HARD MEDFART: Norsk lakseoppdrettsnæring har fått hard medfart i år. Foto: SCANPIX
HARD MEDFART: Norsk lakseoppdrettsnæring har fått hard medfart i år. Foto: SCANPIX

Forskere advarer mot norsk laks

MAT OG DRIKKE

(VG Nett) Amerikanske forskere slår alarm om norsk oppdrettslaks. Ikke spis mer enn tre laksemåltider i året, sier de.

Publisert: Oppdatert: 04.01.06 10:34

Forskerne hevder oppdrettslaksen har for høy konsentrasjon av skadelige stoffer, og derfor kan gi en rekke skader:

" Gravide kvinner risikerer å få barn med misdannelser.
" Læringsevnen kan bli redusert.
" Kreftfaren øker.

Undersøkelsen, som blir omtalt i Dagsavisen i dag, er publisert i tidsskriftet Journal of Nutrition.

- For unge mennesker og gravide kvinner er risikoen ved å spise oppdrettslaks større enn fordelene, sier professor Barbara Knuth, sentral i forskertemaet bak undersøkelsen, til Cornell Universitys nettavis.

Mattilsynet uenig
Det er konsentrasjonen av stoffene PCB og dioksiner de amerikanske forskerne mener er problematisk i norsk oppdrettslaks.

Amerikanernes tall stemmer godt med Mattilsynets tall her hjemme, nemlig 1,9 picogram PCB og dioksiner per gram fisk, skriver Dagsavisen. Men mens amerikanerne mener dette overstiger grensen for hva som er forsvarlig, forsvarer Mattilsynet giftgrensen. I år blir EUs nye grenseverdier 8 picogram per gram fisk, ifølge rådgiver Are Sletta hos Mattilsynet.

Undersøkelsen er finansiert av The Pew Charitable Trust, som på sine nettsider framstiller seg selv som en uavhengig, ikke-kommersiell aktør.

Fra 1. januar stoppet Russland all import av norsk laks. De hevder at det er gjort farlig høye funn av bly og kadmium i oppdrettslaksen.

Russiske myndigheter mener også at det norske systemet for overvåking av tungmetaller i laks ikke holder mål.

Her kan du lese mer om