Skulle revolusjonere ferdigmatindustrien: Eyvind Hellstrøms fiskegrateng slaktes av ernæringseksperter

Stjernekokk- og programleder Eyvind Hellstrøm
har i flere år vært en høyrøstet motstander av ferdigmat. Nå får hans egen ferdigrett, Fransk Fiskegrateng, strykkarakter.

Sverre Holm-Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Da Hellstrøm lanserte sin egen ferdigmatkolleksjon i 2014, uttalte han til VG at formålet var å få hele den norske matindustrien til å forandre seg.

– Mitt produkt er et kvalitetsprodukt som helt sikkert vil utfordre den norske matindustrien, uttalte han i februar 2014.

Siden lanseringen har produktene fått hard medfart av eksperter. Nå får stjernekokken enda mer pepper av TV 2-programmet «Matkontrollen».

Minst fisk

Da ferdigrettene kom på markedet, ble de markedsført som «helt uten konserveringsmidler og tilsetningsstoffer». Dette fikk Mattilsynet til å reagere, da deres oppfatning var at rettene inneholdt flere tilsetningsstoffer.

Hellstrøm og produsenten, Fleury Michon Norge as, sto riktignok på sitt.

FERDIGMAT: Eyvind Hellstrøm varmer opp sin egen ferdigmat hjemme i leiligheten på Frogner. Foto:Krister Sørbø,VG

– Vi tilfører ikke produktene våre noen kunstige tilsetningsstoffer eller konserveringsmidler, uttalte Jon Bugge i Fleury Michon Norge as til VG.

Nå har TV 2-programmet «Matkontrollen» undersøkt innholdet i fiskegratengen. Av i alt 15 forskjellige gratenger, har Hellstrøms fiskegrateng klar minst fisk med bare 18 prosent.

LES OGSÅ: Mener Hellstrøm bør være mer ydmyk

«Matkontrollen» har fått ernæringsfysiolog Tine Sundfør til å vurdere de ulike gratengene.

MINST: Av de 15 fiskegratengene i TV 2 programmet «Matkontrollens» test, hadde Hellstrøms fiskegrateng minst fisk. Foto:MATKONTROLLEN,

– De fleste fiskegratengene inneholder omkring 30 prosent fisk, sier Sundfør til «Matkontrollen».

– Jeg opplever at Hellstrøm er opptatt av at maten skal smake godt, men også at den skal gjøre godt. Og her er det så lite fisk at det nesten ikke kan kalles et fiskemåltid, sier Sundfør til TV 2.

Blant de gratengene med mest fisk finner du Jippi og Lofoten sin fiskegrateng som har 50 prosent fisk. Findus sin franske fiskegrateng har ifølge «Matkontrollen» hele 75 prosent fisk i sin.

– Veldig lite

Da VG smakstestet Hellstrøms ferdigretter i 2014, fikk fiskegratengen terningkast fem. Juryen bemerket riktignok at retten «kunne hatt noe merklippfisk enn potet» og «dersom innholdet av fisk hadde vært høyere så haddeogså retten vært mer proteinrik»

– BALANSERT: – Her dreier det seg om å finne balansen i smakene, sier Hellstrøm til TV 2-programleder Solveig Barstad. Foto:MATKONTROLLEN,

Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog og driver at bramat.no, reagerer med en gang hun hører fiskeprosenten i ferdigretten.

– Det høres veldig lite ut. Det er fullt mulig å lage en ferdig-grateng med langt mer fisk. Skal man først ha en fiskemiddag, så bør det være minimum 50 prosent fisk. Alle fiskeretter bør ha så mye fisk som mulig, sier hun til VG.

Skal øke

Hellstrøms management ønsker ikke å kommentere saken ovenfor VG før programmet er vist på TV. Når stjernekokken konfronteres med det lave fiskeinnholdet på «Matkontrollen», sier han at retten er balansert, og mener at den ikke har for lite fisk.

Han sier også at han hele veien har vært ærlig på retten ikke inneholder mer enn 18 prosent.

– Her dreier det seg om å finne balansen i smakene. Og vi bruker altså klippfisk, og det spesielle med klippfisk er at den har en aroma som er veldig markant og om vi bruker for mye så blir det feil. Og derfor har vi funne fram til den optimale balansen i forholdet klippfisk, olivenolje, melkeprodukter og poteter, sier Hellstrøm til «Matkontrollen».

Han innrømmer ovenfor programmet at de nå jobber med å øke prosenten fra 18 til 21 prosent.

– Det har noe med å finne balansen på pris også. For produktet skal ha en pris som er fornuftig og som gjør at folk har lyst til å kjøpe det, sier han til «Matkontrollen».

Borchsenius blir ikke imponert over økningen. Hun mener 21 prosent fortsatt er altfor lavt.

– Jeg skulle gjerne utfordret Hellstrøm til å lage en skikkelig god, hjemmelagd fiskegrateng. Den hadde nok inneholdt mer fisk, sier hun til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder