Nam nan

Lag din pakistanske nytelse

Det dufter av deilige krydder, og to pakistanske damer er i full sving på kjøkkenet.

 • Irene Bergwitz-Larsen

Artikkelen er over 16 år gammel

Asma er kona og Tahira søsteren til Nadeem Butt, som er rådgiver i Mela-organisasjonen og ansvarlig for koordinering av matlaging under den pakistanske festivalen Oslo Mela i helgen. Han sitter i stuen sammen med Kuhrram Ali, som er tidligere eier av en rekke restauranter i Oslo og forfatter av den pakistanske kokeboken «Matgledens hus».

I pakistanske hjem er det kvinnene som står for matlagingen. Det gjelder også i familien Butts hus, selv om dette er en moderne pakistansk familie. Nadeem har fått i oppgave å dekke bordet, men han innrømmer at det ikke er han som pleier å ta seg av slike oppgaver.

- Jeg dekker på mest for syns skyld. Det ser du på borddekkingen, spøker Nadeem. Dekkingen er ikke så nøye for pakistanerne. De har ingen regler for hva som skal stå hvor på bordet.

- Det er mye mer formelt her i Norge, forklarer Nadeem.

Selv om rammene rundt måltidet betyr lite for pakistanerne, er maten som settes på bordet, av stor betydning.

- Pakistanerne er utrolig glad i mat. Maten står i sentrum i det pakistanske liv. Hvis du drar på uventet besøk til noen, dekker de bordet uansett. Damene setter i gang og lager fulle middagsretter, eller du løper ut og kjøper take away. Gjestene skal spise før de forlater huset, og det holder ikke å sette fram en skål med potetgull, sier kokebokforfatteren.

Vi får klar beskjed når vi setter oss ved bordet. I Pakistan må man forsyne seg minst tre ganger, ellers tror vertene at du ikke liker maten. Det er alltid masse retter - noen hovedretter av kjøtt og mange sideretter med vegetarmat eller fisk. Vegetar alene er fy-fy. Det betyr at du ikke har råd til å servere kjøtt, forteller Kuhrram.

Det er hovedsakelig kjøttradisjonen som skiller det pakistanske kjøkken fra det indiske. I Pakistan spiser man mye mer kjøtt, kylling, lammekjøtt og oksekjøtt. I India går det mest i vegetarmat. Det er ikke så mye kjøtt i den indiske hverdagskosten, av religiøse grunner, sier kokebokforfatteren.

Menyene på indiske og pakistanske restauranter er like, men det handler både om konkurransesituasjonen mellom de to kjøkkenene og nordmenns tradisjon for kjøtt. Krydringen i indisk og pakistansk mat er uansett lik, så det er vanskelig å finne forskjeller ved de to mattradisjonene.

Hvitløk, løk og ingefær er et must i pakistansk mat. Kajennepepper, rød og grønn chili, garam masala og curry masala er også typiske krydder vi bruker, forteller Kuhrram.

- Hvordan vet du egentlig så mye om mat som pakistansk mann?

- Jeg elsker å lage mat, og jeg lager maten selv, men jeg har ingen dame, flirer han, og røper at han har snappet opp noen tips fra kokkene som har jobbet for ham.

I Pakistan er alle kokker menn, men damene lager maten hjemme. Slik er det hos pakistanere i Norge også, tilføyer Kuhrram, som tross alt er en moderne pakistansk mann.

Mer om

 1. Mat og drikke
 2. Oppskrift

Flere artikler

 1. Hot i vinterkulden

 2. Pluss content

  Vegansk kosthold

 3. Pluss content

  Slik lager du digg vegetarmat

 4. Pluss content

  Ukens råvare: Lammeskank

 5. Pluss content

  Slik unngår du bakteriebomber på grillen

Fra andre aviser

 1. Bergen har fått sin første pakistanske restaurant

  Bergens Tidende
 2. Trygt og godt på Løkka

  Aftenposten
 3. Byens beste indiske finner du i et hull i veggen

  Bergens Tidende
 4. Restaurantanmeldelse: Indisk veteran skuffer

  Aftenposten
 5. Nye Taj Mahal: Sterk opplevelse

  Aftenposten
 6. Restaurantanmeldelse: Det ser lekkert ut – og smaker også godt.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no