HISTORISK BRUNOST: En ferdig stappet Heidalsost med akantusmønster tas ut av formen. Dette er tradisjonelle osteformer laget av en lokal treskjærer.
HISTORISK BRUNOST: En ferdig stappet Heidalsost med akantusmønster tas ut av formen. Dette er tradisjonelle osteformer laget av en lokal treskjærer. Foto: Cathrine Dokken

Norsk brunost hedret for smak og historie i Berlin

MAT OG DRIKKE

BERLIN (VG) Brunost er for mange et nasjonalkulturelt ikon. I dag ble den nesten hundre år gamle Heidalsosten hedret med Spesialitetmerket på matmessen i Berlin.

Publisert:

Heidalsosten ble i dag tildelt Spesialitetmerket av landbruksminister Jon Georg Dale under åpningen av Norges stand på mat- og reiselivsmessen Grüne Woche i Berlin.

–Vi er kolossalt stolte. Dette handler ikke bare om oss, men om en felles kulturarv som vi har ønsket å ta med videre, sa en stolt daglig leder Hege Krukhaug hos Heidal ysteri til VG.

Mat med særpreg vokser mest

Den tradisjonsrike Heidalsosten produseres på gamlemåten, i former laget av en lokal treskjærer, og bidrar til å vise frem Gudbrandsdalens unike smaker.

–Etter at ostemassen er avkjølt, stappes den i former med akantusmønster, forteller Krukhaug.

Ifølge juryen ble Spesialitet-merket tildelt Heidalsosten for sin unike smak og historie.

Det er stiftelsen Matmerk som eier merkeordningen Spesialitet.

Brunosten kan bli svensk

Streng vurdering

–Spesialitet er en merkeordning for mangfoldet av norsk lokal mat og drikke. De som søker må gjennom en streng vurdering av en uavhengig fagjury før de kan sette merket på sine produkter. Ikke alle kommer gjennom det nåløyet, men noe tør, satser og lykkes. Gratulerer til Heidalsost og hjertelig velkommen på Matmerklaget, sa Dale i sin tale.

Også ysteriets Heidalsprim og Rømmegraut rømmegrøt ble tatt opp i Spesialitetsmerkeordningen i Berlin.

Fjellbygda Heidal ligger øverst i Gudbrandsdalen ved porten til Jotunheimen. Her står folkemusikk, husflid og tradisjonsmat sterkt.

Lokale krefter

Rundt om på setrene har det i uminnelige tider blitt kjernet smør og laget ost.

Vil ha dyrere julemat

I 1920 fikk dalen sitt første dampysteri som etter hvert ble til Østlandsmeieriet, i dag kjent som Tine.

Da ysteriet ble lagt ned i 1995, tok Krukhaug og flere lokale krefter over og startet sitt eget håndverksysteri i 1999.

I dag produserer Heidal ysteri Heidalsosten, i tillegg til prim og rømmegrøt.

Heidalsosten er en blanding av ku- og geitemelk, en variant av Gudbrandsdalsosten.

–Med en rund og kraftig karamellaktig smak, sier Krukhaug.

Her kan du lese mer om