ENDRET MENY: Etter at VG testet maten på Mona Lisa har restauranten byttet ut menyen. Det skyldes, ifølge deres advokat, «at man hadde for stor meny og det var lett å ta feil av råvarene i et hektisk restaurantmiljø». Nå vil Mattilsynet gjennomføre tilsyn. Foto: Fredrik VG

Restaurantjukset: Mattilsynet vil gjennomføre tilsyn etter VG-avsløring

Restauranten som har servert gjestene feil råvarer kan forvente seg besøk av Mattilsynet i løpet av kort tid.

 • Nanna Johannessen
 • Nina Andersen
 • Natalie Remøe Hansen

Artikkelen er over fire år gammel

Mattilsynet mener VGs avsløring av restaurantjuks, hvor dyre råvarer ble erstattet med billigere, er totalt uakseptabelt.

VG har avslørt at restauranten Mona Lisa i Oslo har servert tre retter med billigere råvarer enn hva som fremkommer på menyen:

Sjøtunge ble erstattet av oppdrettsfisken pangasius, mens reinsdyrfilet ble erstattet av hjort. Vanlig gris ble servert som villsvin.

– I de konkrete eksemplene VG omtaler, vil det nok ikke være noen helsemessige konsekvenser ved å spise maten når det for eksempel blir servert vanlig svin i stedet for villsvin. Men når det jukses og gis feilaktige opplysninger på denne måten, og kunden serveres annen mat enn det som står på menyen, kan man tenke seg at dette kan gi allergiske reaksjoner, sier avdelingssjef Marit Kolle ved Mattilsynets avdeling for Oslo, Asker og Bærum.

Kommentar: Utspekulert svindel for å tyne ut penger

Vil se om meny og lagervarer samsvarer

Kolle har blitt forelagt resultatene fra DNA-testene som VG har fått utført og sier at denne typen matjuks er ulovlig.

–Hva vil Mattilsynet foreta seg?

– Matjukset som er avdekket hos restauranter som ligger i vårt distrikt, kan helt klart vente seg tilsyn fra Mattilsynet på dette området, sier Kolle.

Hun forteller at fokuset under tilsynet da vil være hvilke varer som befinner seg på lageret og om dette samsvarer med det som står på menyen.

– Vi vil be virksomheten om å redegjøre for de funnene som VG her har avdekket. Virksomheten kan også regne med å få hyppige tilsyn og kontroller fra Mattilsynet i tiden fremover, for å følge opp at jukset ikke gjentar seg, sier Kolle.

Også en restaurant i Drammen serverte vanlig grisekjøtt i stedet for villsvin, ifølge DNA-analysen. Også denne restauranten må belage seg på tilsyn fra Mattilsynet.

ULOVLIG: Avdelingssjef Marit Kolle ved Mattilsynets avdeling for Oslo, Asker og Bærum reagerer på VGs DNA-avsløring, og vil følge opp restauranten som ligger i deres distrikt. Foto: NINA ANDERSEN

– Dette er ille og noe vi selvfølgelig vil følge opp med tilsyn, sier avdelingssjef Rita Aina Kvennejorde ved Mattilsynets avdeling Søndre Buskerud.

Les også: Se hvem som fikk de første smilefjesene i Oslo

–Vanskeligere å avdekke regelbrudd

Ifølge Mattilsynet ser enkelte næringsmiddelvirksomheter, inkludert restauranter, på det som økonomisk lukrativt å jukse med maten:

ULOVLIG: – Dette er ille og noe vi selvfølgelig vil følge opp, sier avdelingssjef Rita Aina Kvennejorde ved Mattilsynets avdeling Søndre Buskerud. Foto: Mattilsynet

– Fordi juksingen er bevisst, gjør de også mye for å skjule sporene etter jukset, mener Marit Kolle.

Hun forteller at Mattilsynet er godt kjent med at restauranter i Oslo serverer matvarer og særlig kjøttvarer som er ulovlig innført til Norge.

–Våre erfaringer er at regelbrudd har blitt vanskeligere å avdekke. Vi ser også at restaurantene har begynt å lagre ulovlig omsatt kjøtt andre steder enn i restaurantlokalene. De gjør sitt beste for å skjule sporene, sier Kolle.

Ifølge Mattilsynet er de i mange tilfeller helt avhengig av tips for å avdekke dette.

Les også: Mattilsynets verste funn i 2015

Mer om

 1. Mat og drikke
 2. Mattilsynet

Flere artikler

 1. Raser etter VGs avsløring om råvarejuks på restaurant

 2. Drammen-restaurant serverte gris i stedet for villsvin

 3. Restaurantjukset: Leder ved Kulinarisk Akademi: – Ni av ti vil ikke kunne se forskjell

 4. Dette mener ekspertene om «jukseråvarene»

 5. Nedlagt Oslo-restaurant fikk bot på 50.000 kroner etter VG-avsløring

Fra andre aviser

 1. Mattilsynet varsler flere kontroller mot Mona Lisa Huset

  Aftenposten
 2. VG: Mona Lisa jukset med maten

  Aftenposten
 3. Mattilsynet advarer mot rosastekte hamburgere

  Fædrelandsvennen
 4. Mattilsynet advarer mot rosastekte hamburgere

  Aftenposten
 5. Litteraturprofessoren skammer seg ikke over å være kresen. – Mynte til hvit fisk det var avskyelig.

  Aftenposten
 6. Over 100 ble magesyke etter å ha spist her

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no