Leter du etter den perfekte kaffe?

(VG Nett) Ikke barista - men ganske enkelt kaffeelsker? Lær deg hvordan den essensielle espressoen skal se ut og smake

  • Camilla Flaatten

.

ESPRESSO: Espressoen er den viktigste ingrediensen i kaffedrikker, og er også nydelig alene. Å brygge den lille sterke blir ofte sett på som en kunst. Foto: Helge Mikalsen


Den sosiale settingen rundt kaffe er viktig - i flere europeiske land drikkes alkohol til hverdags, her i landet drikkes det kaffe.

Kaffebarer har blitt hverdagslige i Norge, og den første kaffebaren dukket opp her i landet i 1994.

Nordmenn møtes på kafé - for å kose seg med kaffen, en god bok, aviser eller med en venn.

Les bloggeren Crag sin kaffeguide her

Hvordan liker du kaffen?

DISKUTÈR HER!

Espresso

Den viktigste ingrediensen i kaffedrikker er espressoen, og den enkleste måten å kamuflere en dårlig espresso på er med melk. Derfor er det lurt å vite hva som gjør en god espresso!

- Brenningsgraden på bønnene varierer mye. Smaken varierer fra skarp til bitrere, så det vanskelig å si helt konkret hvordan espresso skal smake, når det er så mange ulike typer av den, forteller Frank Steen, markedskonsulent i kaffegrossistene Solberg og Hansen til VG Nett.

Fersk kaffe

Lukt og smak henger nøye sammen, lukt før du smaker!

- Det viktigste er smaken, men fersk kaffe er også veldig viktig. Lukten på bønnen, kaffemaskinen er viktig, og noe av det mest vesentlige er at baristaen er nøye med kaffekverningen. Det skal ta cirka 25 sekunder å brygge espresso. Når de lyse strålene som kommer på slutten begynner å blafre, så må man dra bort koppen. Da er den perfekt!

Crema

Crema er et viktig uttrykk som blir brukt om espresso, og som nok er kjent for kaffeelskere. Det betegner det lyse brune skummet som ligger oppå kaffen når den er brygget ferdig.

- Nøttebrun crema er et godt tegn på en god espresso, den skal ikke sort og spraglet. Du får om lag 30 milliliter av den gode drikken, sier Steen.

LES MER OM MAT OG DRIKKE HER!

Noen kaffedrikker

Cappuccino: koppen skal være mellom femten og nitten cm med en enkel espresso med steamet melk. Kaffe først, og deretter melk - skum skal ligge på toppen.

Caffe Latte: espressoen først, steamet melk oppå.

Macciato: espresso med så mye melk kunden ønsker. Typisk italiensk.

Cortado: espresso med litt melk. Fra Spania.

Americano: er espresso med litt vann.

Caffe Mocha: latte med litt sjokolade. For best resultat få sjokoladen jevnt igjennom drikken. Vanlig på norske kaffebarer med et utall smaksvarianter; som vanilje, karamell og irish cream.

Espresso Lungo: en lang espresso, litt mer enn en normal espresso.

Ristretto: en kort espresso, litt mindre enn en vanlig og sterk!

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder