GRILLSNADDER: Grillekspertene Steve Westerby (t.h.) og Sigurd Løvstad (t.v.) hadde ansvaret for grillingen under konkurransen om Norges beste kjøttprodukter 2016. Her med et utvalg av grillmat før det ble sendt inn på dommerbordene. Foto: Frode Hansen VG

NM i kjøttprodukter: Her er Norges beste grillmat

Rødvinsmarinert ytrefilet helt til topps

Har du ennå ikke har børstet støv av grillen? I kveld ble det avslørt hvem som lager Norges beste grillmat.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Lekkert! En saftig burger med god lukt og kjøttsmak, og velbalanserte kryddere, lyder dommen etter at smaksdommerne hadde satt tennene i de saftige hamburgerne «Hamburger homestyle av høyrygg».

NY GRILL? Grill med hjelp av solstråler

I grillklassen var det kjøttprodusenten Fatland Ølen AS som gikk helt til topps som Norgesmester med «Rødvinsmarinert ytrefilet av storfe».

Det var under et arrangement i Oslo i kveld at det ble avslørt hvem som har den beste grillmaten i Norge.

Smaksdommere

I tre dager har 18 proffe smaksdommere fra kjøttbransjen vært i sving og smakt seg frem til Norges beste kjøttprodukter 2016.

Her kan du se vinnerne i de forskjellige klassene! Trykk på knappene under teksten eller bla til siden for å se andre og tredje plass i hver kategori:

NORGESMESTER: Bratwürst urøkt fra Fatland Sandefjord ble kåret til Norges beste pølse. VG har av plasshensyn ikke med denne pølsekategorien i oversikten her. Foto: Frode Hansen VG

Fem fagdommere

– Til sammen 164 grillprodukter, 191 pølser, 42 forskjellige bacon, samt 75 spekepølser og 58 typer spekekjøtt, forteller Svein-Erik Eide i Kjøtt- og fjærfebransjens Landsforbund som arrangerer den åpne konkurransen.

I klassene for grill og pølser ble det i år kåret hver sin norgesmester. I baconklassen én norgesmester, og i klassen for spekemat to norgesmestere.

SETT DISSE? Sjekk ut piknikgrillene

Produktene som er inne til bedømming blir fordelt på fem panel med fagdommere. Dommerne vurderer både hvordan produktet smaker og hvordan arbeidet er utført.

Viktig konkurranse

– Den årlige konkurransen er den viktigste arenaen for testing av egne produkter for kjøttbransjen, sier Eide.

I grillklassen gikk kjøttprodusenten Fatland Ølen AS til topps som Norgesmester med «Rødvinsmarinert ytrefilet av storfe». I klassen for pølser var det urøykt Bratwürst fra Fatland Sandefjord som stakk av med Norgesmestertittelen.

VGs utvalg av grillmatklasser viser kun de tre beste grillproduktene i hver sin grillklasse.

SE HER: Lurer du på hva du skal legge på grillen i sommer? Sjekk alle vinnerne her

Årets NM i kjøttprodukter 2016 avslører et enormt utvalg av både grillpølser, hamburgere, spareribs og ferdigmarinert grillmat, klart til å legges rett på grillen.

Stor oppslutning

Hva kan den rekordstore oppslutningen av grillmat tyde på?

– Vi ser at det kommer mer og mer spesialgrill. Folk er bevisst på kvalitet når de skal kose seg, og snadderpølsene smaker også mer enn de vanlige grillpølsene, sier grillmester Steve Westerby.

Trenden med kjedenes egne grillserier er økende. Flere produsenter oppgir også kjernetemperatur på grillmaten, noe som kan tyde på at metoden med grilling på direkte/indirekte varme er godt etablert blant grillentusiastene.

LES HER: Druknes i oransje marinader

– Burgerne er mange og gode. Flere er laget på rene stykningsdeler som høyrygg, forteller grillmester Steve Westerby, som gleder seg til at vi nå vil finne enda flere gourmetburgere i butikkhyllene.

Sous-vide

Westerby ser nå at mye av spareribsen kommer som sous-vide eller ferdig kokt.

Utvalget av grillpølser er større enn noen gang.

– Chilifrukter er på fremmarsj, med rene chilismaker og stor bredde i styrken på alt fra biffer til burgere, sier Westerby.

I tillegg til pølser går det mye i fjørfe, som marinert fugl på grillen.

­– Vi ser at trenden med hvitt kjøtt på grillen er stigende. Ikke bare fileter, men også lår og vingeprodukter, forteller Westerby.

Flere resultater:

Gå inn på www.kjottprodukter.no og sjekk vinnerne i alle klassene i årets konkurranse «NM i kjøttprodukter 2016»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder