GRISETE: Dette bildet er tatt under en uanmeldt kontroll på et spisested i Oslo høsten 2010. Foto: Mattilsynet

Slik avslører du grisete spisesteder

(VG Nett) Du kan lett ta noen grep for å sikre deg mot lugubre serveringssteder og uhygiensk mat.

Vidar Enerstvedt
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL


Blant landets anslagsvis 5600 spisesteder finnes både topp og bunn. God mat, dårlig mat, god hygiene - og fryktelig hygiene. Spesielt i det enorme mangfoldet i Oslo er det en del serveringssteder som kommer dårlig ut.

- Jeg har ikke betenkeligheter med å spise i Oslo, men det er greit å ta seg en titt rundt i lokalet. Sjekk om det ser ordentlig og ryddig ut ved inngangen og inne i lokalet. Toalettforholdene er også viktige. Ser det snuskete og bedritent ut der, er det ofte slik det vil være på kjøkkenet også, sier distriktssjef Kjetil Berg i Mattilsynet

- Kommer dere over mange bedritne steder?

- Det skjer. Det er bare å se på hvor mange steder vi må stenge og gi strenge tiltak.

Kan få smilefjes

TOPPSCORE: Dette symbolet henger synlig på serveringsstedene som har god hygiene og standard i Trondheim og Møre og Romsdal. Foto: Mattilsynet

Som VG Nett skrev torsdag har Mattilsynet hatt suksess med det såkalte smilefjes-prosjektet i Trøndelag og Møre og Romsdal. Dette har kort sagt gått ut på å inspisere og gi spisestedene stort og lite smilefjes, strekmunn eller surt fjes. Det skal henge lett synlig i restauranten, og publiseres også på internett.

Det er foreløpig usikkert om ordningen blir innført i resten av landets over 5000 spisesteder.

Mattilsynet mener det må mer ressurser til om ordningen skal utvides. I mellomtiden kan folk bruke sine egne triks for å se etter skumle ting.

Seniorinspektør Bente Elisabeth Lind er leder for smilefjesprosjektet i Trøndelag og Møre og Romsdal. I tillegg til rådene fra distriktssjef Kjetil Berg, har hun følgende råd til hvordan vi kan avsløre serveringssteder som ikke driver godt nok:

SENIORINSPEKTØR: Bente Elisabeth Lind. Foto: Scanpix

Sjekk for eksempel:

**... at de ansatte har rent arbeidstøy, og at de ikke lager mat i sitt private tøy.

**... at håndvasken brukes flittig, og at de ikke tar på maten etter å ha vært i kontakt med for eksempel penger.

**... hvordan det ser ut rundt hushjørnene. Holdes det ryddig og plasseres søppelet i lukkede beholdere, slik at lokalene ikke tiltrekker seg skadedyr?

**... at betalingen ikke bare legges i en skuff, men faktisk registreres på kassaapparatet. Dette for å unngå å bidra til svart omsetning.

**... at produkter som sigaretter og drikke på flaske er merket på norsk, og at tobakksproduktene har den vanlige norske advarselsmerkingen. En virksomhet som selger smuglervarer jukser mest sannsynlig også på andre områder som for eksempel med hygienerutinene, og bruk av smuglede næringsmidler som kan være transportert uten kjøling/frysing.

Lind ber også forbrukerne om å tipse tollvesenet, politiet og/eller Mattilsynet om de ser noe som helt opplagt er feil.

- Jo flere øyne som ser, jo bedre, sier den erfarne næringsmiddelinspektøren i Mattilsynet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder