OVERVÅKER PRISER: Vetle Grim Hjelmtvedt (15) har som mål å gi et realistisk prisbilde over den norske dagligvarebransjen i appen Dagligvarebørsen.  Han sjekker 300 priser i syv dagligvarebutikker på én dag. Foto: ROBERT S. EIK
OVERVÅKER PRISER: Vetle Grim Hjelmtvedt (15) har som mål å gi et realistisk prisbilde over den norske dagligvarebransjen i appen Dagligvarebørsen. Han sjekker 300 priser i syv dagligvarebutikker på én dag. Foto: ROBERT S. EIK Foto: ,

Vetle (15) vil presse prisene i dagligvarekjedene

Prissjekker 300 varer i syv dagligvarekjeder hver 14. dag

MAT OG DRIKKE

15 år gamle Vetle Grim Hjelmtvedt kaster seg inn i priskrigen i den norske dagligvarebransjen, og lanserer nå en gratisapp hvor forbrukerne kan sjekke hvilken butikk som er billigst.

Publisert:

Siden oktober i fjor har Vetle Grim Hjelmtvedt (15) fra Tønsberg brukt store deler av fritiden sin på å være ute i dagligvarebutikker for å sjekke prisen på 300 matvarer.

Denne uken lanserer han gratisappen «Dagligvarebørsen» sammen med Lars Kristian Nymoen (30), som har som mål å gi forbrukeren oversikt over butikkenes priser, og muligheten til å sjekke hvor man får handlet billigst.

– Jeg lette etter gode ideer for å lage en app, og så et stort behov for god prissammenligning av dagligvarer. Jeg synes andre prissammenligningstjenester ikke nødvendigvis gir et riktig bilde, forteller Grim Hjelmtvedt til VG.

Pågående priskrig

Priskrigen i dagligvarebransjen pågår nå for fullt: Lavpriskjeden REMA 1000 har de siste ukene brukt prissammenligningssiden enhver.no, for å bevise at de tilbyr de laveste matvareprisene i sin pågående reklamekampanje, noe som har møtt kritikk fra konkurrentene.

Coop Extra og Kiwi har gått ut og sagt de mener prisinnsamlingen lar seg manipulere og gir et villedende inntrykk av de reelle prisene.

Kiwi satt også opp felle for konkurrenten REMA 1000, og endte dermed opp som billigste alternativ i enhver.nos pristest i uke 9.

I VGs store lavprismatbørs kom REMA 1000 ut som den desidert billigste lavpriskjeden i en pristest av 75 matvarer i forrige uke.

Vetle Grim Hjelmtvedt har også fått med seg priskampen som pågår i norske dagligvarebutikker for tiden.

– Før vi startet med dette gikk jeg til flere butikker og spurte om å få lister over de 300 mest solgte varene deres, noe jeg fikk. Dette dannet grunnlaget for vareutvalget vårt. Appen skal oppdateres med nye priser hver 14. dag, men jeg sjekker ikke prisene på noen fast dag i uken. Jeg kommer helt tilfeldig, og besøker ulike butikker. Jeg har vært i både Oslo, Tønsberg, Drammen og Sandefjord, sier Grim Hjelmtvedt.

Sammenligner priser i syv kjeder

Dagligvarekjedene som Grim Hjelmtvedt prissjekker i «Dagligvarebørsen» er REMA 1000, Kiwi, Coop Extra, Coop Prix, Rimi, Spar og Meny.

En gang i måneden sjekker han også prisene på MaxiMat på Nordbysenteret utenfor Strömstad i Sverige.

IT-konsulent Lars Kristian Nymoen har stått for utviklingen av appen, og de to startet samarbeidet etter å ha blitt «spleiset» av fedrene deres – som jobber sammen:

– Foreldrene våre jobber sammen, og de hadde snakket om Vetles idé. Da nevnte faren min at jeg også hadde vært inne på en slik idé tidligere, men at jeg så på det å innhente prisene som en utfordring. Nå gjør Vetle dette, så vi ble en veldig god match, forteller Nymoen til VG.

Prissjekker 300 varer

Av de 300 varene han prissammenlignbare er cirka 250 identiske produkter, ifølge Grim Hjelmtvedt.

– Er du ikke redd for å gjøre feil?

– Nei, jeg har veldig god hukommelse og sjekker alltid vekt på produktene i tilfelle de har endret pakningsstørrelsen. Jeg har med den registrerte prisen for forrige besøk, så hvis noe skulle være feil er det lett å oppdage, sier han.

