Rottemøkk, blod og gamle matrester • Helsefarlige næringsmidler • Grisete toaletter og mangelfull personalhygiene

Her er noen av Mattilsynets verste funn i 2015

Tips og bekymringsmeldinger fra publikum er ofte det som avgjør om  Mattilsynets inspektører rykker ut på tilsyn til blant annet restauranter, gatekjøkken og cateringvirksomheter.

 • Nina Andersen

Artikkelen er over fire år gammel

VG har gått igjennom flere av Mattilsynets tilsynsrapporter for 2015. Her avsløres det at manglende renhold av lokaler og utstyr, manglende personlig hygiene, dårlig mathåndtering og mangelfulle rutiner for nedkjøling av mat er noe av det som oftest medfører at virksomhetene stenges på dagen.

MATTILSYNET: Marit Kolle, avdelingssjef for Mattilsynets avdeling for Oslo, Asker og Bærum. Foto: Nina Andersen ,

Da Mattilsynets folk i juni dukket opp uanmeldt til den velkjente Oslo-restauranten Lorry, ble det avdekket skitt, manglende hygiene og dårlig mathåndtering.

Utgjør helsefare

Ikke sjelden blir det fattet vedtak om stenging av virksomheten. Det skjedde etter rutinetilsyn som hos Sjømat AS og Gunnar Ruud Catering AS.

Restauranten Lorry, som er et populært sted for både politikere, journalister, næringslivsfolk og kunstnere, fikk også restaurantkjøkkenet stengt samme kveld som Mattilsynets inspektører hadde vært på besøk.

Les også: Derfor ble Lorry stengt på dagen

– Dette er alvorlige forhold, som ville kunne medføre helsefare for kundene, uttalte Solveig Eriksrud, seksjonssjef for Mattilsynet i Oslo, Asker og Bærum til VG kort tid etter at vedtaket ble fattet.

URENT: Mattilsynet stengte i juni kjøkkenet på restaurant Lorry i juni på grunn av dårlig renhold og manglende hygiene. Foto: Øyvind Gustavsen , VG

Men også Mattilsynet selv kan bli rammet. Da Mattilsynet i februar skulle markere en fornying av tilsynet, ble det bestilt smørbrød fra et eksternt firma.

Se bildene: Måtte kaste 190 kilo pinnekjøtt

Kort tid etter bespisingen ble 14–15 av de om lag 22 ansatte syke med symptomer på omgangssyke.

– Omgangssyke smitter også via mat. Vi har ikke bevis, og dette er vanskelig å oppklare. Men det skjer fra tid til annen, og særlig i vintermånedene, sa Gry Marianne Holmbakken til VG.

Fikk du med deg? Fant kjøtt som gikk ut på dato i 2012

Razziaen mot containeren med tørrfisk som nylig ble stanset på vei til Nigeria, var et samarbeid mellom flere offentlige etater. Både Mattilsynet, sivilkledde politifolk, tollere, valutahund, Fiskeridirektoratet, Miljødirektoratet, Skatteetaten og Kemneren i Oslo deltok i aksjonen.

Målet var å sjekke lovligheten rundt den omfattende transporten av tørrfisk, bleier og gamle biler til Afrika.

Dårlig renhold

Marit Kolle, avdelingssjef for Mattilsynets avdeling for Oslo, Asker og Bærum, bekrefter overfor VG at dårlig renhold og manglende hygiene er noe av det som oftest medfører at virksomheter blir stengt av Mattilsynet.

Hun understreker at det alltid gjøres en totalvurdering av stedet der det utføres tilsyn. Omgivelsene på kjøkkenet spiller inn som renhold, funn av skadedyr og personlig hygiene hos de ansatte, men også forhold direkte knyttet til hvordan matvarene blir oppbevart og håndtert.

MÅTTE DESTRUERES: VG har gått igjennom flere av Mattilsynets tilsynsrapporter for 2015. Et rutinetilsyn hos Gunnar Ruud Catering i september resulterte i vedtak om destruksjon av 62 pinnekjøttsider. Foto: Mattilsynet ,

– Sammenblanding av rått kjøtt og grønnsaker skal ikke skje, fordi bakterier fra rått kjøtt kan forurense matvarer som ikke skal varmebehandles, forklarer Kolle.

– Er regelverket for komplisert?

– Dette er grunnleggende hygiene som alle bør kjenne til. Skal det produseres mat, må det vaskes etterpå. Hvis ikke kan man risikere å servere helseskadelig mat med sykdomsfremkallende bakterier, sier Kolle.

Kakerlakker

Campylobacter er ifølge Folkehelseinstituttet den hyppigst meldte årsaken til akutt diarésykdom i Norge, forårsaket av dårlig kjøkkenhygiene eller helseskadelig mat.

I Oslo er det heller ikke uvanlig å finne skadedyr som rotter, mus og kakerlakker på steder der det håndteres mat.

– Vi ser også at det generelt er dårligere hygieniske forhold i Oslo enn resten av landet. Årsakene til det er blant annet et høyere turnover av restauranter, men også fordi flere restauranter holder til i gammel bygningsmasse med små, trange kjøkken, sier Kolle.

Dette svarer virksomhetene:

Sjømat AS, fryse- og kjølelager: – Vi hadde ikke egne varenummer for frossen fisk. Derfor måtte vi bruke varenummer for fersk fisk og endre den til layouten for frossen fisk. På grunn av menneskelig svikt ble ikke holdbarhetsdatoen rettet. Det er nå laget ny rutine for dette der vi bruker eget varenummer og kun trenger å sette inn Lotnr og første innfrysningsdato, sier Freddy Strindin.

Lille Saigon 1: – Lille Saigon 1 rettet umiddelbart opp de påpekte feilene, og restauranten åpnet dagen etter med godkjenning fra Mattilsynet, sier driftsleder Thao Thi Le.

Bandhan Tandoori: – Da lokalet ble kontrollert var det ingen aktivitet der. Vi hadde opplyst om rotter, og var i en prosess med skadedyrfirmaet Pelias. Hygiene er viktig for vårt selskap, sier A. Hussain.

NB: VG får på telefon opplyst av eier at Bandhan Tandoori er stengt.

Restaurant Lorry: – Lorry ønsker å presisere at Mattilsynet gjenåpnet stedet etter kun 36 timer. Lorry har vært åpent i over 100 år, sier Jan Olof Andersson ved restaurant Lorry.

Containeren med tørrfisk: Ifølge Mattilsynet er det fortsatt uklare eierforhold knyttet til containerlasten. Virksomheten er fortsatt under etterforskning av politiet.

Clarion Hotel Royal Christiania: – Fokus på rutiner og vedlikehold på kjøkkenet har høyeste prioritet. Etter pålegg fra Mattilsynet rettet vi opp alle avvik innen 24 timer og matvarer utgått på dato ble aldri servert gjestene, svarer hotelldirektør André Schreine.

Les også

 1. Fortsatt gammelt fårikålkjøtt i frysediskene

  Lavpriskjedene Kiwi og Rimi fortsetter også denne høsten å selge gammelt lammekjøtt til fårikål.
 2. Matbildene som lyver - se stor bildespesial

  Bilder av ferdigmaten lyver. VGs test viser at 11 av 14 produkter er langt unna å ligne på produsentenes egne bilder.
 3. Billig, bærekraftig og nesten utgått på dato: Nå blir matavfall gourmetmat for studentene på Blindern

  Nå skal matavfall forvandles til gourmetmat for studentene på Blindern.
 4. Cateringbedrift oppbevarte pinnekjøttet sammen med verktøy, malingrester og vaskemidler: Måtte kaste 190 kilo pinnekjøtt

  Dette pinnekjøttet ble lagret sammen med malingsrester, verktøy og utegriller. Alt måtte destrueres.
 5. Sannheten om kjøtt-alarmen: Så kreftfarlig er kjøttet egentlig

  Før du hiver deg rundt og kaster alt rødt og bearbeidet kjøtt, bør du kanskje lese dette.
 6. Så lønnsomt er det å drive matbutikk

  Reitan-familien har nærmere seks Rema-milliarder på bok.

Mer om

 1. Mat og drikke

Flere artikler

 1. Mattilsynet kontrollerte ni kjeder: Pekes ut som restaurant-verstinger

 2. Pluss content

  Grove hygienebrudd

 3. Mattilsynet stengte TGI Friday’s i Karl Johans gate på dagen

 4. Nå inntar smileyene norske restauranter og kafeeer i hele landet: Se hvem som fikk de første smilefjesene i Oslo

 5. Cateringbedrift oppbevarte pinnekjøttet sammen med verktøy, malingrester og vaskemidler: Måtte kaste 190 kilo pinnekjøtt

Fra andre aviser

 1. Mattilsynet hastestengte Oslo-restauranten etter alvorlige funn. Halvannet døgn senere var den åpen igjen.

  Aftenposten
 2. Matbørsens kjøkken stengt av Mattilsynet: – Rått kylling- og biffkjøtt luktet dårlig og var misfarget

  Bergens Tidende
 3. Friday’s stengt på dagen av Mattilsynet: – Helsefarlig for gjestene

  Aftenposten
 4. Her fant Mattilsynet 32 kilo ulovlig kyllingkjøtt

  Bergens Tidende
 5. Mattilsynet sjekket gatekjøkken. Fant rottemøkk og mat i utslagsvask

  Aftenposten
 6. Mattilsynet avslørte dårlig hygiene hos restaurant i Mathallen

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no