Årets tørrfisk hyllet på Mathallen i Oslo

TØRRFISKAMBASSADØRER: Italienske Nino Rossi (t.h) har norsk tørrfisk på menyen på stjernerestauranten sin i Calabria i Sør-Italia. Her er han sammen med daglig leder Øyvind Glørstad fra Vulkanfisk AS under torsdagens presentasjonen av årets tørrfisk på Mathallen i Oslo. Foto:NINA ANDERSEN,

Ny trend:
Norsk tørrfisk som fingermat på italienske barer

Norsk tørrfisk regnes som en delikatesse langt utover våre egne landegrenser.

  • Nina Andersen

Artikkelen er over fem år gammel

I Italia serveres tørrfisk også som fingermat til aperitivoen på baren.

MUNNFULLER: Ceviche av tørrfisk marinert i hvitvin og ouzo. Foto:NINA ANDERSEN,

Under tilstelningen på Vulkanfisk i Mathallen som ble arrangert av Norges Sjømatråd, ble det servert små smakebiter av årets tørrfisk.

Som den serveres til aperitivoen rundt om på barene i Italia.

PÅ ITALIENSK VIS: Tørrfisk-carpaccio med plommetomatpurè og søt løkkrem. Foto:NINA ANDERSEN,

Med seg på laget hadde de den italienske tørrfisk-kokken Nino Rossi (33), som har satt norsk tørrfisk på menyen i sin egen stjernerestaurant i Calabria-regionen, sør i Italia.

Tørrfisk er usaltet fisk som er naturlig tørket på hjell, og ulik fra år til år.

Akkurat som for en god vin, setter også vær og vind sitt preg på tørrfisken og avgjør kvaliteten.

MOUSSE: Confitert tørrfisk med potetmousse og sursøt løk. Foto:NINA ANDERSEN,

Olaf Pedersen d.y. hos tørrfiskprodusent Glea på Røst, er veldig godt fornøyd med årets resultat.

Fingermat

– Tørrfisk er et sesongprodukt som varierer fra år til år. I fjor var det kaldt, og vi opplevde frostskader. I år var vinteren mildere, noe som har gitt et bra resultat, sier Pedersen.

Rossi var i Norge for å inspirere matinnovatører og andre matentusiaster til å ta i bruk den urnorske råvaren på mye måter.

FINGERMAT: Tørrfisk som appetittvekker til aperitivoen er en relativt ny bartrend i Italia. Her tilbereder den italienske stjernekokken Nino Rossi småretter av norsk tørrfiskfilet, under åpningen av årets tørrfiskarrangement på Mathallen i Oslo. Foto:NINA ANDERSEN,

PÅ HJELL: Fra februar til mai henges fisken ute på hjell for å tørke. Her fra Henningsvær i Lofoten. Foto:NINA ANDERSEN,

De fremmøtte fikk smake to av Rossis fristende signaturretter «Confitert tørrfisk med potetmousse og sursøt løk» og «Tørrfisk-carpaccio med plommetomatpurè og søt løkkrem».

– Ikke ulikt det som settes frem på bardiskene i Italia sammen med aperitivoen, forteller Rosso til VG.

Som aperitivo til tørrfisk anbefaler han både rødvin og hvitvin i glasset.

Stjernekokken som i fjor ble utnevnt til Norges tørrfiskambassadør 2013, mener tørrfisk har et stort potensial.

Nå vil han inspirere nordmenn til å utvide sitt italienske pizza-repertoar til også å omfatte utvannet tørrfisk.

Pasta med tørrfisk

–Pasta med tørrfisk surret i tomatsaus og olivenolje, og et dryss fersk basilikum smaker fantastisk, sier han.

Det er fra januar til april skreien tar turen fra Barentshavet til norskekysten og Lofoten for å gyte.

Fra februar til mai henges fisken ut på hjell i det fri, og i slutten av august er resultatet av årets lofotfiske klar.

Italia er Norges største eksportmarked for tørrfisk, og italienerne har over 3500 oppskrifter for råvaren.

Norge eksporterte i fjor 2 666 tonn tørrfisk til Italia, til en verdi av 306 millioner kroner.

–Mens det hvert år eksporteres flere tonn tørrfisk til ulike land, jobber vi her hjemme for å få opp interessen for tørrfisk, sier markedssjef Lisbeth Bjørvig Hansen i Norges Sjømatråd.

For tørrfiskentusiaster er det allikevel bare fantasien som setter grenser for hvordan fisken kan tilberedes, enten den bakes, stekes eller spises som snacks, ifølge Rossi. .

Mer om

  1. Mat og drikke

Flere artikler

  1. Tørrfisk fra Lofoten har nå samme status som Champagne!

  2. Får Spesialitet-merket: Nå tar boknafisk opp konkurransen med lutefisk

  3. Pluss content

    VGs lutefiskoversikt: Store prisforskjeller

  4. Pluss content

    Sjekk VGs lutefiskbarometer: Her får du billigst julemat

  5. Ny sjømattrend: Velger fersk fremfor fryst: Forbrukervennlige pakninger gjør at  flere nå velger fersk torsk

  6. Pluss content

    Fisken som bygde landet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder