FRYST FÅRIKÅLKJØTT: Pakkene med fryst fårikålkjøtt inneholder gjerne stykker av bog, nakke, bryst og slagside fra lam eller sau. Selv om lammesesongen nå er i gang er det fårikålkjøtt fra i fjor vi stort sett finner i kjedenes frysedisker. Foto: Nina Andersen , VG

Fortsatt gammelt fårikålkjøtt i frysediskene

Slaktet: 18.08.2014 

Siste salgsdag: 09.02.2016

Lavpriskjedene Kiwi og Rimi fortsetter også denne høsten å selge gammelt lammekjøtt til fårikål.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VG avslørte i fjor at Coop var den kjeden som solgte det aller eldste fårikål-kjøttet.

Nå har Coop tatt over Rimi-butikkene og VG kan avsløre at også i år kommer de dårligst ut, med 18 måneder gammelt frosset fårikålkjøtt i Rimi-hyllene.

Lammesesongen er i gang og det er på tide å ta frem fårikålgryta. Ifølge kjøttbransjen er høstens lam ekstra kjøttrike og av høyeste kvalitet - men det gjelder ferskt lammekjøtt i fårikålgryta.

Les også: Fryst eller ferskt? (Krever innlogging)

Fra Rimis frysebokser selges det nå fryst fårikålkjøtt av lam som ble slaktet i fjor.

Med pakkedato 18. august 2014 og best-før dato 9. februar 2016. Holdbarheten er 541 dager, eller 1,5 år.

NASJONALRETT: Fårikål er både husmannskost og festmat, og Norges ubestridte nasjonalrett. Ifølge kjennere er retten enda bedre dagen etter at den er laget. Foto: Matprat ,

Men også Kiwi tilbyr fryst fårikålkjøtt med «levetid» på 18 måneder, eller 1,5 år.

Ifølge bransjen er anbefalt holdbarhet for lammekjøtt i fryser 10-12 måneder.

Lokketilbud

VG avslørte i fjor dagligvarekjedenes lokketilbud av gammelt fårikålkjøtt.

Eksemplene viste da at det fra slaktedato til best-før-dato kunne gå fra 405 til 614 dager. Kjøttet kunne dermed være mer enn 20 måneder gammelt når Norges nasjonalrett havnet i fårikålgryta.

Husker du? Landbruksministeren ville ha konkurranse om nasjonalrett, men VGs lesere bestemte for henne.

Slaktedatoene VG viste til var innhentet fra NorgesGruppen, Rema 1000, ICA Norge, Coop Norge og Nortura.

Fårikål er Norges ubestridte nasjonalrett, og smaker godt både som husmannskost og festmat.

Kjøttgiganten Nortura, som blant annet står bak merkevaren Gilde, skriver på sine nettsider at omtrent 80 prosent av lammene slaktes fra midten av august til november.

Kjedene bekreftet også at det fryste fårikålkjøttet kom fra lam som ikke ble solgt året før, eller som var slaktet i løpet av vinteren og våren.

20 måneders levetid

«Verstingen» i fjor var Coops fryste fårikålkjøtt, som var merket med en levetid på 614 dager, altså mer enn 20 måneder gammelt fra slaktedato til best-før dato.

COOP: Harald Kristiansen i COOP Norge AS sier til VG at markedsføringen av Rimis fryste fårikålkjøtt er stanset og vil bli faset ut. Foto: ,

– Vi beklager, svarte Coop Norge den gangen, og anså det som uakseptabelt at deres leverandør hadde merket lammekjøttet med lengre «levetid» enn avtalt.

I VGs sjekk denne uken av lavpriskjedenes fryste fårikålkjøtt, kommer Kiwi og Rimi aller dårligst ut med 18 måneder gammelt frosset fårikålkjøtt.

Coop-kjeden har overtatt Rimi-butikkene, og har allerede begynt å fylle opp hyllene med egne merkevarer.

Dermed kan det se ut som om praksisen med å dumpe gammelt fårikålkjøtt fortsatt lever i beste velgående i kooperativkjedens butikker.

– Dumper Coop gammelt «Smart 365 fårikålkjøtt» for å fylle opp med Coop-kjedens egne fårikålprodukter?

– Coop har faset ut egne produkter slik vi lovet i fjor. De varene som er funnet hos Rimi er pakket og bestilt før Coop overtok butikkene. Markedsføringen av produktene er stanset og produktene vil bli faset ut, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge.

Holdbar 18 måneder

Også NorgesGruppens lavpriskjede Kiwi hadde denne uken fryseboksene fulle av fårikålkjøtt med holdbarhet på 18 måneder.

Ifølge Mattilsynet skal holdbarhetsdatoen være den dato varen beholder sine spesifikke egenskaper, kvalitet og lignende ut i fra oppgitte oppbevaringsforhold i uåpnet pakning.

– Har Kiwis fryste fårikålkjøtt fortsatt like god kvalitet etter 1,5 år som ved nedfrysingstidspunktet?

– Forutsatt at oppbevaring er i henhold til oppgitte forhold, skal varen ha god kvalitet frem til best før dato. Det aktuelle kjøttet er pakket i vår og vil bli solgt i løpet av høsten, svarer Harald Bregner, leder kategori ferskvare og kvalitet i Kiwi Norge AS.

Han opplyser at holdbarheten settes av deres leverandører Fatland og Gilde.

Ifølge informasjonssjef Eskil Pedersen i Nortura SA har Gilde strengere rutiner for nedfrysning og emballering.

– Som en industriell aktør har vi strengere rutiner for nedfrysning og emballering, og det gjør at vi kan ha lenger holdbarhet samtidig som vi bevarer den gode kvaliteten. Dette er førsteklasses kjøtt som vi mener det ville vært helt galt å kaste, sier Pedersen.

MANGLER FRYSEDATO: Remas fårikålkjøtt fra Ringdal AS var ikke merket etter forskriftene. Ifølge Mattilsynet skal dato for innfrysning alltid angis på fryst kjøtt. Foto: Nina Andersen ,

Mangelfull merking

Fårikålkjøttet hos Rema 1000 og Coop Extra innfridde med fryst fårikålkjøtt innenfor anbefalt holdbarhet i fryser på 10-12 måneder.

Unntaket var Remas fårikålkjøtt fra Ole Ringdal AS, som ikke var forskriftsmessig merket med innfrysningsdato.

Fra Mattilsynet stilles det krav til merking av kjøtt som er fryst. I desember 2014 ble det innført nye felles merkeregler i EU og Norge for merking av mat. Innfrysningsdato skal angis på frosset kjøtt og frosne uforedlede fiskerivarer.

Det er ingen forskriftsmessig grense for hvor gammelt kjøttet kan være.

Rema 1000 stiller krav til alle sine leverandører om at merking skal være i henholdt til krav fra norske myndigheter. Avvik fra dette tar vi alvorlig. Kjøttet fra Ringdal er av årets lam og ble slaktet og fryst i februar 2015. Vi er i dialog med Mattilsynet angående tiltak, svarer kvalitetssjef Martina Rabsch i Rema 1000.

Korrekt oppbevaring

Lengden på oppbevaring av kjøtt i fryseren avhenger av flere ting, som hvor mye salt eller fett det er i kjøttet, hvilken type fett det er mest av, hvor bearbeidet kjøttet er og kvaliteten på kjøttet når det fryses ned.

Matprat.no skriver på sine nettsider at anbefalt holdbarhet for lammekjøtt i fryser er 10-12 måneder, forutsatt korrekt oppbevaring.

Markedssjef Even Nordahl i Opplysningskontoret for egg og kjøtt mener det har liten betydning for kvaliteten på kjøttet om det har vært seks eller atten måneder i fryseren.

– Lam egner seg godt til frysing, men fokus i høstsesongen burde være på årets ferske lam, mener Nordahl.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder