Foto: Sara Johannessen

Mat & Fest: Sommerfest i hagen

En hagefest krever ikke særlig mer enn at familien, gode venner eller naboer samles rundt hagemøblene en tidlig sommerkveld.

  • Lise Finckenhagen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL


Det er ofte de spontane sammenkomstene som blir de hyggeligste, synes jeg. Når alt er litt «laidback» og ingen har pyntet seg eller lagt en perfekt makeup.

Med litt forberedelser på matsiden er dagens retter enkle å lage til flere, og selve grillingen går raskt.

Ikke la mangel på godvær stoppe deg, det jo ikke sånn at man må ha sol og varmt vær for å kose seg.

Svinefilet fylt med blåmuggost og pistasjsmør
4 pers.
1 svinefilet, ca 700 g
6 store skiver god spekeskinke
Frisk rosmarin, kan sløyfes
100 g blåmuggost, gjerne Selbu Blå
50 g meierismør, romtemperert
3 ss hakkede ristede pistasjnøtter
Salt og kvernet pepper
Kjøkkenhyssing

Bland sammen ost, smør og pistasjnøtter. Form smøret til en pølse i bakepapir eller med plastfilm og legg det i kjøleskapet.

Bruk en smal skarp kniv og skjær vekk den tynne hinnen på utsiden av fileten. Lag en «lomme» på langs av fileten, pass på så du ikke skjærer igjennom kjøttet.

Fyll lommen med halvparten av smøret, fordel det jevnt utover. Klem kjøttet sammen, krydre hele fileten med salt og pepper.
Legg skinkeskivene taksteinvis på fjøla. Legg fileten på midten med skjøten ned. Rull skinken stramt rundt fileten, bind den fast og jevn med hyssing. Fest noen små rosmarinkvaster under hyssingen. Pensle fileten med litt olje og grill den i ca. 15 minutter over middels varme. Snu kjøttet ofte. La fileten hvile i 10-15 minutter på en kjølig del av grillen. Skjær i skiver og server med resten av smøret.

Tips: Serveres gjerne med grillet vårløk og paprika. Pensle svinefileten med litt flytende honning mot slutten av grillingen. Pistasjnøttene i smøret kan erstattes med valnøtter.

Grillet vannmelon og kongekrabbe
4 pers.
½ kg vannmelon
4 kokte kongekrabbeben
3 ss mild olivenolje
1 ts finhakket frisk ingefær
½ rød chili, renset for frø
1 lite hvitløkfedd, finhakket
1 lime
1 håndfull frisk koriander eller kjørvel
Salt
Kvernet pepper
Olivenolje

Skjær melonen i ca. 1 cm tykke skiver. Skjær av skallet på skivene og kutt dem i jevne biter. Legg bitene på litt kjøkkenpapir og dryss over litt salt.

Riv skallet av lime'n i en liten bolle. Del lime'n i to og grill snittflaten gyllen over sterk varme. Press ut limesaften over limeskallet og visp inn olje, finhakket hvitløk, chili og ingefær. Smak dressingen til med salt og pepper og rør inn hakkede urter.

Gni melonbitene inn med litt olje og grill dem raskt på begge sider over sterk varme. Legg bitene over på en tallerken så lenge. Grill krabbebena over sterk varme under lokk, et par minutter på hver side. Bruk en solid saks og klipp opp skallet langs med kanten. Ta ut krabbekjøttet og del det i store biter. (Eller du kan dele hvert ben i fire stykker og servere dem i skallet.) Dander grillet vannmelon og krabbekjøtt på tallerkener eller et stort fat. Drypp over dressingen og server. Pynt med litt ekstra urter eller noen små salatblader om du vil.

Tips: Krabbebena må ikke grilles for lenge, da kan kjøttet fort bli tørt. Velg de største og tykkeste bena om du har mulighet til det. Krabbe kan byttes ut med andre skalldyr som for eksempel rå scampi. Gni dem inn med lit olje, salt og pepper og grill dem raskt over høy varme til de skifter farge.

Marengs med mascarponekrem og bringebær
12 sandwicher, 24 marengser
4 eggehviter
200 g sukker
1 ts eddik
1 klype salt
Ev. noen dråper rød konditorfarge
Fyll:
4 dl fløte
200 g mascarpone
100 g sukker eller melis
1 vaniljestang
1 stor kurv friske bringebær, eller andre bær du har lyst på

Varm ovnen til 180 grader. Pisk eggehvitene med salt og litt av sukkeret til myk marengs. Bruk en kjøkkenmaskin og pisk ved middels hastighet. Tilsett resten av sukkeret litt etter litt.

Ha i eddik og øk hastigheten. Pisk ved full styrke til marengsen blir tykk og blank. Vend til slutt inn noen dråper konditorfarge. Bruk to spiseskjeer eler en sprøytepose og sprøyt ut 24 marengstopper på et steikebrett kledd med bakepapir eller bakeduk.

Sett marengsene i ovnen og senk temperaturen til 150 grader. Stek kakene i 20-25 minutter. Marengsen skal være sprø utenpå og myk inni. Sett ovnsdøren på gløtt, og avkjøl marengsene i ovnen.

Visp sammen fløte, mascarpone, melis og frøene fra vaniljestangen. Visp til myk krem, men vær forsiktig så du ikke visper for mye. På grunn av det høye fettinnholdet kan kremen «sprekke» eller korne seg ganske fort. Legg sammen to og to marengser med krem og bringebær i midten. Pynt med bær og mynteblader eller spiselige blomster.

Tips: Marengs-sandwichene kan fylles med andre typer oppskåret frukt eller bær. Is, pisket krem, vaniljekrem eller sjokoladekrem kan også brukes.

Ukens ekstra
Grillet vannmelon er spennende og passer til både kjøtt og fisk, men er ekstra godt sammen med skalldyr som reker, krabbe, sjøkreps eller hummer.
Honningmelon eller cantaloupmelon egner seg også for grillen. Skjær melonen i skiver og drypp over litt flytende honning. Grill skivene et minutt på hver side. Server skivene med spekeskinke og noen dråper balsamicoeddik.
-
Ukens trend
Jordbær eller bringebær-slush er en herlig forfriskende sommerdrikk.

Til et stort glass trenger du 2 håndfuller fryste bær, saften av 1 / 2 lime, 1 ½ ss sukker og 1 ss vann. Kok opp sukker og vann til sukkeret er oppløst og avkjøl sukkeraken. Bland fryste bær, limesaft og sukkerlake i en hurtigmikser og kjør det raskt sammen til en tykk og jevn slush. Denne slushen kan enkelt piffes opp med hvit rom.
-
Ukens lille
En deilig potetsalat er alltid godt til grillmaten. En av mine favoritter består av nykokte nypoteter som deles i biter og blandes med olivenolje, ferskpresset sitronsaft, masse friske urter, kapers, finsnittet rødløk, salt og pepper. Nydelig, enkelt og passer til det meste!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder