SMAKEN PÅ ØL: På den tyske matmessen Grüne Woche tidligere i år, fikk landbruks- og matminister Sylvi Listhaug smake på det lokalbryggede ølet fra Austmann. Bryggeriet som holder til i Trondheim brygger alt ølet i åpne tanker på gamlemåten. Fra v. Brygger Thomas Sjue, direktør for Bryggeri- og Drikkevareforeningen Petter Nome, brygger Vinko Sindelar og statsråd Sylvi Listhaug. Foto: Nina Andersen ,

Nordmenn tørster etter lokalbrygget øl

Interessen for lokalmat er stigende, men aller mest øker salget av lokalbrygget øl

  • Nina Andersen

Artikkelen er over fire år gammel

Norske dagligvarebutikker selger lokalmat og lokal drikke som aldri før. Øl er den kategorien som vokser alle mest.

Ferske tall fra Nielsen Scan Track viser at dagligvaresalget av lokalprodusert øl økte med 63millioner fra 2014 til 2015. Kategorien vokste fra 157 millioner til 220 millioner. En økning på hele 40 prosent.

KOMPROMISSLØST: Nøgne Ø mikrobryggeri i Grimstad har slagordet «Det kompromissløse bryggeri». Sjefsbrygger Kjetil Jikiun (t.v.) og daglig leder Tore Nybø inne i produksjonshallen. Foto: Petter Emil Wikøren , VG

– Lokalbrygget øl er lokale matskatter med mer særpreg og sjel. Vi ser også at øl har blitt en kjempetrend, ved at flere har gjort ølbrygging til hobby, og nå brygger sitt eget øl hjemme på kjøkkenet, sier adminsitrerende direktør i Matmerk Nina Sundqvist

Tallene viser at vi også vil ha mat med lokal identitet og en historie.

Som oster fra lokale meierer, eplejuice og sider fra norske fruktprodusenter eller ribbe fra bønder som lar grisene gå ute på fjellbeite hele året.

I følge Matmerk er det fremdeles tre ganger så høy vekst i dette markedet som i resten av dagligvaremarkedet for mat og drikke.

LOKALE FRISTELSER: Familiebedriften «Fenaknoken» er en smeltedigel for norsk matkultur midt i Oslo. Her viser Gudbrand Bræk frem et utvalg brunoster til Nina Sundqvist i Matme Foto: Roger Neumann , VG

Totalt omsatte norske dagligvarebutikker lokalmat for nesten 4, 2 milliarder kroner. Da er det ikke tatt med omsetning på Bondens marked, gårdsutsalg, matfestivaler, hoteller og restauranter.

Ambisiøse mål

– Forbrukerne vil ha norsk lokalmat, stadig nye mathåndverkere leverer unike smaksopplevelser, og vi får flere og bedre salgskanaler. Jeg ser ikke bort ifra at vi når vi de 10 milliardene i omsetning i god tid før 2025, sier Sundqvist.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug applauderer innovasjoner og større mangfold i hele mat- og drikkesektoren.
Norsk mat og drikke kler hverandre. Nye varianter av så vel øl som sider, gir nye spennende smaksopplevelser. Dessuten har framveksten av mikrobryggerier skapt flere gründere i distrikts-Norge, og mange steder er ølet med på å bygge stedsidentitet, sier Listhaug.

I følge Sundqvist har det vært en fantastisk utvikling blant norske bryggerier og utvalget av spennende ølsorter.

Ulike smaker

Antall bryggerier i Norge har også økt betraktelig de siste årene, og med det antallet ulike smaker, farger, bruksområder og muligheter.

Porter, blonde, stout, pilsner eller hveteøl. Både mørke og lyse ølsorter er representert i butikkhyllene med lokalprodusert øl. Bryggeri- og drikkevareforeningen har 98 medlemmer, og 87 av disse er mikrobryggerier.

Øl består av malt, humle, vann og gjær. Humle brukes for at ølet skal få en bitter smak og aroma, men virker også konserverende og har innvirkning på skummet.

I Norge er det foreløpig bare et helnorsk øl som er brygget på norsk humle og malt.

–Neste skritt bør være å få flere til å bruke norskprodusert humle og malt slik at forbrukeren får et helnorsk øl, sier Sundqvist.

Les også

  1. Gigantmessen Grüne Woche åpnet i Berlin i dag: Vil lokke turister til Norge med lokalbrygget øl og gourmetmat

    Turistlandet Norge er igjen på plass på mat- og reiselivsmessen…
  2. ** Torsdag: Ostemarked på Mathallen
    ** Fredag og lørdag: Matfestival på Rådhusplassen: Lokalmat-bonanza midt i Oslo-gryta!

    Glem ostetoll og spanske skinker. Til helgen kan du spise deg mett på lokalproduserte godbiter fra hele landet.

Mer om

  1. Mat og drikke

Flere artikler

  1. Pluss content

    Derfor smaker øl annerledes for kvinner

  2. Regjeringen foreslår lengre åpningstider på polet

  3. Mat med særpreg vokser mest

  4. Pluss content

    Kjøp påskematen lokalt langs veien

  5. Pluss content

    Bryggmesteren fra Brooklyn

Fra andre aviser

  1. Salget av lokalmat øker kraftig

    Aftenposten
  2. Satser på surøl i hovedstaden

    Aftenposten
  3. Feirer 500 år med rent øl

    Aftenposten
  4. Tøff konkurranse blant mikrobryggeriene: – Jobber fulltid på fritida med bryggeriet

    Fædrelandsvennen
  5. Camembert fra Krokeide og stout fra Stavanger

    Bergens Tidende
  6. Etter oljen skal vi leve av øl

    Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no