenes dom over mørkt øl

Mørkt og komplekst øl scoret overraskende best i smak da damene fikk smake på utvalgte ølmerker fra fire mikrobryggerier.

– Nærmere kommer du ikke sjokolade uten å synde, kom det raskt fra en av damene i panelet etter at innholdet i plastglassene med mørkt og fyldig øl var smakt på.

VG fikk være med da Bryggeri- og Drikkevareforeningen nylig trommet sammen til smakstest av øl fra fire utvalgte håndbryggerier.

Men ikke alt ølet falt i god smak hos damene.

– Flatt, grumsete utseende eller dårlig ettersmak, var noe av det det kvinnelige smakspanelet reagerte negativt på.

VG har ikke vært involvert i utvelgelsen av øl eller personer til testpanelet.

Panelet bestod av damer i alle aldre, ølsortene var både lyse og mørke. Flere var ufiltrert.

Smakspreferanser

Målet var å finne ut hva det er med øl som mange damer ikke liker smaken av. Eller om kvinner har andre smakspreferanser enn menn.

Flere av damene i testen fortalte at de vanligvis foretrakk vin fremfor øl. Men etter at alt ølet var smakt på, hadde det skjedd en holdningsendring.

Mørkt øl har ifølge kjennere ofte en kompleksitet på linje med fyldige viner, og serveres i glass med stett og god klokke, ikke i store halvliterglass.

Under testen fikk hver av damene i oppgave å notere hva de likte eller ikke likte med ølet som ble servert i anonyme plastglass. Kun påført et nummer. Til slutt måtte de røpe hvilke tre ølglassnummer de likte best.

Ølet kom fra de fire bryggeriene Færder Mikrobryggeri, Sundbytunet bryggeri & destilleri, Nøgne Ø og Nøisom.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder