Vinmagasinet: Julevin til julematen

MAT OG DRIKKE

Vineksperten gir deg de beste tipsene til hva du bør servere i glasset til den klassiske julematen.

Betalt innhold
  • Edvard Skramstad
Publisert: Oppdatert: 12.12.17 14:12

I desember kommer mat- og vinopplevelsene som perler på en snor. Skal du holde et større juleselskap eller nyte en bedre førjulsmiddag, kan det være lurt å notere seg tips på gode viner.

Se all vinen som har fått terningkast seks lenger ned i saken.

Selv om det finnes uendelig mange måter å tilberede og servere klassikerne på, er det enkelte vinstiler som egner seg bedre enn andre til julemenyen. Fellesnevneren er friskhet og syrlighet. Dette gjelder både for hvitvin, rødvin og musserende. Syrligheten er med på å friske opp de fete og salte smakene. Derfor passer det ekstra godt med unge og fruktige rødviner til ribba eller pinnekjøttet.

På hvitvinsfronten er Riesling-druen en sikker vinner. En frisk og fyldig Riesling egner seg svært godt til både ribbe, pinnekjøtt eller lutefisk. Skal du sette kalkun på menyen trenger du en ren og saftig rødvin. Unngå for all del kraftige rødviner ettersom lette og delikate rødviner er som skapt til det lyse kalkunkjøttet. Har du planer om å diske opp med kokt torsk kan du gjerne velge en frisk og ren hvitvin fra Bordeaux.

Julen er også høytid for desserter og bakverk. Her kommer vi ikke utenom klassiske viner som portvin og dessertvin fra Tokaj. Nedenfor kommer jeg med konkrete vintips til julens klassiske retter. God jul!

Rødvin til ribba

Casa Ferreirinha Callabriga 2014

3558601, Bestillingsutvalget

Pris: Kr. 200,00
Poeng: 86
Land/region: Portugal, Douro

Saftige og elegante rødviner smaker ypperlig til det saftige ribbekjøttet. Dette er en førsteklasses rødvin fra Dourodalens terrasserte vinmarker. Dufter av solbær, plomme, krydder, urter og hint av fat. Oppleves rund og elegant i munnen. Fast bærpreget avslutning som sitter. Anbefalt serveringstemperatur er 15 til 17 grader. Smaker godt nå, men kan lagres i opptil ti år.

Hvitvin til ribba

Mosbacher Riesling Trocken 2016

2011901, Basisutvalget, kategori 2

Pris: Kr. 143,90
Poeng: 84
Land/region: Tyskland, Pfalz

Riesling fra Pfalz regionen i Tyskland er i vinden som aldri før. Vinhuset Weingut Georg Mosbacher fremstiller flotte viner til svært konkurransedyktige priser. 2016 årgangen skuffer ikke, dufter av eple, sitrus, fersken og hint av mineraler. Oppleves som ren og frisk i munnen, flott balanse mellom fruktighet og syrlighet. Tørr ferskenpreget avslutning. Smaker best i ung alder. Anbefalt serveringstemperatur er åtte til ti grader. Server den til hjemmelaget ribbe - enten servert på klassisk vis eller sammen med asiatiske elementer som bok choy og soyasaus.

Rødvin til pinnekjøttet

Cantina Terlano Pinot Noir 2015

6962601, Bestillingsutvalget

Pris: Kr. 199,80
Poeng: 85
Land, region: Italia, Trentino-Alto Adige, Alto Adige

Svært fasinerende rødvin fremstilt av Pinot Noir-druen. Aromatisk rødvin med dufter av bringebær, kirsebær, granateple, krydder og urter. Oppleves saftig og elegant i munnen, samtidig som vinen har krydrede elementer. Fruktig og fast avslutning. Anbefalt serveringstemperatur fra 14 til 16 grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i ti år til. Den saftige og friske silen gjør at denne vinen harmoner ypperlig sammen med det salte pinnekjøttet.

Champagne til lutefisk

De Sousa Cuvèe des Caudalies Blanc de Blancs Grand Cru

3508501, Bestillingsutvalget

Pris: Kr. 621,30,-
Poeng: 90
Land/region: Frankrike, Champagne

Et glass forfriskende musserende smaker himmelsk til den salte lutefisken. Skal du velge fra øverste hylle bør du gå for Champagne, for eksempel en fremragende Champagne fra kultprodusenten De Sousa. Lukter nesten som en Chablis med dufter av sitrus, grønne epler, hav, mineraler og toast. Oppleves som rik og elegant i munnen, fremragende syrlighet igjennom hele smakskurven. Nydelige bobler, fast tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur er åtte til ti grader. Smaker ypperlig nå, men kan fint lagres i ti til femten år til.

Hvitvin til kokt torsk

Grand Bateau Blanc 2016

7339901, Basisutvalget, kategori 6

Pris: Kr. 159,90
Poeng: 84
Land/region: Frankrike, Bordeaux, Médoc

Denne vinen er et ypperlig eksempel på at det også produseres hvitvin av topp kvalitet i Bordeuaux. Frisk og aromatisk hvitvin som dufter av stikkelsbær, sitrus, grønne epler og tomatstilk. Oppleves frisk og ren i munnen, med flott fruktighet gjennom hele smakskurven. Tørr sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur er åtte til ti grader. Ingen lagringsvin.

Rødvin til helstekt kalkun

Jean-Paul Thévenet Morgon Vieilles Vignes 2016

3788301, Bestillingsutvalget

Pris: Kr. 249,90
Poeng: 85
Land/region: Frankrike, Burgund

Til helstekt kalkun har jeg valgt en saftig og ren rødvin fra Morgon syd i Burgund. Vinen er fremstilt av den druesorten Gamay. Dufter av kirsebær, bringebær og hint av steinsopp. Oppleves som elegant og sval i munnen. Vinens moderate tanniner og gode syrlighet kommer til å harmonere perfekt sammen med det lyse og lette kalkunkjøttet. Syrlig og bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur er 14 til 16 grader. Smaker ypperlig i ung alder, kan lagres i opptil ti år til.

Portvin til julebaksten

Warre's Otima 20 Years Old Tawny

5481802, Basisutvalget, kategori 5

Pris: Kr. 259,90
Poeng: 87
Land, region: Portugal, Douro

Portvin smaker himmelsk nå på vinteren. Dette er en utviklet Tawny med en fasinerende neste gylden farge. Dufter av rosiner, fiken, plomme, nøtter og fat. Oppleves rund og delikat i munnen samtidig som den er solid og konsentrert. Fast søt avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 12 til 14 grader. Smaker utsøkt nå, men kan fint lagres i ti år til. Prøv til hjemmelagede pepperkaker eller sjokoladefondant.

Tokaji til multekrem og karamellpudding

Chateau Megyer Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2011

5451302, Basisutvalget, kategori 5

Pris: Kr. 257,80, 50 cl
Poeng: 86
Land/region: Ungarn, Tokaj

Klassisk Tokaji fra produsenten Chateua Megyer. Dufter av fersken, sitronskall, karamell, honning og ristende hasselnøtter. Oppleves søt og intens i munnen. Fyldig og stor, samtidig som den har god syrlighet. Søt og intens avslutning. Anbefalt serveringstemperatur er seks til åtte grader. Smaker utmerket i ung alder, men kan fint lagres i opptil femten år. Server den til multekrem, sitronterte eller karamellpudding.

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL525

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »