Sjekk hvor norsk maten egentlig er: Bruker flaggtriks for å selge mat

Det flagges med norske flagg rundt om i butikkhyllene, men
det gir ingen garanti for at maten er norsk.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Å spille på folks følelser og uvitenhet er det billigste trikset innen markedsføring. 17.mai flommer vi over av flaggelementer i alle varianter til ære for Grunnloven. På matvarer er dessverre det norske flagget lite verdt, sier administrerende direktør Nina Sundqvist i stiftelsen Matmerk.

Nyt Norge-merket administreres av stiftelsen Matmerk, og er det offisielle merket som garanterer forbrukerne norsk mat. Designet inkluderer også de norske flagg-fargene rødt, hvitt og blått.

SE HER: Oslo-restaurant jukset med maten

GARANTERT NORSK: Nyt Norge-merket er det eneste offisielle merket som garanterer forbrukerne norsk mat.

Sundqvist har sett seg lei på at det flagges i hytt og vær rundt om i butikkhyllene, og at flagget brukes til å markedsføre mat som norsk, når det viser seg ikke å stemme.

Flere produsenter VG har vært i kontakt med bekrefter bruk av norske flagg og nasjonale fargestriper som ledd i markedsføringen av norsk mat.

Ingen garanti

VGs oversikt med et tilfeldig utvalg «flagg-mat», viser at selv om maten du finner i butikkhyllene er utstyrt med norsk flagg eller flaggsymboler i norske nasjonalfarger, er det ingen garanti for at det er brukt norske råvarer.

SETT DENNE? Her er Norges beste grillmat

Hattings «Grove rundstykker - Norske favoritter», med flaggstriper i norske farger, inneholder ingen norske råvarer, svarer Pernille Høsteland Solbu hos Lantmännen Unibake Norway AS.

NYT NORGE-SJEF: Nina Sundqvist reagerer på at norske flagg på matemballasjen kan lure oss til å tro at maten er mer norsk enn den i virkeligheten er. Foto: Nortura

I posene med AXAs Lettkokte havregryn er det heller ikke alltid norsk havregryn i posene.

SJEKK HER: Årets beste og verste matnyheter

– Vi benytter norske havregryn og norsk flagg så lenge det er norske råvarer på markedet. Om vi ikke har norsk råvare til å produsere med vil vi ikke ha norsk flagg på posen, sier Pål Rasmussen hos Lantmannen Cerealia AS.

Forbrukerrådet mener at flagg på maten kan spille på følelser.


– Å plante et norsk flagg på maten vi finner i butikkene, kan for mange spille på følelser og være avgjørende i kjøpsøyeblikket, sier Gunstein Instefjord, Forbrukerrådets fagdirektør mat og handel.

FLAGG PÅVIRKER: – Å plante et norsk flagg på maten vi finner i butikkene, kan for mange spille på følelser og være avgjørende i kjøpsøyeblikket, sier Gunstein Instefjord, Forbrukerrådets fagdirektør mat og handel. Foto: Kjell Håkon K. Larsen

Å henvise til nasjonalitet for kun å spille på følelser mener han kan gi inntrykk av at varen er noe annet enn den er.

– Flagg og hentydninger til nasjonalitet er ingen garanti, sier Instefjord.

Nyt Norge

Nyt Norge-merket er det offisielle merket som garanterer forbrukerne norsk mat. Designet inkluderer også de norske flagg-fargene rødt, hvitt og blått.

I Norge er det Matmerk på oppdrag fra Mattilsynet og Landbruksdepartementet som forvalter den offisielle merkeordningen.

Samtidig er mye av maten vi finner i butikkene i dag er også påsatt uoffisielle flaggmerker i forskjellige varianter. Disse gir ingen garanti for at varen er laget av norske råvarer eller produsert i Norge.

Som «sjef» for den offisielle norske merkeordningen av mat, reagerer Sundqvist sterkt på at det påsettes flaggsymboler på matemballasje uten at det stilles krav til både råvarer og produksjon.

ULIK MERKING: Norske grønnsaker merkes med ulike flaggsymboler. Bare et av flaggene garanterer norsk vare. Foto: Nina Andersen

– Hele poenget med merkeordninger for mat er jo at de skal gjøre det enklere for forbrukerne å velge de to sekundene de bruker på bestemme seg foran butikkhyllen, sier Sundqvist.

En undersøkelse fra 2015 viser at store deler av befolkningen er godt kjent med Nyt Norge-merket, som skal gjøre det enkelt å velge norske matprodukter i butikkene.

Gratispassasjerer

Kan mat med uoffisielle flaggmerker gi gratispassasjerer i butikkhyllene?

– Uten tvil. God matmerking er som gode veiskilt, de hjelper deg å finne fram dit du vil, sier Sundqvist som oppfordrer folk til å kreve en garanti for at maten er så norsk som produsentene fremstiller den som.

Hvor sikre kan vi egentlig være på at maten som prydes med norsk flagg er norsk tvers igjennom?

– Ingen liker å bli lurt. Ser du etter Nyt Norge-merket er du garantert norske råvarer, sier Sundqvist.

For å bruke Nyt Norge-merket må bonden følge strenge krav til produksjon.

–Kjøtt, egg og melk er alltid fra Norge og maten skal være produsert og pakket i Norge, sier Nina Sundqvist.

Flere produsenter bekrefter bruk av norske flagg og nasjonale fargestriper som sterke preferanser for norsk produsert mat.

Hos grønnsakskjempen Bama merkes flere av produktene med det offisielle Nyt Norge-merket, samtidig som andre produkter kun merkes med et norsk flagg eller flaggstriper.

–Årsaken til at det i stadig større grad brukes flaggsymbol på emballasjen, er en stadig sterkere preferanse blant forbrukere for norsk produsert mat. Dette vil vi se mer av i tiden fremover, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.

Flaggstriper i nasjonalfarger

På leverposteien til Finsbråten er det påført flaggstriper på lokket.

– Vi ønsker å vise våre forbrukere at vi har et høyt fokus på å bruke norske råvarer der det er mulig, svarer kvalitetssjef Jarl Arne Rønning hos Finsbråten.

Steinovnsbakte briks og kakebunnen fra Bakemesteren, er begge produsert for Rema 1000 og påført nasjonalfarger og flagg.

– Rema 1000 har besluttet å fase ut bruken av norske flagg på en rekke produkter, og vi er i gang med å fase ut emballasjen VG her henviser til. I stedet vil vi forsterke satsningen på merkeordningen Nyt Norge, sier Martina Rabsch, kvalitetssjef i Rema 1000.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder