FRANSKE OSTER: Her fra ostebutikken  Fromager Affineur ved Marche d'Aligre i Paris.
FRANSKE OSTER: Her fra ostebutikken Fromager Affineur ved Marche d'Aligre i Paris. Foto:Jørgen Braastad,VG

Dansk forskning: Derfor blir franskmennene slanke og sunne av ost

MAT OG DRIKKE

Lurer du på hvorfor franskmenn kan hive innpå med ost og vin, og likevel holde seg slanke og sunne?

Publisert:

Nå kan danske forskere ha løst gåten om hvorfor franskmenn kan drikke rødvin og spise masser av ost og bagetter, og likevel ha et forholdsvis lavt nivå av hjerte- og karsykdommer.

Ost kan vise seg å være en del av hemmeligheten.

Forskerne har funnet ut at ost påvirker tarmens bakterieflora, men bidrar også til å øke energiforbruket.

Det kan samtidig ha betydning for dem som prøver å slanke seg, skriver DCA- Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug på sine nettsider.

De oppsiktsvekkende resultatene stammer fra et forskningsprosjekt som postdoktor Morten Rahr Clausen på Institutt for fødevarer ved Aarhus Universitet deltar i, og som gjennomføres i samarbeid med Universitetet i København.

Mye mettet fett

Til tross for at franskmenn har en diett med forholdsvis høyt innhold av mettede fettsyrer, har de en lav forekomst av hjerte- karsykdommer.

– Ost kan derfor være en viktig brikke i å forstå det franske paradokset, sier forskeren til VG.

I de norske kostholdsrådene heter det at «inntak av meieriprodukter med mye mettet fett, som helmelk, fløte, fet ost og meierismør, bør begrenses».

Ifølge Rahr Clausen spiser franskmenn i gjennomsnitt 25 kilo ost i året.

Til sammenligning spiser danskene 15 kilo ost per år, mens vi i Norge i fjor spiste rundt 16 kilo ost, ifølge tall fra melk.no. Da er brunost trukket fra.

I den danske studien fikk 15 menn en diett som inneholdt enten store mengder melk eller ost, – ingen andre meieriprodukter, skriver DCA.

En kontrollgruppe fikk en diett med smør som eneste melkeprodukt.

Alle gruppene hadde samme inntak av kalorier og fett.

Kan forebygge fedme

Analyser av urinprøver og avføring viste at mennene som fikk ost eller melk hadde en høyere grad av den antiinflammatoriske fettsyren butyrat.

– Butyrat bidrar ikke bare til å redusere hjerte- og karsykdommer, fettsyren øker også stoffskiftet, holder fettprosenten nede og kan derfor bidra til å forebygge fedme, sier Rahr Clausen.

Størst forskjell fant man hos ostespiserne.

Forskerne er ikke sikre på om de helsefremmende stoffene kommer direkte fra osten, eller om de dannes av tarmens bakterier med hjelp av stoffer i osten.

– Det må flere undersøkelser til for å kartlegge mer presist hvilke mekanismer som forbinder spising av ost med tarmfloraen og kolesterol, sier Rahr Clausen.

Den danske undersøkelsen er støttet med midler fra Innovationsfonden, Arla Foods og Mejeribrugets Forskningsfond i Danmark.

Her kan du lese mer om