– Hvordan er deres prissammenligningstjeneste bedre enn andre?

– Med 300 varer blir det vanskelig for kjedene med taktisk prissetting. De kan ikke sette ned prisen på så mange varer. Når det er de mest solgte varene det er snakk om også, har vi funnet ut at dette utgjør rundt halvparten av dagligvarevolumet. Målet vårt er å gi et så realistisk prisbilde som mulig, legge press på lavpriskjedene og å gi forbrukerne en pekepinn på hvor de bør handle, sier han.

Når 15-åringen har vært ute i butikkene har han blitt spurt om hva han holder på med.

– En gang ble jeg spurt om jeg jobbet for REMA 1000!, sier han.

For to uker siden kom Kiwi ut som den billigste kjeden i prissammenligningen til Grim Hjelmtvedt, mens prissammenligningen han gjorde mandag denne uken viste at Coop Extra er den billigste kjeden.

– I den siste prissjekken kom Kiwi ut som nummer to og var 6 kroner og 6 øre dyrere enn Coop Extra, mens REMA 1000 kom på tredje plass med 14 kroner mer enn Coop Extra, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Coop Extra: – Ønsker rettferdige prissammenligninger

Direktør Håvard Jensen i Coop Extra er veldig glad for at kjeden kommer ut som billigst i den forrige prissammenligningen til Grim Hjelmtvedt.

Han understreker at det er viktig med rettferdige prissammenligninger.

– Å sjekke 300 priser i syv butikker på én dag virker som en veldig omfattende undersøkelse og det er bra. Med hele 2100 priser å sjekke på en og samme dag er det meget viktig med gode rutiner og full åpenhet, slik at risikoen for feilkilder minimeres. Coop Extra er tilhenger av prissammenligninger, men også opptatt av at det skal være riktig, sier han.

– Vi ønsker for enhver pris rettferdig prissammenligning, og synes ikke det er overraskende at vi kommer billigst ut. Det viser at prisforskjellene er små, og vi jobber hele tiden for å være minst like billig som de billigste dagligvarekjedene. Dette viser også at prissammenligningen noen konkurrenter kjører hardt på om dagen, viser et skjevt bilde av hva som er det reelle prisbildet og at kundene blir villedet, sier Jensen.

KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy synes det er et flott initiativ:

– KIWI ønsker flere uavhengige, uforutsigbare prisundersøkelser velkommen! Det er en veldig god idé å teste oss i ulike byer, på ulike dager og gjerne ulike varer. En god og uavhengig prisundersøkelse må være helt uforutsigbar. Uavhengige prissammenligninger må fungere som dopingjegere i idretten – de skal sjekke at ingen jukser. Vi håper derfor han vil fortsette å overraske oss og ønsker ham lykke til med denne appen, sier Bjørkøy.

REMA 1000 er kritisk

Kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i REMA 1000 sier at de skal ha markedets laveste priser:

– Vi ønsker større åpenhet rundt prisforskjellene mellom kjedene fordi vi mener det fører til mer konkurranse. Dette er det kundene som tjener på. Vi har sett nærmere på appen og stiller oss kritiske da vi registrerer i overkant av femti priser som ikke stemmer. I all hovedsak dreier dette seg om at varene ikke er sammenlignbare, eller ikke har blitt regnet om til sammenlignbar enhetspris, sier Fossum Beyer.

Hun understreker at de på et generelt grunnlag er positive til tjenester som gir kunder en oversikt over prisforskjeller i dagligvaremarkedet, men at de er opptatt av at varene er sammenlignbare.

– Det er de ikke i dette tilfelle – da ville REMA 1000 vært klart billigst. Vi har allerede utfordret konkurrentene våre til en felles prisportal. I påvente av dette er enhver.no det nærmeste vi kommer en tjeneste for prissammenligninger i dag, i tillegg til at ulike pris- og kvalitetstester i avisene kan gi kundene et visst bilde, sier hun til VG.

Grim Hjelmtvedt sier til VG at de står inne for sine prismålinger:

– Vi står inne for våre målinger, og mener at der hvor det ikke er samme produsent, har vi funnet direkte sammenlignbare produkter, sier han.

Appen «Dagligvarebørsen» er nå tilgjengelig for gratis nedlasting i Appstore og Google Play.

Her kan du lese mer om