STENGT: «House of Sushi» på Frogner i Oslo ble stengt av Mattilsynet i går. Dette bildet av Steinar Hoen og Hanne Haugland er tatt i forbindelse med åpningen av en «House of Sushi»-restaurant på Majorstua. Foto: Pia Solberg

Kjendisrestaurant stengt av Mattilsynet

(VG Nett) Eks-høydehopper og NRK-kommentator Steinar Hoens restaurant «House of Sushi» ble i går stengt av Mattilsynet på grunn av helsefarlige forhold.

Publisert:

Mattilsynet har for tiden en landsomfattende restaurantkampanje kalt «Rent Bord». I går ble åtte restauranter i Oslo inspisert, og tre av dem ble stengt etter at Mattilsynets inspektører fant flere helsefarlige forhold.

Les mer:Tre restauranter stengt mandag

En av restaurantene som ble stengt, er «House of Sushi» på Frogner i Oslo. Spisestedet drives av tidligere høydehopper, og nå NRK-ekspert, Steinar Hoen og kona Kristine Borge Hoen.

Høydehopper-paret Håkon Särnblom og Hanne Haugland, samt Carl Reidar Solvang, som også er eks-høydehopper, er også inne på eiersiden.

Mattilsynet oppsummerer funnene fra «House of Sushi» slik:

* Begge håndvaskene på kjøkkenet er sperret av utstyr. Tyder på at de ikke er i bruk.
* Dårlig renhold
* Manglende kontroll med temperaturer
* Etterlever ikke internkontrollsystemet sitt
* Manglende kompetanse og opplæring av ansatte

- Ikke helsefarlig

House of Sushi har flere restauranter, men det er bare avdelingen på Frogner som er stengt av Mattilsynet.

- Det overhodet ikke helsefarlig å spise hos oss, det sa også kontrollørene. Det dreier seg om at teori må forankres bedre i papirarbeidet. Vi har et regelverk som må følges,og det er helt greit, sier Håkon Särnblom som styrer Frogner-avdelingen.

Ifølge Särnblom tar de sikte på å åpne igjen allerede torsdag, og onsdag ettermiddag pågikk det arbeid for å sikre at internkontrollen blir utført i henhold til regelverket.

- Alle våre kokker er veldig oppegående på driften. Det har fungert utmerket, men den skriftlige utføringen var mangelfull, mener den tidligere friidrettsstjernen.

- Det er vårt ansvar som eier å følge opp driften, men de er såpass flinke at det har vært grenser for hva vi blandet oss opp i, legger han.

Mattilsynet påpeker imidlertid at restauranter som blir stengt på grunn av at internkontrollen ikke fungerer, blir ekstra nøye fulgt opp i etterkant.

- Eierne av disse restaurantene må gå dypere i seg selv, og sannsynliggjøre overfor oss at de har skjerpet seg før de kan åpne opp igjen. Vi vil også følge ekstra nøye med disse spisestedene fremover, sier Kjetil Berg, distriktssjef i Mattilsynet, til VG Nett.

- Manglet én grad

Mattilsynet reagerte også på manglende renhold, og at begge håndvaskene på kjøkkenet var sperret.

- Det stod en eske i hver av vaskene. De ansatte hadde akkurat pakket ut noen varer, og plassert eskene der. Vi kan ikke sette de på gulvet heller. Dersom noen skulle vaske seg på hendene, hadde de bare flyttet eskene, forklarer Särnblom.

Mattilsynet reagerte også på manglende kontroll på temperaturene.

- Det manglet én grad på vaskemaskinen. Norge har de strengeste oppvaksreglene, og disse maskinene lages bare i EU. Dermed må de kjøres et par ganger på rad for å oppnå ønsket temperatur, men det gjør vi også, sier Särnblom.

Mattilsynet presiserer at de vedtar stenging basert på en helhetsvurdering.

- Vi stenger ikke før det foreligger en helsefare. Vi skal basere vedtak på en helhetsvurdering, og jeg har tiltro til inspektørene, understreker Berg.

Ekteparet Hoen eier 36,21 prosent av selskapet. Solvang eier 33,06 prosent, mens Särnblom og Haugland eier henholdsvis 16,45 prosent og 13,31 prosent.

Fluer på kjøkkenet

De to andre restaurantene som ble stengt på grunn av helsefarlige forhold i Oslo i går, er « Jewel of India» i Oscars gate og «Rust» i Hegdehausveien.

«Jewel of India» ble stengt hovedsakelig grunnet dårlig renhold av hele virksomhetens lokaler, manglende vedlikehold av lokaler, høye temperaturer i kjøleinnretninger og manglende kompetanse hos de ansatte om hygiene og regelverk.

Hovedgrunnene til at «Rust» ble stengt, er gjennomgående dårlig orden, renhold og vedlikehold, funn av mye fluer på kjøkkenet, uhygienisk lagring og oppbevaring av lettbedervelige næringsmidler.

Etter to dager har Mattilsynet måtte stenge seks restauranter i Oslo.

- Hvis dette er toneangivende for resultatet av kontrollene fremover, er det skuffende. Det er grunn til å stille spørsmål ved de ansvarlige ved disse restaurantenes evne til å håndtere matvarer, og om dette er noe de egentlig burde holde på med, mener Berg i Mattilsynet.

Han påpeker at Mattilsynet intensiverte tilsynet i fjor høst, og at resultatene da var så nedslående at de startet et samarbeid sammen med NHO Reiseliv og Hotell- og restaurantarbeiderforbundet.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder