VGs store test av julebrus fra hele landet 2014

VG har testet 20 sorter julebrus fra hele landet

MAT OG DRIKKE

Julen er rød, brun eller oransje

Nordmenn drikker årlig 15 millioner liter julebrus. Vi har kåret de beste.

  • Øyvind Gustavsen
Publisert: Oppdatert: 20.12.14 20:10

– Jeg elsker julebrus! Det er det beste jeg vet. Hver gang julebrusen kommer i butikken, blir jeg kjempeglad, sier Lukas Harnes Langset (12).

Selv om julebrus kun selges én sesong hvert år, konsumerer hver nordmann i gjennomsnitt nærmere tre liter av den boblende drikken. Sammen med fotballag, er julebrus kanskje det som trigger frem mest lokalpatriotisme i kongeriket. Bryggerier fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør leverer ulike signaturvarianter. Noen julebruser er rød, andre er rosa, mørkebrun, lysebrun, gul eller oransje.

LES OGSÅ: Her testes juleølet.

Blindetest

Med så mange alternativer, ville VG vite hvilken brus som var den aller beste. Derfor skaffet vi 20 sorter og serverte til et smakspanel på seks personer, bestående av barn, tenåringer og voksne.

– Jeg synes den lukte og smakte appelsin. Den smakte ikke julebrus, bryter Ramona (14) ut idet første runde serveres.

Husker du julebruskongen?

De andre stirrer nysgjerrige i glassene. VGs smakspanel fikk servert brusen i gjennomsiktige glass, men fikk ikke vite noe om hvilke produsenter som var representert i testen. Panelet hadde vann og kjeks tilgjengelig som smaksnøytraliserende hjelpemidler mellom serveringene.

– Denne smakte tyggis, sier Lukas og ser skeptisk på glass nummer to.

– Den lukter som vin, men smaker som bringebær, svarer Cornelius (12).

Smak, farge og spruddel

Testpanelet vurderte julebrusen utfra tre kriterier: Smak, farge og spruddel. Den endelige terningen er formet gjennom at de tre kriteriene er vektet med henholdsvis 65, 20 og 15 prosent.

– For meg må julebrus være rød. Jula er rød. Hvis ikke er det ikke julebrus. Brun julebrus havner i kategorien champagnebrus, sier Joel Selvakumar (31).

Mikkel Eielsen (31) var tidligere enig med Joel, men har med tiden blitt mer åpen overfor ulike fargealternativer.

– Jeg har lenge vært en rød julebrusmann, men etter å ha bodd noen år i Trondheim, har den dahlske brune julebrusfargen kløpet inn over meg, så nå er jeg åpen for at både en rød og en brun julebrus kan bli min favoritt, sier han.

LES OGSÅ:VGs store test av juleøl 2014

Da den oransje julebrusen fra Union ble servert i glassene, sperret panelet øynene opp.

– Jeg liker den som appelsindrikk, ikke som julebrus, sier Hannah (14).

– Dette var en kreativ rakker. Spennende og annerledes, men julen handler om tradisjon, sier Mikkel.

Testens vinner og taper

Mens panelet smakte seg gjennom julebrustypene, var det to typer som skilte seg ut på smak: Ringnes og Romas røde julebrus. Sistnevnte, som holder til i Lillestrøm, fikk imidlertid høyeste karakter på farge og sprudlet mer enn Ringnes.

Romas røde julebrus er dermed vinneren av VGs julebrustest 2014.

– Å vinne en slik test, betyr alt for oss. Dette er tradisjonsrike oppskrifter fra Romerike som vi har jobbet med de siste 30 årene. Derfor er det fantastisk gøy å bli anerkjent i en riksdekkende test av julebrus, sier Katrine Bergersen Klemp, salgs- og markedssjef i Roma Mineralvannsfabrikk, som holder til i Lillestrøm.

Bedriften er familieeid og Bergersen Klemp er fjerde generasjon som arbeider i brusfabrikken. Det er imidlertid en av de minste aktørene på julebrusmarkedet

Marginen til andreplassen er imidlertid knapp, så også Ringnes’ julebrus får terningkast seks av panelet.

På en delt tredjeplass kommer Grans og Hamar og Lillehammer Bryggeris julebrus. Sistnevnte skåret så vidt høyere på smak og spruddel, men Grans tok det igjen på fargen. Dermed fikk de totalt samme sluttsum og terningkast fem.

LES OGSÅ: Lager verdens største sylte for hånd

Lavpris på jumboplass

På jumboplass kom lavpris-julebrusen fra Norgesgruppen. Juryen mente den smaker tyggis, har en bitter ettersmak og elendig spruddel. Se terningkast på alle brustypene nedenfor.

– Huff, vi må bare beklage at brusen faller i så dårlig smak hos testpanelet til VG, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen, som står bak lavpris-julebrusen som får terningkast 1 av juryen.

Hun understreker at produktet har vært i salg i flere år og at Norgesgruppen «jevnt over har fått gode tilbakemeldinger» på det.

– Men vi tar juryens vurdering på alvor og vil nå se nærmere på produktet og vurdere eventuelle endringer til neste år.

Norsk brus dominerer

I motsetning til brussalget gjennom resten av året, dominerer lokale norske merker fullstendig julebrussalget.

– Julebrus ble først produsert på 1950-tallet og vokste seg stort i løpet av 1970-tallet. Det er de som var barn på 1970- og 1980-tallet som nå, med sin barndomsnostalgi, får det til å eksplodere, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Han legger til at det opprettes protestgrupper på Facebook hver gang et bryggeri forandrer på smak, farge eller etikett.

– Vi vet at julebrussalget betyr mye særlig for lokale produsenter som Roma, Berentsen og Oscar Sylte, sier Nome.

I løpet av et kalenderår selger det rundt 390 millioner liter brus i Norge. Julebrus, som det selges totalt 15 millioner liter av, utgjør altså mindre enn fire prosent av det totale brusmarkedet.

Finn din egen testvinner!

I tabellen nedenfor ser du alle delkarakterne vårt testpanel har gitt. Hvis du er uenig i vår vekting, kan du skyve de hvite pilene frem og tilbake og få opp din personlige testvinner.