LIKNER PÅ GUINNESS: «Nitro cold brew» heter den største kaffetrenden i USA, hvor kaffen tappes fra fat og tilsettes nitrogen. Foto: Leif-Åge Reme

Ny trend: Tapper kaffe fra fat som øl

LOS ANGELES (VG) Akkurat som øl, iskald med skum og tappet fra fat. Slik drikker amerikanerne kaffen sin i sommer. Til neste år står nordmenn for tur.

  • Camilla Bjørn
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Folk foretrekker det over vanlig iskaffe fordi smaken er bedre og gir deg et skikkelig kick, sier barista Antonio Alejandrino til VG.

Det kalles «nitro cold brew» og har de siste månedene tatt fullstendig av blant amerikanske kaffeelskere. Og etter at store kaffekjeder som Starbucks i vår installerte tappekraner i flere av sine butikker i USA, har tørste kunder stått i kø for å sikre seg kald, fløyelsmyk kaffe tilsatt nitrogen.

Les også: Derfor har folk smør i kaffen

– Jeg prøvde det for første gang for to uker siden og likte det med en gang. Konsistensen er helt spesiell, som en Guiness, dessuten gir den deg skikkelig koffein. Ordinær iskaffe blir liksom ikke det samme lengre, sier Patrick Fang (23) til VG.

Sammen med kjæresten Lisa Lin (21) har han tatt turen til den selvstendige kaffesjappa Lo/Cal i Santa Monica for å kjøpe morgenkaffen.

Stedet er kjent for sine «honning kaffe latte», den mest populære kaffen deres tappes fra fat.

BARISTA: Antonio Alejandrino er daglig leder for Los Angeles-kaffebaren Lo/Cal som har servert kaffe fra fat i flere år. Hver dag er køen med tørste kunder lang. Foto: Leif-Åge Reme

– Folk var litt i tvil da vi begynte å selge det, men etter hvert har interessen eksplodert. Hos oss og andre kaffekjeder har veksten bare doblet seg uke etter uke, sier daglig leder Antonio Alejandrino, mens han tapper nitro-kaffe i et nedkjølt glass fra frysen.

Folkene bak Lo/Cal er blant amerikanske kaffe-connoisseurer som har «tappet» kaffe i 2-3 år nå.

Hørt om «flat white»-kaffe? Les om det her

HEKTA: Patrick Fang ble hekta på nitro cold brew fra første slurk. Her med kjæresten Lisa Lin. Foto: Leif Åge Reme

Kaldbrygges i 24-72 timer

Kort fortalt kombinerer trenden to ekspertiser; kaldbrygging av kaffe og teknikker forbundet med mikrobrygging av øl.

For å lage en nitro cold brew kaldbrygges kaffen først i 24-72 timer. Kaffe lagres så på fat. I tappeprosessen tilsettes nitrogen. Dette gjør kaffen iskald, konsistensen kremete og med et skum til forveksling lik en Guinness.

Drikken serveres uten isbiter.

– Kaldbrygging gjør kaffen en fin rund sødme, den blir også sterk. Med nitrogenet får man i tillegg en helt unik fløyelskonsistens, fortsetter Alejandrino.

Les også: De mest populære kaffedrikkene i resten av verden

Har mer koffein

Ettersom nitrogenet tilsettes i tappeprosessen får også drikken en helt spesiell frisk smak, ifølge Alejandrino. Mer koffein har den også.

– Kaldbrygg har generelt mer koffein enn espressoshots. Hvis jeg skal trene eller gjør noe veldig fysisk tar jeg gjerne et glass nitro cold brew. Det holder meg gående, for å si det sånn.

STERK: Kaldbrygget kaffe er ofte sterkere enn vanlig kaffe siden trakteprosessen varer i minimum 24 timer. Smaken er gjerne søtere og fyldigere. Foto: Leif-Åge Reme

Etter å ha lansert kaldbrygget kaffe i fjor økte Starbucks sitt salg av kalde kaffedrikker med 20 prosent. Ifølge USA Today forventer selskapet en dobling i salget av kalde kaffedrikker de neste tre årene. Her spiller nitro cold brew en sentral rolle.

Norge ligger et lite stykke bak USA. Kaffegiganter som Starbucks og Espresso House lanserte kaldbrygg først i år. Til neste sommer står nitro cold brew for tur.

– Det blir nok evaluert og da kommer det sannsynlig til Skandinavia til neste sommer, sier konserndirektør Starbucks Norge, Joannis Vendrig til VG.

Få eksperthjelp her: Slik lager du hjemmelaget iskaffe

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder